31 Temmuz 2012 Salı

BARINAKTA DOĞRU SAHİPLENDİRME ÖNEMLİDİR.

SAHİPLİ DE OLSA KÖPEKLERİN KISIRLAŞTIRILMASI ZORUNLUDUR. KISIRLAŞTIRMAYANLAR YAVRULARI DOĞUNCA SOKAĞA ATAMAZLAR.
Araba çarpmış ve ayağı kırılmıştı. veteriner İsmail Bozkan tedavi etti ve Barınak açılana kadar Akbey Restoran çalışanları tarafından özenle bakıldı. Barınak açılınca, kısırlaştırılana kadar orada koruma altına alındı. Fakat... Balatlı köyünden olduğunu söyleyen bir kadın onu doğurtmak amacıyla barınaktan alıp götürünce, "sahiplendirdik" diye sevinemedik. Çünkü, tecrübelerimizle biliyoruz ki, yavrulardan bir-ikisini sahiplenip, gerisini sokağa atacaklar...
BU ŞEKİLDE SAHİPLENDİRMEYE HAYIR!

Sahibi tarafından terk edilmişti. Deprasyona girmesine dayanamayıp geri aldılar. Kısırlaştırma zamanı getirecekler. KÖPEĞİNİZE SAHİP ÇIKIN.
TERK EDİLEN KÖPEKLER SESSİZCE İNTİHAR EDİYORLAR.

BU KADAR SORUMSUZLUK OLMAZ YAHU! ARTIK YETER!!!


BARINAKLA KİM İLGİLENİYOR !!!

Bir kurum düşünün müdürler tatile çıkınca her şeyin durduğu… Bir müdür düşünün yetkisiz…
Bıktım artık hayvanlarla ilgili yazmaktan… Bıktım, işini düzgün yapmayan, aldığı tek kuruşu bile hak etmeyen insanlara laf anlatmaktan!
Öyle görünüyor ki Belediye 25 köpekli barınağı bile işletmekten aciz… Çalışanı ile ilgili olarak o kadar şikayet gelmesine rağmen, hala o çalışanın işine neden son veremiyor?
Mezbaha özelleşince, sözüm ona belediye veterineri barınak için görevlendirilmişti. Ama Yüksel Bey senelik iznini kullanmak için bir aydan uzun süreli tatile çıkınca barınakla ilgilenen bir eleman kaldı. Ki o kişinin işini düzgün yaptığı çok nadirdir. Barınağa iş yapmaya değil de ateş almaya gelmiş gibi, gelir gelmez, aklı, gitmektedir...Geçen yaz 40 derece sıcağın altında kaç kez hayvanları susuz bıraktığına tanık olduk. Bu yıl su kaplarını dolu tutması ve değiştirmesi için defalarca uyardığımız halde, bir şeyleri mutlaka eksik bıraktığı için tamamlamak zorunda kaldık.
BİR MÜDÜR İZNE ÇIKARKEN ARKASINDA YEDEK BIRAKMAZ MI?
VETERİNER İZNE ÇIKINCA KÖPEKLER SAHİPSİZ KALDI!!!
Veteriner Yüksel Yıldırım’ın tatile çıkmadan önce; sorumlusu olduğu barınağın eksiklerini saptaması ve yerine birini görevlendirerek tatile çıkması daha doğru olmaz mıydı?    
Biz gidip, eksikleri görüp söylemesek kimsenin umurunda değil.
Ama söylemek de birşeyi değiştirmiyormuş, alım yapma yetkisi sadece sayın Yüksel Bey'de imiş. Bu nasıl iş ?!
Hayvanlar Veteriner gelip, ilgilenene kadar oruç mu tutacak?
Neyse ki belediye de görüştüğümüz Sevilay Hanım, yemek için otellerle tekrar görüşerek iftardan artan yemekleri istedi. Oysa elemanının, Ramazandan beri söylediği tek şey, "yemek yok" nakaratıydı. Arayınca oluyormuş...
Yemek artarsa, eleman araç bulursa, o saatte dağıtıma üşenmezse
yemek işi halledilecek gibi görünüyor.
AMA; EN BÜYÜK SORUN BU ELEMAN! NE ZAMAN DOĞRU NE ZAMAN YALAN KONUŞTUĞUNU ANLAYAMADIĞIMIZ, BU YÜZDEN BARINAK YOLLARINI ARŞINLADIĞIMIZ İNSAN! Senin kurumunda çalıştırdığın, pardon düzgün çalıştıramadığın adamını biz mi kontrol edeceğiz?

BIKTIK, İŞİNİ DÜZGÜN YAPMAYAN KURUMLARDAN!
Bizim şikayetlerimizden bıkanlara bir çift sözümüz var: Neden  herhangi bir konuda görevini düzgün yapmayan insanları himaye ediyorsunuz?
Neden bu yüzden bunca şikayete ve sorunlara katlanıyorsunuz?
Siz şikayetten bıkmış olabilirsiniz ama basit bir operasyonla çözebileceğiniz bir sorunun büyümesine neden olduğunuz ve çözmediğiniz için biz sizden daha çok bıktık.
Bizim gönüllüğümüz, gönüllülük olmaktan çıktı, belediyenin beceriksizliğini kapatan taşeronlara döndük... Artık öylesine bıktım ki, şeytan diyor ki; " İl Çevre Komisyonuna, Valiliğe, hangi kurum ilgileniyorsa et şikayetini! Ödesinler üç kuruş harcama yapmaktan çekinirken kallavi para cezalarını!" Ah şeytan, zorlama sabrımı!

29 Temmuz 2012 Pazar

ÇOCUKLAR YENİ DOĞMUŞ YAVRULARI GÖRÜNCE ÇOK MUTLU OLDULAR.


Pazar günü, nöbet sırası Hayriş ile Güldal'daydı...
Güldal'ın Cuma günü rahat doğum yapması için reiki uyguladığı Fındık doğum yapmıştı. Ama ondan bir ay kadar önce doğum yapan Boncuk, Fındık'ın yavrularına el koymuş ve kendi yavrularının yanına taşımıştı. Zor aldık elinden, yavruları Fındık'ın yanına koyduk. Hemen emmeye başladılar. Aslıgül ve Gülce ilk defa yeni doğmuş yavru gördükleri için çok sevindiler. Daha sonra yemek dağıtımını yaptık. Neşe Hanımın akşamdan hazırladığı tavuklu sebzeli yemekleri eşit bir şekilde dağıttık. Bu arada veteriner Ahmet Yıldırım barınağı ziyarete geldi, tüm köpeklerin uyuza karşı aşılanması gerektiğini söyledi. Kendisinden Salı günü gelebileceğine dair söz aldık.
Güldal ve kızları Aslıgül ve Gülce

Hayriş, yemek dağıtımına hazırlanıyor...

27 Temmuz 2012 Cuma

BUGÜN CAN DOSTLARIMIZI SEVİNDİRDİK...

28  TEMMUZ CUMA GÜNÜ AKÇAKOCA GEÇİCİ BARINAĞINDAKİ CAN DOSTLARIMIZI ZİYARETE GİTTİK. UZUN BİR ARADAN SONRA KALABALIK GURUBU KARŞILARINDA GÖREN KÖPEKLER ÇOK MUTLU OLDULAR.
KAPATILAN ORTA ALANA ÇIKARILIP TARANDILAR, SÜTLÜ EKMEKLE BESLENDİLER.
NEŞE HANIM, İSTANBUL'DAN GELEN ZİYARETÇİLERİMİZE KÖPEKLERİMİZİ TANITIYOR. ( Ayşe Hanım, Ezcacı Hülya Hanım ve Neşe Hanım)

Ekmek Torbasından ekmekler alınıyor. ( Güldal Hn., Mükafat Hanım, Yalçın öğretmen ve eşi Suna hanım ve kızları)


Pati'nin Mükafat Hanımın elinden Süt Keyfi. ( Pati, işkence görmüş, gözleri iyi görmüyor.)

Mükafat Hanım sütlü ekmek hazırlarken, Ayşe Hanım da merakla izliyor.

Güldal Hanım doğurmak üzere olan Fındık'ı rahatlatmak için reiki yaptı. ( Neşe hanım da "doktoru ayağına getirdik Fındık," der gibi mutluluğu her halinden belli...)

Miner Hanım yavrulara dış parazit ve uyuz aşısı yaparken )
BUGÜNKÜ BARINAK ZİYARETİMİZE KATILAN, BAŞTA HAYTAP TEMSİLCİSİ NEŞE PERİHAN KULAK OLMAK ÜZERE, ÖĞRETMEN ALİ KULAK'A, ÖĞRETMEN YALÇIN BEY VE EŞİ SUNA HANIM VE KIZLARINA, DAİMİ BARINAK GÖNÜLLÜLERİMİZ MÜKAFAT, GÜLDAL, HAYRİŞ VE MİNER HANIMLARA, RESSAM ŞENAYA, EZCACI HÜLYA VE AYŞE HANIMLARA,
VE KÖPEĞİYLE ZİYARETİMİZE GELEN GENÇLERE, O TELAŞ İÇİNDE ADINI ALAMADIĞIMIZ DİĞER ARKADAŞLARA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUZ.

20 Temmuz 2012 Cuma

HERGÜN TAKİPTEYİZ: BARINAKTA YENİ MİSAFİRLERİMİZ VAR ...

YAVRULAR GÜNEŞTEN KAÇACAK YER ARIYORLAR. KENT KONSEYİ BAŞKANI ADNAN YAMAN TARAFINDAN BAHÇE KISMI KAPATTIRILDI. SIRA GÜNEŞLİKLERİN BİR AN ÖNCE BİTİRİLMESİNDE...
DÖRDÜ BİRDEN UYUZ OLMUŞLAR, TEDAVİYE ALINDILAR. AMA GÜNEŞTEN KAÇMAK İÇİN KULUBENİN ALTINA GİRMEYE ÇALIŞIYORLAR. SULARI ÇOK ISINDIĞI İÇİN İÇMEKTE ZORLANIYORLAR. SERKAN BEYE TEMBİH ETMEZSEN DEĞİŞTİRMEK AKLINA BİLE GELMEZ.  
SONRADAN ÇOK GÜZEL İKİ YAVRU DAHA GETİRİLDİ, KOYACAK YER OLMADIĞI İÇİN MECBUREN UYUZLARIN YANINA KOYDUK.


BU ANNE KÖPEK DÜN BIRAKILMIŞ,BİR YAVRUSU İLE BERABER. NASIL TEDİRGİN VE ÜZGÜN...

BEŞ YAVRUSUNU KULUBENİN ALTINDA SAKLIYOR. DÜN SERKAN ONA YEMEK VERMEYİ UNUTMUŞ. GİTMESEYDİM. LOHUSA HAYVAN AÇ KALACAKTI. :((

14 Temmuz 2012 Cumartesi

SİZİ BİR ÇUVALA KOYUP, BİLMEDİĞİNİZ YERE ATSALAR...

BİR KEDİ YILDA 30.000 HAŞEREYİ YOK EDER.
Biz insanlar, yeşil alanları yok ede, ede onlara yaşayacak mekan bırakmadık. Her yere beton evler yaptık. Onları bahçelerimizde de istemedik. "Yeni doğurmuş anne, yabancı mekanda yavrularına nasıl bakar?" diye düşünmeden onları çuvallara doldurup, bilmedikleri yerlere attık. Hatta bazen çuvalın ağzını açmadan bırakanlar da oldu. Üstelik, bunu yapanlar tanıdığımız, bildiğimiz insanlardı... Bazen birlikte yaşadığımız "iyi" komşumuz, bazen can-ciğer akrabamızdı. Biz yapmasak da, yapılanları onaylamasak da "aman, tatsızlık olmasın" diye sustuk. Suçlarına ve günahlarına ortak olduk. " Sokak hayvanlarını yaşadığı yerden alıp, başka yere atmak suçtur" diyenlere, " günahtır, yapmayın" diyenlere " hayvanları savunma, sen kafayı yemişsin" dedik. Dilsiz ve günahsız hayvanının hakkını savunana "Hayvanlar yüzünden, insanları kırıyorsun" diyerek, kızdık, söylendik.
Merhametsiz olana " dilsiz, günahsız hayvandan ne istiyorsun? yaptığın günahtır." diyemedik. 
DÜNYA TERSİNE DÖNSE VE BİR ANNEYİ (İNSANI) YAVRULARIYLA ÇUVALA KOYUP ATSALAR "BU NE VAHŞET!" DİYE İSYAN ETMEZ MİSİNİZ?
KEDİNİN Kİ CAN DEĞİL Mİ? O DA (C.C) ALLAH'IN KULU DEĞİL Mİ?

BONCUK BARINAKTA DOĞUM YAPTI...


BONCUK VE BEŞ YAVRUSU
OSMANİYE MAHALLESİNDE ÇOCUKLAR TARAFINDAN BÜYÜTÜLEN VE DAHA SONRA TERK EDİLEN BONCUK, KIZGINLIK DÖNEMİNDE BİR HAYVANSEVER ARKADAŞIMIZIN KAPISINA SIĞINMIŞTI. O DÖNEM HAMİLE KALMAMASI VE ETRAFINA TOPLANAN BİR SÜRÜ KÖPEĞİN UZAKLAŞMASI İÇİN ARKADAŞIMIZ TARAFINDAN GEÇİCİ OLARAK KÖMÜRLÜĞE KAPATILMIŞTI. FAKAT YÖNETİCİNİN SERT TEPKİSİ ÜZERİNE DIŞARI BIRAKILINCA HAMİLE KALDI. O DÖNEM AKÇAKOCA BARINAĞI KAPALI OLDUĞU HALDE, ORADAKİ BÖLÜMLERE KAPATILIP, BARINAK AÇILANAN KADAR ARKADAŞIMIZ TARAFINDAN BAKILMIŞTI.

BONCUK İLK VE MUHTEMELEN SON DOĞUMUNDA ALTI YAVRU DOĞURDU FAKAT BİRİSİ ÖLÜ DOĞDU.
KISIRLAŞTIRDIKTAN SONRA, İNSANA ÇOK YAKIN VE SEVECEN BİR KÖPEK OLAN BONCUK VE YAVRULARINA YUVA ARIYORUZ.  

HAYTAP VE AKÇAKOCA HAYVAN DOSTLARI, YAZ BOYUNCA AKÇAKOCA SOKAKLARINDA DİLSİZ CANLARIN SESİ VE VİCDANI OLACAK.

 12-13 TEMMUZ AKŞAMI HAYVANSEVERLER ÇINAR CADDESİNDEYDİ...
 SAAT 21:00'DE BAŞLAYAN ETKİNLİKLERDE, AKÇAKOCA GEÇİCİ HAYVAN BARINAĞINDAN GÖRÜNTÜLER VE HAYTAP GÖRSELLERİ GÖSTERİLDİ. YAZ BOYUNCA "KAPINIZA BİR KAP SU KOYUN" ANONSLARI YAPILDI. GECEYE, ENGELLİLER DERNEĞİ, EĞİTİMCİLER, GENÇ DÜŞÜNÜRLER, KENT KONSEYİ VE ÇEŞİTLİ SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI DA DESTEK VERDİ.
İZLEYENLERLE BİRLİKTE HORON OYNANDI, HALAY ÇEKİLDİ.
SES VE GÖRÜNTÜ SİSTEMİNİN TAŞINMASINA VE KURULUMUNA EMEK VEREN ÖĞRETMEN ALİ KULAK, ÖĞRETMEN MEHMET YILDIRIM  VE GENÇ DÜŞÜNÜRLERDEN MURAT KARDEŞİMİZE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUZ.  

5 Temmuz 2012 Perşembe

BAKIM EVİ NASIL OLMALIDIR?



Not: haytap.org dan alınmıştır.
BİR BAKIMEVİN'DE OLMASI GEREKEN BELLİ BAŞLI HUSUSLAR  :



1.Bakımevi Doğal Koşullarda olmalıdır:

Bakımevi  mümkün olduğunca doğal koşullarda olmalıdır. Toprak, taş, bitki, ağaç ve geniş gezinti alanları  olmazsa olmaz unsurlardır.

Genellikle toprak pis ve zor temizlenir olarak beton ise daha kolay temizlenir olarak bilinir ve kabul edilir. Halbuki toprak daha sağlıklı ve temizdir. Eğer toprak kirlenseydi on binlerce yıldır insan dışkısı, idrarı ve diğer kimyasal atıklarla toprağın bu gün çürümesi gerekirdi. Halbuki toprak kendini yenileme özelliğine sahiptir. Kendi yapısal özelliği içinde kendini yeniler.


Toprak zemin özellikle yaz ayları  için çok  sağlıklıdır. Hayvanlar eşeleyip içinde serinlerler. Kışın yağmurda çamur olma durumunda ise, çamurun zararlı olmadığını düşünüyoruz. Bizim barınakta hayvanları kapalı alanları, sundurmaları ve kulübeleri sağlanmıştır. Yağmur yağdığında isteyen hayvan kulübesine girer, isteyen gölgelik altında kalır, isteyen yağmur altında gezer. Alternatif korunaklar olduktan sonra yağmur altında kendi iradeleri ile dolaşıp çamura girmeleri kendi seçimleri. Tabii bu arada çamur derken bu batak şeklinde bir çamur değil. Islanmış toprağın bulaşması şeklinde.                  

Betonun ise yazın çok sıcak olması ve kışın da çok soğuk olması nedeniyle tercih edilmemesi gerekir mümkün olduğunca. Veya yarısı beton ise gezinti alanlarının diğer yarısı toprak olması. Toprak zeminin altı küçük çakıl taşları ile sertleştirilebilir.
Beton toprak gibi değildir. Kendini temizleyip yenileyemez. Su ile yıkandığında pislik üstünden gider ama mikroplu ortam kalır. Güçlü dezenfektanlar veya çamaşır suyu kullanılması gerekir. Bu da ne kadar iyi durulanırsa durulansın, hayvanlara kimyasal madde bulaşması demektir.

Tamamen görünürdeki temizlik için beton tercih ediliyor. Çok yanlış. Adana bakımevin'de birer metrekarelik tahta paletleri kış boyunca hayvanların çoğunlukla istirahat ettikleri ve bulundukları  toprak alanlara koyuyoruz. Bahar geldiğinde ise kaldırıyoruz. Çamur olayını büyük ölçüde önlediği gibi bahçede kalmak isteyen hayvanlara bir tahta alternatif sunulmuş oluyor.



2. Kulübeler tahta veya beton olabilir.


Kulübelerde en önemli özellik, tabanı mutlaka eğimli olmalıdır. İçi yakındığında kesinlikle su kendi akıntısı ile akmalıdır. Hiçbir işçi bu kulübelerin içini çok iyi kurulamaz. Su birikintileri kalırsa özellikle kışın hayvanlar için çok zararlı oluyor.

Kulübeler tahta veya beton olsun, fark etmiyor, mutlaka içinde penceresi olmalı. Bu pencereler yerden çok yüksek olmamalı. Bunlar yazın açılmalı. Kışın da bir başka karton veya halı parçaları ile takviye ederek içerden kapatılmalı.

Kulübeler çevresinde ikişer metre gibi bir beton terası kalacak şekilde bir beton zemine oturtulmalı. Kalan alan toprak olmalı. Kulübenin önünde büyük bir gölgelik olmalı. Kışın yağmurdan yazın da güneşten korunmaları için.

Yavruların, hastaların ve yavrulu annelerin kaldıkları bölmelerde, kışın hayvanların çamura inmelerini önlemek için, kulübenin etrafındaki teras bölümü de ayrıca çevrelenip kapı konabilir. Bizim barınakta böyle bölmeler var. Yağmurlu havalarda sadece terasa çıkarlar. İyi havalarda bahçeye çıkacak kapıları da açılır.
Adana Dohayko Hayvan Barınağı


Bakımevi  içindeki üniteler ve bölmelerin özellikleri:

Bakımevi girişinde öncelikle bir kulübe olmalı. Güvenlikçi burada durmalı.
Adana Dohayko Hayvan Barınağı

a.Karantina:
Esas olarak yan yana dizilmiş kapalı alanlar, bunların teras ve bahçeleri şeklinde oluşturulmuş bölmeler ilk gelen köpeklerin konduğu karantina bölümü olmalı. Hayvanlar kısırlaştırılıncaya kadar bu karantina bölmesinde kalacak. Bu süre uzun olabilir. Onun için bu bölmeler de en az ikişer metre kare olmalı, yine önünde küçük teras ve bahçe sistemi olmalıdır. Köpekler burada geçici olarak kalacakları için alanların çok büyük olmasına gerek yok.

b.Yavrulu anne bölmeleri: Daha sonra yavrulu annelerin kaldıkları bölmeler olmalı. Burada kulübeler en az üçer metre kare olmalı. Teras ve bahçe orta büyüklükte olmalı. Mutlaka toprak alanlar olmalı. Buranın kışın yavruların karlı ıslak bahçeye kaçmaması için kulübenin kapanabilir kapısı olmalı.
Bu kulübelerde mutlaka tavandan ısıtıcılar olmalı. Ama iyi havalarda bahçeye açılan kapılar açılmalı ve yavrular ve anne toprak alana çıkabilmeli.
c.
Adana Dohayko Hayvan Barınağı
Terrier evleri:Daha sonra evinden atılmış küçük hayvanlar için büyük kapalı alanı olan TERRİER EVLERİ dediğimiz bölmeler olmalı. Buralarda ana özellik kapalı alanların içi oda gibi olmalı ve koltuk ve kanepeler sığmalıdır. Mutlaka elektrik ısıtıcı olmalıdır.  Terrier evi de kış aylarında toprak bahçeye kapanan kapıları olmalıdır. Ama esas olarak hem kapalı alanın yani kulübenin hem terasın hem de bahçenin çok geniş olması gereklidir. Bu ev insanları kolay görecek ve gelenler tarafından da kolay görülecek gibi olmalıdır.
Terrier evi üç – dört ayrı bölmeli olmalıdır. Büyük terrierler, orta boylar ve küçükler olmak üzere üçe ayırırız. Bir de evinden yeni ayrılmış ve çok ürkek olanlar vardır. Yani dört bölmeli ev köpekleri için yer yeterlidir. Bunun dışında hasta ve uyuz olan terierlerin konacakları bir ayrı bölme de olmalıdır. Tek tek hasta olan terrierlerin konacağı birer metrekarelik bölmelerin bulunduğu bir ayrı yer de olmalıdır.
Adana Dohayko Hayvan Barınağı

d.Sokaktan toplanan köpekler için bölümler:Burada  çok büyük gezinti alanı olan, gezinti alanında gölgelikleri olan, klübeleri büyük olan 4 ayrı bahçeli bölme olmalıdır. Yavruluktan yeni çıkanlar, küçükler, orta boylar, büyükler, agresifler, çok uysallar  için ayrı ayrı bölmeler olmalıdır.
  
Adana Dohayko Hayvan Barınağı

e.Uyuzlar için ayrı iki bölme olmalıdır. Orta boy ve büyük olanlar için.
f.Ameliyat sonrası hayvanların konduğu bölmeler: bir buçuk metreden küçük olmamak kaydı ile kafesli bölmeler de olmalıdır. Bunlar kliniğe en yakın yerlerde olmalıdır. Mutlaka ısıtılmış odalarda olmalıdır.
4. Klinik, idari bölümler:

Bakımevi alanının ortasında bina olmalı, bütün bölmeler merkeze doğru gelen ve binaya kavuşan biçimde yerleştirilmelidir. Mümkün olduğunca tek merkezden bakıldığında tüm alanlar görülmelidir.

Ortadaki binanın üst katı bekçi lojmanı olmalı, bekçi ailesi ile burada kalmalıdır. Alt kat ise ameliyathane, odalar ve tedavi odası olmalıdır. Bina tüm bölmelere yakın olmalıdır. Ortada olmalıdır. Binanın  yanında ikinci bir bina olmalıdır. Burası mutfak, yemek deposu, personel yemek odası, soyunma odası ve her gün duş alacakları bir yerin bulunduğu bir bina olmalıdır. Arka tarafta yüklük olarak kullanılacak bir depo olmalıdır. Binaların üstü bir boşluk bırakılmalı ekmekler burada kurutulmalıdır.

5.Diğer fiziksel özellikler ve öneriler:

Bahçelerde de mutlaka akıntı ve drenaj iyi olmalıdır. Klübelerin teras bölmelerinin önünde su arkları olmalıdır. Klübeler yıkandığında suları bahçeye değil bu oluklardan gitmelidir. Tüm klübelerin için mutlaka yıkandığında su dışarı akacak şekilde eğimli olmalıdır.
Elemanlar her gün akşama kadar düzenli olarak toprağın üzerindeki pislikleri alırsa, toprakta sorun olmaz.
Doğada tam sterilizasyon yani tam hijyenik koşullar yoktur. Bir yeri tam temiz veya tam mikropsuz yapmak mümkün değildir. Gerekli de değildir. Sokak hayvanları büyük ölçüde mikroplu ortamlarda yaşadıkları için, bağışıklık sistemi gelişmiştir. Temizlik kaygısı ile betona çok yer verilmemesi gereklidir.

Beton kulübe ve teraslar mutlaka karo döşenmelidir. Esas olan AKINTININ iyi verilmesidir.
Ayrıca büyük gezinti alanları olmalıdır. Gölgelikler çok olmalıdır. Akıntısı iyi verilmiş kulübeler olmalıdır.
Yemek saatleri çok önemlidir. Toplu alanlarda aynı anda fazla sayıda yemek kabında yemek verilmelidir. Yemekler birbirinden uzak konmalı ki hayvanlar birbirleri ile kavga etmeden  rahat yesin.

Her bakımevin'de,  tıpkı sokaklarda olduğu gibi yaralamayla neticelenen kavgalar mutlaka olur. Bu hayvanların doğasında vardır ve tamamen önlemek mümkün değildir. Fakat geniş gezinti alanları olması ve hayvanlara doyuncaya kadar yemek verilmesi bu kavga ve yaralanmaları EN AZA İNDİRMEKTEDİR. (Bu kavgaları en aza indirme konusunda diğer bir etken de, toplu alanlarda ki ayırıma yani küçük, orta  ve büyük boy ayırımının yanında, çok mazlum ve korkak olan hayvanların da ayrı bölmelere konmasıdır.)

Dikkat edilmesi gereken çok önemli bir diğer husus ise, bütün köpekler yemeğini yiyip çekildikten sonra  TEPSİLERİN DİBİNDE YEMEK kalmalıdır . Eğer tepsilerin dibinde yemek yoksa, bu mağdur ve mazlum olan hayvanların aç kaldığını gösterir. Mutlaka yemek kalmalıdır.
Adana Dohayko Hayvan Barınağı


Bahçe çitleri kalın çelik hasır tel olmalı, tenis kortlarının etrafındaki gibi, en az iki metre yüksekliğinde olmalıdır.
Kulübelere pencere konmazsa hem havalandırma olmaz hem de yazın fırın gibi olur içleri.

Hasta ve yaralı kediler için de üstü kümes teli ile kapatılmış içi koltuk kanepe sığacak şekilde odalar olmalıdır. Yani bir çeşit ev olmalıdır. Biz normalde kedi almıyoruz ama evinden atılmış olanları almak zorunluluğu oluyor.
En önemli prensip: Bakımevleri HASTA-YAVRULU-YARALI-MAĞDUR ve EVİNDEN ATILMIŞ HAYVANLAR için olmalı, bunun dışındakiler 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve genelgeler gereği ALINDIKLARI YERE BIRAKILMALIDIR.
FOTOĞRAF GALERİSİ

DOHAYKO ADANA ÖRNEK HAYVAN BAKIMEVİ FOTOĞRAF GALERİSİ İÇİN TIKLAYIN. ( Not: Fotoğraf galerisinde mevcut ilk resme tıklayıp bekleyin, slayt-show olarak fotoğrafları sırasıyla ekranınızda izleyebilirsiniz.)

KONU İLE İLGİLİ OLARAK HAYTAP TARAFINDAN HAZIRLANMIŞ POWER POINT SUNUMLU DVD VE BASILI BROŞÜRÜ HAYTAP EVİNDEN ÜCRETSİZ OLARAK İSTEDİĞİNİZ KADAR TEMİN EDEBİLİR , BELEDİYELERİN  YANLIŞ BİR ÇALIŞMA YAPMASINI ÖNLEMEK İÇİN PROJE BAŞLAMADAN KENDİLERİNE MUHAKKAK SUNMANIZI TAVSİYE EDİYORUZ.





BAKIM MERKEZİ PLANLARI:

Bakım Merkezi Planı

Kısırlaştırma ve Bakım Merkezi planına ilişkin bilgiler:

l. Kahverengi tuğla görünümlü yerler, yollar ve bina çevresindeki taş zeminlerdir.
2. Yeşil renkli yerler ise toprak bahçelerdir.
3. Beyaz alanlar, klübeleri çevreleyen ve üstüne oturtulmuş oldukları beton alanlardır.
4. Kırmızı renkli yerler ise KLÜBELERİN ÇATILARIDIR.
5. Gri renkli yerler ise, klübelerin önündeki GÖLGELİKLERDİR.
6. Ortadaki alan ise alt katı veteriner odası, tedavi ve hazırlık odası, ameliyathane, mutfak, depo, personel yemek odası, tuvalet ve banyodan oluşmaktadır. Üst kat ise bekçi lojmanıdır.
Girişte sağda ilk gelen köpeklerin konacağı küçük bahçeli bölmeler, anneli yavruların konacağı küçük bahçeli bölmeler olacak.
Sonra, orta boyların konacağı iki klübeli bölme, arka ortada ise uyuz köpeklerin orta ve büyük olarak ayrı ayrı konduğu iki bölme olacak.
Bunların yanındaki iki ayrı bölmeli klübede ise mağdur ve bakıma muhtaç olanlar kalanlar.
Sol köşede ise büyük boy ve sürekli kalacak hayvanlar için büyük klübeli ve büyük bahçeli büyük gezintili bölme olacak.
Sol yandaki iki klübeli bölmenin üstü de kümes teli kapalı olarak hazırlanacak ve burada kör, sakat, işkence görmüş ve evinden atılmış kediler kalacak.
Sol girişe yakın 2 bölüm ise evinden atılmış terrier cinsi küçük köpekler için ev ortamında hazırlanacak. Burada sadece evinden atılmış olanlar kalacak.
Sol girişteki küçük bölmelerde ise ameliyat sonrası veya tedavisi süren hayvanlar kalacak.
Orta binada alt kat ameliyathane ve idari hizmet odalarının bulunduğu yer, üst kat ise bekçinin ailesi ile kalacağı bir yer olarak düzenlenecek.
Bütün bölmelerin ortasından parke yol geçecek.
Bütün klübeler dışarı akıntı verilerek yapılacak. Klübeler yıkandığında oluşan pis suyu tahliye edecek çok dikkatli tasarlanmış bir pis su tahliye sistemi olacak.
Bakımevi esas olarak, taş, toprak, ağıaç, bitki zeminden oluşacak. Beton sadece yapılan klübelere temel oluşturacak. Gölgelikler bol miktarda yapılacak.
Her bahçede bir musluk olacak.

Belediyeler veya ilgili kuruluşlar bu planı mevcut yere uyarlayabilirler

2 Temmuz 2012 Pazartesi