12 Ekim 2015 Pazartesi

AKÇAKOCA GEÇİCİ HAYVAN BARINAĞI ACİL OLARAK KIŞ ŞARTLARINA HAZIRLANMALIDIR.

BAKIMEVİ HİZMETİ DEVAMLILIK İSTER 

Akçakoca Hayvan Barınağı yapılırken Akçakoca Kent Konseyi, Eski Haytap Başkanı Nesrin Çıtırık, Haytap Temsilcisi Neşe Kulak, Diapolis Oteli, önemli katkılar sunmuştur. Kendilerine teşekkür ederiz. Kısıtlı olanaklarla yapılan barınağın daha iyi koşullarda hizmet vermesi için Belediye Başkanı Sayın Cüneyt Yemenici'nin de katkılarını bekliyoruz. Barınağın en önemli eksiklerinden biri olan Veteriner sorununu çözdüğü için kendisine teşekkür ederiz. Mevcut barınakta gözlemlediğimiz ve çok önemli bulduğumuz sorunların çözümü için; Akçakoca'mıza yakışan barınak için girişimlerini bekliyoruz.
BAKIMEVİ HİZMETİNE YÖNELİK DURUM TESPİTİ:
MEVCUT DURUM: Bakımevinde hayvanları güneşten koruyacak, kışın da soğuktan koruyacak gölgelikler, olmadığından, Yazın hayvanlar güneşte yanıyor kışın da soğuktan donuyor. Ayrıca beton üstündeler. Kulübe ve palet sayısı yetersizdir. Kapalı bölümlerin çatısı alüminyum olup, yazın güneşi, kışın da soğuğu betona yansıtmaktadır. Ayrıca kış aylarında bölümler yıkanırken hayvanlar da ıslanmaktadır. Logarlar kışın çok daha sık tıkandığından bölümlerde su durmaktadır.


LOGARLARIN TIKANMASI BARINAKTA HEM HAYVANLAR HEM ÇALIŞANLAR HEM DE ZİYARETÇİLER AÇISINDAN TEHDİT OLUŞTURMAKTADIR.






YAPILMASI GEREKEN: Önümüz kış olduğundan, bölmelerin üzeri koruyucu malzemelerle kapatılmalıdır.  Barınağın dış kısmına ve iç alana konulmak üzere 50 şer adet kulübe, zemin için 50 adet palet, büyük alanlara ( biri içeride, biri de dışarıda) çoklu sığınma için, güneş ve yağmurdan korunaklı gölgelik yapılmalıdır. Logarlar daha nerede ve nezaman yapılacağı belli olmayan yeni barınağı beklemek yerine tıkanmayacak şekilde açılmalıdır.



MEVCUT DURUM : ORTA ALANA GEÇEN YIL ÇAKIL DÖKÜLMESİNE RAĞMEN, SU DURMASINI ENGELLEYECEK TEDBİRLER ALINMADIĞINDAN BAHÇE SULAR ALTINDA KALMAKTADIR.




KARANTİNA BÖLÜMÜ VE YAVRU ÜNİTESİ SORUNU
MEVCUT DURUM : YAVRU ÜNİTESİ yeterli olmadığından, yavrular açık alanda dolaşmakta, içeri kontrolsüz giren araçların altında kalarak ezilmekteler. Yavruların hepsi eşit beslenemediğinden bazı yavrular yemek yiyemedikleri için çok zayıf ve bakımsız kalmakta, hastalığa çabuk yakalanarak, ölmektedirler. Hasta ve sağlıklı olanlar bir arada oldukları için enfeksiyon ve hastalık hepsine bulaşmakta ve toplu ölümler yaşanmaktadır.

KARANTİNA bölümü olmadığından uyuz vb. hastalıklar birbirine bulaşmaktadır. Hayvanlar çok sık uyuz olmaktadırlar.

Anne ve yavrular için ayrı bir bölüm olmalı

YAPILMASI GEREKEN: Barınak taşınana kadar barınağın girişine tel çekilerek, araçların girmesi engellenmelidir. Bahçedeki kulübe sayısı arttırılarak, yavruların sığınmasına olanak verilmelidir. Zayıf yavruların özel olarak beslenmesi sağlanmalı, vitamin takviyesi ihmal edilmemelidir.
Hasta ve yaralılar için ayrı korunaklı karantina bölümü olmalıdır. Uyuz ve hastalar sağlıklı olanlardan ayrılarak tedavi edilmelidir.



Bu yavruları kaybettik...

BESLENME DURUMLARI :
MEVCUT DURUM: Yazın, Restoran ve Otellerden alınan yemekler bol olmakla birlikte, sıcakta bırakıldığı için çabuk bozulmakta, köpekler tarafından tüketilmemektedir. Kışın ise yemek yeterli olmadığından kuru mama takviyesi yapılmaktadır. Yavrular için ise süt tozu ve gönüllerin desteği ile süt takviyesi yapılmaktadır.

Köpeklerin yemek kapları 3 aydan fazla dayanmamaktadır. Düzenli yıkanmadığından oldukça pistir. Beslenme esnasında birbirleri ile kavgalarda yaralanmalar olmaktadır. Kaplar daima çok kirli, bu da enfeksiyonlara sebep olmaktadır.
YAPILMASI GEREKEN: Yazın alınan yemekler serin bir yerde bekletilmelidir. Yemek dağıtımı yapılırken güneşin altına bırakılmamalıdır. Yavrular için süt tozu ve süt takviyesine devam edilmeli, kuru mama stoku bulundurulmalıdır.
Ayrıca her bölmeye köpek sayısı kadar, 
derin alüminyum yemek tepsileri  alınmalı. Sular gölgelikli alana konmalı. Yemek kapları her yemek sonrası yıkanmalı ve su kapları da günde en az 4-5 kez yeni su ile değiştirilmelidir. 



BARINAK GÖREVLİLERİ 
MEVCUT DURUM : ELEMAN EKSİKLİĞİ; Barınakta bir eleman çalışmaktadır. Yavruların ve hastaların bakımı ve tedavisi için teknik eleman ( hemşire) eksiktir. Veterinerimiz aynı zamanda mezbaha da çalıştığı için kısırlaştırmalar haftada 5-6 köpeği geçmemektedir. Köpek yakalama ekibi olmadığından, sokakta kısırlaştırılmayı bekleyen köpekler yakalanamamaktadır. İlaçlı yakalama çabaları ise çoğu kez sonuçsuz kalmakta, bayıltılan hayvanlar bulunamamaktadır. Bakımevi görevlilerinin ve toplama ekibinin çalışma koşullarının İş Sağlığı ve İş Güvenliği yasasına uygun olmadığı gibi, bakımevinde ve toplamada kanun gereği olan İş Güvenliği ve Sağlığı Risk Analizi yapılmamıştır. Elemanların ekipman ve kıyafetleri, gerek hayvanlar ve gerekse görevliler için uygun değildir.
YAPILMASI GEREKEN: Barınakta devamlı olarak çalışacak 2 eleman olmalıdır. Elemanlardan biri hayvan sağlığı konusunda eğitilmeli, hasta hayvanları ayırt ederek, ilk müdahaleyi yapabilmelidir. Eğitim almış Yakalama ekibi olmalıdır. Çalışanların sağlığı da göz önünde bulundurulmalı, özel kıyafet, maske, çizme ve eldiven kullanımı zorunlu olmalıdır. Kıyafet en az 3 yedek olarak teslim edilmelidir. Barınakta enfeksiyon olmaması için düzenli ilaçlamaların yapılması gerekmektedir. Veteriner barınak dışındaki görevi nedeniyle barınakta tam gün bulunamamaktadır. Onun bulunamadığı zamanlarda en azından Veteriner teknikeri görevlendirilmeli, dışarıdan VETERİNER HİZMETİ alınmalıdır. Bakımevi görevlilerinin ve toplama ekibinin çalışma İş Güvenliği ve Sağlığı dikkate alınmalıdır.
MEVCUT DURUM: Veteriner hizmetleri için ayrılan bina yıpranmaya başlamıştır. Gerektiğinde sıcak su ihtiyacını karşılamak için alınan Şohben kaybolmuştur. Yavru ünitesi bu haliyle kışa hazır değildir.
YAPILMASI GEREKEN: Kış gelmeden binanın onarımı yapılmalı, Şohben takılmalı ve yavru ünitesinde su durması önlenecek, yavruların rahatlıkla kalabileceği küçük kulübe ve aralıksız paletler ( aralıklı olunca sıkışıp ölüyorlar) yerleştirilmelidir. Battaniye ve çuval takviyesi yapılmalıdır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder