AKÇAKOCA'DA 4 EKİM 2019 HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ'NDE DOHAYCAN DERNEĞİ'NİN ETKİNLİĞİ 'NE GÖLGE DÜŞTÜ...
Öğrenciler, Veliler ve Öğretmenleriyle yapılan resim çalışmaları ile hayvanların yaşam hakkına dikkat çekildi, farkındalık oluşturuldu.
4 Ekim'de Merkez Camii Karşısında Dohaycan Derneği hayvanseverlerle birlikte etkinlik yaparken; Akçakoca Belediyesi, Düzce Belediyesi ile Hayvanseverlerin başından beri karşı çıktığı Kurtsuyu Barınağı için anlaşma imzaladı.
Nerde verdiğin sözler
Hani sen yapacaktın?
Söyle Barınak nerde?
Seçim dönemi vaatler havada uçuşuyordu. Hayvanseverler seçilmesi güçlü olan rakiplerin her ikisini de denemişlerdi. Akçakoca’da vicdanı olan herkesin içini kanatan sokak hayvanlarının sorunlarının artık çözülmesi gerekiyordu.
Sayın Fikret Albayrak Akçakoca’da bir ilki gerçekleştirmiş, Kent Konseyinin de desteğiyle Akçakoca’ya bir barınak kazandırmıştı. Hayvanseverlerin umutla hayvanlara merhem olmasını bekledikleri barınakta çalışanların eksikliği ve ihmali maalesef orasını TOPLAMA KAMPINA ve mezbahaya dönüştürmüştü. Ardından gelen Sayın Cüneyt Yemenici ise çeyrek zamanlı da olsa Veteriner alarak ve 2 çalışanı görevlendirerek, barınakta başka bir iyileştirme yapmadan sürecini tamamladı. O dönemde en çok gece toplamaları ve şehir dışına atılmaları yaşadık. Tabii barınaktaki koşullarda maalesef düzelmedi.
Sayın Mehmet Okan Yanmaz Barınakta bir hayvanın yaşayabileceği ortam olmadığını, bu durumun vicdanen rahatsız edici olduğunu defalarca dile getirdi ve Akçakoca’ya yakışır bakımevi yaptırarak bu sorunu çözeceğini vaat etti; “ Yapmak isteseler çok kolay yaparlardı..... “ O kadar inandırıcı konuşuyordu ki; Hayvanseverlerin çoğunluğu ( hatta yıllarca CHP’ye oy verenler bile) “BU SEFER OKAN” dediler.
Başkan seçildikten sonra hayvanseverlerden 2 ay süre isteyen Başkan’a fazladan 3 ay verilmişti ki; sel felaketi kabus gibi şehrimizin üstüne çöktü. Her iki Başkanın derme çatma da olsa yaptığı barınağın kapatılması gündeme geldi. Sayın Yanmaz daha iyisini yapacak diye bekleyen hayvanseverlerin eli böğründe kaldı.
Bu çaresizlik ortamında verilen sözler UNUTULDU, Düzce KURTSUYU çözümü ortaya atıldı.
KURTSUYUNA GÖTÜRÜLEN KÖPEKLER GERİ GETİRİLDİĞİNDE NEREDE KALACAKLAR?
5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu Uygulama Yönetmeliği Madde 21 d) şıkkında ;
“Geçici bakımevlerinde on gün süre ile gerekli duyurular yapıldığı halde sahiplendirilemeyen hayvanlar kontrolleri, aşıları ve tıbbî müdahaleler ile kısırlaştırılmaları yapıldıktan ve operasyon yaraları kapandıktan en az yedi gün sonra kayıt altına alınıp, müdahale görmüş olduklarını gösteren işaretleri üzerlerinde olacak şekilde veteriner hekimin onayıyla alındıkları ortama geri bırakılır. Bu ortamlarda belediyeler, gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde besleme odakları kurar ve hayvanların beslenmesine yardımcı olur. Hayvanlar, hiçbir suretle ilgili belediye sınırları dışındaki bir ortama, ormanlık alana veya diğer yaban hayatı yaşam alanlarına bırakılmaz.” Denilmektedir.
BAŞKANIM, KISIRLAŞTIRILDIKTAN SONRA YASA GEREĞİ AKÇAKOCA’YA GERİ GETİRMEK ZORUNDA OLDUĞUNUZ HAYVANLARA NEREDE VE HANGİ KOŞULLARDA BAKMAYI DÜŞÜNÜYORSUNUZ?
Koşulları kötü olan Akçakoca barınağında; hayvanların, özellikle yavruların ölümünü izlemekten, çaresizlikten çok yorulmuşken, şimdi beslenme odakları yapılmadan, mahallesinde istenmeyen köpeğin nerede koruma altına alınacağının derdine düştük. Sahi istenmeyen hayvanları ne yapmayı, nerelere atmayı düşünüyorsunuz Başkan?
Düzce Belediyesi halen kendi eski mevcut barınağını kapatmamışken, beslenme odaklarını arttırdıktan sonra peyder pey bu odaklara bırakmayı planlarken siz apar topar yıllarca barınakta mahkum kalan hayvanları kurtsuyuna götürüp nasıl bir çözüm bulacağınızı umuyorsunuz?
Düzce Belediyesi ile seçim öncesi “ ben size danışmadan yapmam” dediğiniz sözleşmeyi 4 Ekim gibi Dünya hayvan hakları için ayrılan günde yapmış olmanızın bizleri nasıl üzdüğünü ve hayal kırıklığına uğrattığını ise anlatmakta ve anlamakta güçlük çekiyorum.
4 ton mama, Veteriner ve iki çalışan vererek yapmış olduğunuz anlaşmanın karşılığında ilaç desteği alacakmışsınız. Peki sonra ?
Maalesef bu anlaşmanın ne Akçakoca’ya ne Belediyenize ne de sokak hayvanlarına bir faydası olmadığını yaşayarak hep birlikte göreceğiz.
Hayvanlar mağdur olduklarıyla bizler ise üzüldüğümüzle kalacağız. Bu durum sizi mutlu edecek mi?
Bu yazımı zahmet edip okursanız belki “ Nermin Abla,sizi üzmem” diyen o güzel yüreğinizden çıkan Okan Yanmaz’ı hatırlar ve doğru olanı yaparsınız.
Hani Sözlerin Nerde?
Hani sevgi duyduğun hayvanlarımız nerde?
Hani sen Yapacaktın?
Şimdi barınak Nerde?
Çok üzgünüz Başkanım, çok üzgünüz...
TALEPLERİMİZ :
1-ÖNCELİKLE BARINAKTA BEKLEYEN TÜM HAYVANLAR KISIRLAŞTIRILMALIDIR
Aylardır barınakta kısırlaştırılmadan bekleyen köpeklerimizin, aylarca mağdur olduktan sonra bir de DÜZCE ŞOKUNU yaşamalarını istemiyoruz. Burada kısırlaştırılmalı, küpelenmeli ve sokağına veya beslenme odağına geri bırakılmalıdır.
2- GERİ GETİRİLEN HAYVANLAR İÇİN BESLENME ODAKLARI :
Sokaklardaki hayvanlar için de BESLEME ODAKLARI oluşturulmalıdır.
ÇÜNKÜ; SOKAK hayvanları sokaklarda yiyecek bulmak için dolaşırlar. Belli yerlerde beslenme odakları kurulursa ve oralara toplanan yemeklerden, kuru mamalardan takviye yapılırsa hayvanlar ortalıkta dolaşmazlar.
3- SOKAKLARA TERK EDİLEN YAVRULAR :
3- SOKAKLARA TERK EDİLEN YAVRULAR :
Annesiz yavrular ve yeni doğum yapmış anneler için Akçakoca’da temiz bir bakımevi yapılması gereklidir. Emziren bir anneyi ve bakıma muhtaç yavruyu DÜZCE RM’E yollamaya başlarsak; Orası en kısa zamanda yavruların ve annelerin mezarı olacaktır.
Yavrulu annelerin yavruları büyüdükten sonra kısırlaştırılma aşamasında RM’e götürülmesi ve işlem bittikten sonra geri alınması 5199 sayılı yasaya uygundur.
Yavrularda ise sahiplendirmeye önem verilmeli, gönüllülerle koordineli olarak çalışılmalıdır.
4- SÜREKLİ SAKATLIK VE BAKIM DURUMUNDA;Hasta ve tedavisi devam eden köpekler için özel alanlar olmalı, vicdanımızı rahatsız etmeyecek koşullarda bakımları yapılmalıdır.
5- AGRESİF VE SALDIRGAN KÖPEKLER İÇİN : Bakım Merkezinde; Rehabilite edilmeleri amacıyla gönderilen agresif karakterli köpeklerin takibi yapılmalı, yasadışı olarak uyutulmalarına ve kaderlerine terk edilmemelidirler. Bizler onların da Akçakoca’da ki bakımevinde bakılmalarının daha iyi olacağı kanaatindeyiz.
6- KISIRLAŞTIRILMIŞ KÖPEKLERİN GEÇİCİ KIZANI :Bazı köpeklerimiz kısırlaştırılmış oldukları halde maalesef yılda 2 kez kızana gelmektedirler. Kızanları hiç kısırlaşmamış köpekler gibi uzun sürmese de bu süreç 3-4 günü bulmaktadır. İnsanların şikayetleri de bu dönemlerde oluşan sürüler dolayısıyla ratmaktadır. BU DÖNEMLERİNDE BU KÖPEKLER İÇİN GEÇİCİ BARINABİLECEKLERİ YER AKÇAKOCA’DA MUTLAKA OLMALIDIR.
7- KAYIT ALTINA ALMA :Akçakoca’da bakılan sahipli, sahipsiz bütün köpekler kayıt altına alınmalıdır. ( üretimi kontrol sahibinden başlar)
8-GÖNÜLLÜLERLE İŞBİRLİĞİ
Yerel hayvan korumacılarla sağlıklı, seviyeli ve koordineli olarak işbirliği yapılması, kayıtların gönüllülere açık olması, gönüllülerin ziyaret saatleri dışında, acil durumlarda içeri alınmalarında sorunlar yaşanmaması, ( bazı bakımevlerinde gizli alanlar oluşturularak hayvan itlaflarının basına yansıdığını düşünürsek) Yaşam alanında yapılan tüm hizmetler şeffaf ve gönüllülere açık olmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder