26 Şubat 2015 Perşembe

DOHAYCAN DERNEĞİ 100 $ ÖDÜL VERECEK !

 
DOHAYCAN DERNEĞİ KENDİ SİTESİNDE SOKAK HAYVANLARI İÇİN ÖDÜL KOYDU!
 
DİLSİZ CANLILARA ZARAR VEREN, ORADAN ORAYA ATAN, ÖLDÜREN İNSANLARI KINIYOR VE ALLAH'A HAVALE EDİYORUZ! ALLAH SEBEP OLANLARIN TEZ ZAMANDA CEZASINI VERSİN!
 
DERNEĞİN AÇIKLAMASINI AYNEN YAYINLIYORUZ.
 
"AKÇAKOCA İLÇEMİZDE YAŞAYAN SOKAK KÖPEKLERİ DERNEĞİMİZ TARAFINDAN KORUMA ALTINA ALINMIŞTIR.
YEREL HAYVAN KORUMA GÖNÜLLÜLERİMİZ BELEDİYE İLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDE ÇALIŞMA ARZUSUNDADIR. BELEDİYE EKİPLERİ TARAFINDAN SOKAKLARIMIZDAN ALINAN HAYVANLARIN AŞILANIP, KISIRLAŞTIRILDIKTAN SONRA TEKRAR ALINDIKLARI YERE BIRAKILMASI ZORUNLUDUR. 
BELEDİYE ÇALIŞANLARININ 5199 SAYILI YASAL MEVZUAT ÇERÇEVESİNDE ÇALIŞIP, ÇALIŞMADIKLARINI DENETLEMEK BİZ GÖNÜLLÜLERİN VE ORMAN SU İŞLERİNİN GÖREVLERİ ARASINDA YER ALMAKTADIR.
KISIRLAŞTIRMA VE TEDAVİ İÇİN SOKAK HAYVANI TOPLANACAĞI ZAMAN GÖNÜLLÜLERİMİZE HABER VERİLMESİNİ BU YÜZDEN ÇOK ÖNEMSİYORUZ.
 ÇÜNKÜ BAZI BELEDİYELERİN HAYVANLARI TOPLAYIP, BARINAĞA GÖTÜRMEDEN FARKLI YERLERE ATTIKLARI VEYA YOK ETTİKLERİNE DAİR YASA DIŞI UYGULAMALAR YAPTIKLARI HAKKINDA HABERLER ALIYORUZ. 
AYNI HATALARIN İLÇEMİZDE DE İŞLENMEMESİ İÇİN BİZLER,  VİCDANLI HALKIMIZLA BİRLİKTE BU DİLSİZ CANLARA SAHİP ÇIKACAĞIZ.

AKÇAKOCA MERKEZ VE MAHALLERİMİZDEN BELEDİYE ARAÇLARIMIZ DA DAHİL OLMAK ÜZERE; ŞEHİR MERKEZİNDEN EN AZ 15 KM. UZAKTA SOKAK HAYVANLARIMIZIN ARAÇLA BIRAKILDIĞINI BELGELEYEN VE BİZE HABER VEREN KİŞİYE 100 $ ÖDÜL VERECEĞİZ.

HAYVANLARIN YASA DIŞI YOLLARLA BİR YERDEN BİR YERE ATILMASI SUÇTUR! 
DİLEĞİMİZ BU SUÇUN İŞLENMEMESİ, AMA İŞLENMESİ HALİNDE DE SUÇLULARIN YAKALANMASINI ÖNEMSİYORUZ.

AYRICA; HAYVAN TOPLAYAN BELEDİYEMİZ EKİPLERİ DE OLSA CEP TELEFONUNUZLA DA OLSA GÖRÜNTÜ ALIP, MAİL ADRESİMİZE YOLLARSANIZ, ALINAN HAYVANIN BARINAKTA OLUP OLMADIĞININ TAKİBİNİ YAPABİLİRİZ.

NOT:1 GERÇEK OLMAYAN VE DANIŞIKLI İHBARLAR SUÇLU OLARAK YAKALANAN KİŞİYE EN AZ 5000;- TL. DEN BAŞLAYARAK 30.000.-TL. YE KADAR CEZA KESİLEBİLİR. KAMU DAVASI OLARAK CEZA ORMAN SU İŞLERİNE ÖDENİR. BİLGİNİZE...

NOT :2 : ŞEHİR DIŞI ; EDİLLİ-KARSU ÇIKIŞI, DÜZCE- ALAPLI ÇIKIŞI, MOBİLYACILAR SİTESİNDEN AŞAĞI KÖYE ÇIKIŞ, DOĞANCILAR VE İLERİSİ ÇIKIŞI,....
AYNI ZAMANDA BAŞKA YERDEN İLÇEMİZE KÖPEK BIRAKANLAR OLURSA ONLARI DA GÖRÜNTÜLEYİN, ARAÇLARIN PLAKALARINI ALIN VE BELEDİYE TEMİZLİK İŞLERİ BİRİMİNE BİLDİRİNİZ.

25 Şubat 2015 Çarşamba

BESLEDİĞİNİZ SOKAK HAYVANLARI İLE İLGİLİ OLARAK KOMŞUNUZ SİZİ RAHATSIZ EDERSE...


SOKAK HAYVANLARINI BESLERKEN, KOMŞUNUZ SİZİ ENGELLEMEYE KALKARSA YAPMANIZ GEREKENLER :

1- ÖNCELİKLE YASAL OLARAK ( 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Yasası ve Yönetmeliği) Sokak hayvanlarının bulundukları ortamda bakılmalarının ve korunmalarının güvence altına olduğunu bilin.
2- Komşunuza yasal olarak evinizin önünde olan hayvanı beslemenize engel olamayacağını, beslediğiniz hayvanı oradan başka bir yere nakil ettiremeyeceğini anlatmaya çalışın. 
3- Eğer komşunuz  sizi dinlemiyor, hayvanlarınızı ve sizi tehdit ediyorsa ( hayvanları buradan attıracağım, zehirleyeceğim vb.) şikayet ediniz. 

Aşağıda Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Nesrin Çıtırık Hanım'ın bu konu ile ilgili olarak yazdığı uygulamalı örnekteki yolları izleyebilirsiniz.
  "Komşunuz Sizi Sahipsiz Hayvan Beslediğiniz İçin Şikayet Ederse!
Beslediğiniz hayvanlar için KOMŞU TEHDİDİNDE ne yapacağınızı UYGULAMALI olarak anlatmak istiyorum. Lütfen bu uzun yazıyı AŞAMALARINI anlayarak sonuna kadar okuyun, tekrar okuyun, başınıza veya başkasının başına benzer bir iş geldiğinde aynı aşamaları siz de yapın.
Dün gece Armutlu Kapaklı köyünden YASEMİN YÜKSEL hanım beni saat 02.00 sularında çaresiz ve ağlamaklı aradı. O köye emeklilik sonrası taşındıklarını, kapısına gelen kedileri de beslemeye başladığını, komşunun defalarca kendisini dövmekle tehdit ettiğini, bahçesine demirli taşlar attığını, yavru kedileri denize attığını vs vs ve en son bu gün yine kendisini "sopa ile döveceğini" söylediğini anlattı. Kendisinin günlerdir kaymakamlık ve orman su dahil hiç bir yerden yardım alamadığını, kedileri korumak için ağlayarak onlardan 20 tanesini Osmangazi Belediyesi Barınağına "kısırlaştırıldıktan sonra sahiplendirilmeleri" için yollayarak kurtaracağını, öteki kedileri de bir şekilde kurtarıp o köyden ayrılacağını büyük bir umutsuzluk içinde anlattı. Tabii ki ben de üzüldüm. DAHA ÇOK HUSUMET olur diye karakola da gitmemişler. Jandarma gündüz gelmiş ama bir şey yapmadan gitmiş.
Sonra ki YAPTIKLARIMIZI sizlere de örnek olması açısından maddeleyerek yazıyorum:
1- Yasemin hanıma mevcut kedileri bir yerlere yollayarak kurtarsa bile, oraya daha sonra gelecek olanları da kurtaracak çalışmalar yapmak gerektiğini anlattım.
2-Ertesi gün mutlaka KARAKOLA giderek ŞAHSINA TEHDİT ve HAKARETTEN şikayette bulunmaya ikna ettim. Kendisi "Jandarmanın gündüz geldiğinde hiç bir şey yapmadığını, karakola giderlerse komşu daha çok husumet yapar ve hayvanlara daha çok zarar verirler" diye eşinin endişe ettiğini söyledi ama sonunda ikna oldu, söz verdi. Kendisi Jandarma karakoluna gittiğinde ben de karakol komutanını arayacağımı söyledim.
Orman Su İşlerini tekrar aramasını, "köye gelerek komşuya hayvanların devletin koruması altında olduğunu, onlara gelecek zarar için yasal işlem başlatılacağını anlatmasını, vatandaşa ve muhtara da Hayvanları Koruma Kanunu bilgisi vermelerini, gönüllülerin besleme yapmasının yasal hak olduğunu söylemelerini" talep etmesini, benim de aynı şekilde kurumu arayacağımı söyledim.
Jandarmadan da aynı taleplerde bulunmasını, yine benim devreye gireceğimi söyledim.
ERTESİ GÜN sabah 20 kedi ve yavrusunu Osmangazi Barınağına yolladıktan sonra Yasemin Hanım Jandarma KARAKOLUNA gitti. O ifade verirken ben Karakol Amiri Kemal Bey ile konuştum. Jandarma olarak köyde ki hayvanların yaşam haklarının korunmasından da sorumlu olduklarını, bu konuda Muhtar ve Orman Su İşleri ile birlikte KÖYLÜYE yasal bilgilendirme yapmalarını talep ettim. Harika bir insan, hepsini çok olumlu karşıladı ve gereğini yapacağız dedi.
Sonra Orman Su İşleri Müdürü Merih hanımı aradım. Ondan da acilen yarın Yasemin hanımın köyüne gitmelerini, komşuya hayvanların devlet korumasında olduğunu zarar halinde soruşturma açacaklarını anlatmasını, Jandarma ile birlikte muhtarı da alarak topluma köydeki hayvanların koruma altında olduğunu anlatmalarını, belediye ile konuşarak KÖYE SU ve BESLENME ODAKLARI kurarak insanlara devletin hayvanlara desteğini somut olarak göstermelerini, Armutlu Belediyesinin bir kısırlaştırma merkezi yapması için girişimde bulunmalarını rica ettim. Merih hanım, bunların hepsini yapacaklarını ayrıca uygun yerlere AFİŞLER de asacaklarını söyledi, memnun oldum.
Yasemin Hanım ve eşi karakolda ifade verdikten sonra onlar ayrılırken KOMŞULAR karakola ifade vermeye geliyorlarmış. Karakol kapısında karşılaşınca, komşunun karısı tekrar Yasemin hanıma hakaret etmiş, tehdit etmiş. Yasemin hanımlar da muhatap olmadan oradan ayrılmışlar. Bana söylediğinde, "DERHAL karakola dönüyorsunuz ve ikinci kez şikayette bulunuyorsunuz" diye ısrar ettim ve ben de bu son cüreti ve hakareti tekrar orada ki İsa komutana anlattım. Komutan üzüldü ve ilgileneceklerini söyledi.
Sonra Yasemin hanım, "Köy muhtarının da karakola geldiğini, kendisinin de hayan sever olduğunu, onlara her türlü desteği vereceğini, Karakol komutanının da komşunun pişman olduğunu, kesinlikle bir daha kendilerine ve hayvanlara karışmayacaklarını, Jandarmanın her zaman Yasemin hanımın yanında ve hayvanların yanında olacağını, ve onların da davaları geri çektiğini" anlattı. Ben de buna memnun oldum. Komşu nihayet devletin desteğini görmüş oldu. Gelmek istediğim nokta buydu.
Bu arada Orman Su İşleri Müdürü Muhtarı aramış ve ertesi günü geleceklerini söylemiş.
BU GECE Yasemin hanım ile konuştuğumda, sesi daha iyi idi. Dün geceki çaresizliği ve umutsuzluğu büyük ölçüde geçmişti. Tabii bir anda sihirli değnek dokunması olmayacak ama, Yasemin hanım devleti ve tabii ki bizleri de yanında görünce kendini daha iyi hissediyor.
Bundan sonra ARMUTLU BELEDİYESİNİN kısırlaştırma merkezi kurması, Orman Su İşlerinin köye su ve beslenme odakları kurdurması, köyde ki kedilerin ve sürekli atılan hayvanların Orman Su teşebbüsü ile kısırlaştırılmalarının sağlanmasını TALEP VE TAKİP edecek YEREL gönüllülere ihtiyaç var.
Devlet kurumlarını harekete geçirmeyi başardık ama DEVAM DA ettirmemiz gerek. Yoksa her şey bu aşamada kalır.
Lütfen PES ETMEYİN, bize ulaşın, başka derneklere ulaşın, size destek olacak başka gönüllülere ulaşın. BİLGİDEN ve BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR. Bu kuvvet de hayvanlarımızın yaşamlarını kurtarır.

Nesrin Çıtırık/ ANADOLU HAYVAN HAKLARI FEDERASYON BAŞKANI

Ayrıca Dohaycan ( Doğa, Hayvan, İnsan Hepsi Can Derneği) olarak; Akçakoca İlçemizde, hayvanları beslediği için komşuları tarafından tacize uğrayan hayvan severlerin yanında olacağımızın bilinmesini isteriz. Şikayetlerinizi e-mail adresimize yollayabilirsiniz. ( dohaycan@outlook.com)
Akçakoca Yerel Hayvan Koruma Gönüllüleri

EKLER: KANUN MADDELERİNDE; BELEDİYELER DE DAHİL, HİÇKİMSENİN SOKAK HAYVANLARINI BULUNDUKLARI YERDEN ALINIP, BAŞKA BİRYERLERE BIRAKILAMAYACAĞI AÇIK VE NET OLARAK BELİRTİLMİŞTİR.

"BELEDİYELER, SOKAK HAYVANLARINI AŞILAR, KISIRLAŞTIRIR VE ALDIĞI YERE GERİ BIRAKIR"
Belediyelerin zabıta birimlerinin 5199 sayılı yasayı bilmemeleri nedeniyle, şikayet üzerine sahipli hayvanlara müdahale ettikleri görülmektedir. Oysa sahipli hayvanlar TCK hükümlerine göre mal kapsamına girmektedir ve sahipli hayvana müdahale mahkemelerin yetkisi dahilindedir.

SOKAK HAYVANLARINA DA ZABITALAR MÜDAHELE EDEMEZ !

Yönetmeliğe göre Sahipsiz hayvanların kayıt altına alınması ile ilgili faaliyetleri, belediyelerle ve gönüllü kuruluşlarla eşgüdüm sağlayarak yaptırmakla Orman Su Bakanlığı ve Yerel Müdürlükleri sorumludur.

SAHİPSİZ HAYVANLARIN BAKIMI

ç) Sahipsiz hayvanlar kısırlaştırıldıktan ve gerekli tıbbî müdahaleler yapıldıktan sonra sahiplenme talebinde bulunan ve 5199 sayılı Kanun ve bu Yönetmelikte öngörülen şartları taşıyan kişilere teslim edilir ve belediyece kayıt altına alınır. Belediyeler sağladıkları bu hizmetten dolayı belli bir ücret talep etmez. d) Geçici bakımevlerinde on gün süre ile gerekli duyurular yapıldığı halde sahiplendirilemeyen hayvanlar kontrolleri, aşıları ve tıbbî müdahaleler ile kısırlaştırılmaları yapıldıktan ve operasyon yaraları kapandıktan en az yedi gün sonra kayıt altına alınıp, müdahale görmüş olduklarını gösteren işaretleri üzerlerinde olacak şekilde veteriner hekimin onayıyla alındıkları ortama geri bırakılır. Bu ortamlarda belediyeler, gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde besleme odakları kurar ve hayvanların beslenmesine yardımcı olur. Hayvanlar, hiçbir suretle ilgili belediye sınırları dışındaki bir ortama, ormanlık alana veya diğer yaban hayatı yaşam alanlarına bırakılmaz g) Sahipli veya sahipsiz hiçbir hayvan belediye, gönüllü kuruluş veya diğer üçüncü şahıslarca belediye sınırları dışında yaban hayatı yaşam alanlarına bırakılmaz.

5199 Sayılı Kanun ve Uygulama Yönetmeliği Birlikte ele alınmıştır.

İKİNCİ BÖLÜM
Denetim ve Hayvan Koruma Gönüllüleri

Yerel hayvan koruma görevlilerinin sorumlulukları
MADDE 18. - Özellikle kedi ve köpekler gibi sahipsiz hayvanların kendi mekânlarında, bulundukları bölge ve mahallerde yaşamaları sorumluluğunu üstlenen gönüllü kişilere yerel hayvan koruma görevlisi adı verilir. Bu görevliler, hayvan koruma dernek ve vakıflarına üye ya da bu konuda faydalı hizmetler yapmış kişiler arasından il hayvan koruma kurulu tarafından her yıl için seçilir. Yerel hayvan koruma görevlileri görev anında belgelerini taşımak zorundadır ve bu belgelerin her yıl yenilenmesi gerekir. Olumsuz faaliyetleri tespit edilen kişilerin belgeleri iptal edilir. Yerel hayvan görevlilerinin görev ve sorumluluklarına, bu kişilere verilecek belgelere, bu belgelerin iptaline ve verilecek eğitime ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.
SOKAK HAYVANLARINI BESLEMEK BİZİM GÖREVİMİZDİR.
Yerel hayvan koruma görevlileri; bölge ve mahallerindeki, öncelikle köpekler ve kediler  olmak üzere, sahipsiz hayvanların bakımları, aşılarının yapılması, aşılı hayvanların markalanması ve kayıtlarının tutulmasının sağlanması, kısırlaştırılması, saldırgan olanların eğitilmesi ve sahiplendirilmelerinin yapılması için yerel yönetimler tarafından kurulan hayvan bakımevlerine gönderilmesi gibi yapılan tüm faaliyetleri yerel yönetimler ile eşgüdümlü olarak yaparlar.

Yerel hayvan koruma görevlilerinin yetki ve sorumlulukları

MADDE 11 – (1) Yerel hayvan koruma görevlileri;
a) Bölge ve mahallerindeki sahipsiz hayvanların özellikle kedi ve köpeklerin bakım ve aşılarının yapılması, aşılı hayvanların işaretlenmesinin sağlanması, bölgedeki hayvanların kısırlaştırılması ve aşılandıktan sonra geri bırakılmak veya sahiplendirilmek üzere belediye tarafından kurulan geçici bakımevlerine gönderilmesi gibi yapılan tüm faaliyetler kapsamında yerel yönetimlerle eşgüdüm sağlamakla,

b) Bölgelerindeki lokanta, işyeri ve fabrika gibi kuruluşlardaki besin maddelerinden sahipsiz hayvanların faydalanmasını ilgili belediye ile işbirliği içinde gerçekleştirmekle,

c) Görevleri kapsamında tespit ettikleri olumsuzlukları il müdürlüğüne bildirmekle,

ç) Bir yıl boyunca yaptıkları çalışmaları Aralık ayı içerisinde bir rapor halinde il müdürlüğüne vermekle,
d) Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanları koruma amacına yönelik olarak geçici bakımevi yararına sosyal etkinlikler düzenlenmesine yardım etmekle,

e) Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması ile ilgili konularda halkı aydınlatmak amacıyla dergi, broşür ve benzeri yayınların çıkarılmasında yerel yönetimlere yardımcı olmakla görevli ve sorumludur.