8 Ocak 2022 Cumartesi

Doğanın Dengesini Bozmayın Artık!




Akçakoca Kent Konseyi Başkanı Adnan Yaman tarafından Akçakoca Belediyesi Meclis Salonunda düzenlenen toplantıda "Akçakoca Mahmuzlar Projesi" tartışıldı.
Konu ile ilgili olarak bilgi vermek üzere  Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yalçın Yüksel'in davet edildiği toplantıya Başkan Yardımcıları Şenol Yazgan, Yüksel Yılmaz, İyi Parti İlçe Başkanı Alkan Lokum, CHP İlçe Başkanı Tuğrul Abanoz, Balıkçılar Koop. Başkanı ve diğer Stk. temsilcileri katıldılar.
Prof.Dr. Yalçın Yüksel yaptığı sunumda iki alternatif üzerinde durdu.
"a) Yapısal olmayan çözümler: Doğaya tepki doğuracak yapısal çözüme gitmeden mümkünse doğanın kendi davranışı içinde çözüme gitmek
b) Yapısal Çözümler; Bir yapı inşa ederek doğanın sebep olacağı olumsuzlukları durdurmak ya da davranışında değişime neden olmak ve geri çekilmek."
Profesör Yüksel " Akçakoca kıyı şeridinde yapılacak mahmuz veya dalga kıran gibi yapıların, poyraz ve karayelin dalgaların üzerindeki etkisi, dip akıntıları, kıyı balıkçılığına etkisi, bilimsel olarak araştırıldıktan sonra projelendirilmesi gerektiğini" söyledi.

"Karasu'da yapılan dikey mahmuzların, Karasu kıyılarında yıkıma yol açmasından sonra yatay mahmuzlarla kıyı şeridi kurtarılmaya çalışılmıştır. Akçakoca'da yapısal çözüme başvurmadan önce projenin bilimsel olarak değerlendirilmesi çok önemlidir" diyen Yüksel, "böylesine maliyetli projelere başlamadan önce bölgenin yapısı çok iyi analiz edilmelidir," dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder