13 Aralık 2023 Çarşamba

Sokak Hayvanlarının Sorunlarını Belediyelerin Çözemeyeceğini Anladık

CİMER İLETİŞİM BAŞKANLIĞINA ÖNERİ

ÖNERİ: TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI BÜNYESİNDE SHKM ( SOKAK HAYVANLARINI KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ) KURULMASI.

2004 Yılında çıkarılan 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gerekli yasal düzenlemeler ve uygulama yönetmelikleri ayrıntılı olarak sorunu çözecek şekilde tamamlanmadığı için 20 yıl sonra hala SOKAK HAYVANLARI SORUNU yaşamaktayız.

2004 yılında meclisimiz sorunu en iyi şekilde çözebilecek yasa çıkartmış olmasına rağmen nerede tıkanmıştır?

Yasayı çok güzel yapılmış saraya benzetecek olursak, bu kadar güzel yapılan sarayın balkonundan şehrin en güzel manzarasını izleyebilirsiniz AMA HEYHAT balkona çıkış kapısı yok!

Belediyelerin sorunu çözme konusundaki ciddiyetsiz tutumu, sorunu bugüne kadar daha da büyütmüştür. Barınak rezaletleri, ormanlara atmalar kara bir leke olarak tarihe geçmiştir. Belediye Başkanlarının çoğunun sorumluluklarını yerine getirerek kısırlaştırma yapmadıkları için artan popülasyon sorun olunca; "Hayvan severler alıp baksın," diyecek kadar da cahil ve sorunun çözümünden uzaktır. (Bkz. 1299 belediyenin kaçında barınak var? Örnek alınabilecek barınak sayısı nedir? Kısırlaştırma yapan belediyeler hangi belediyelerdir?)

Bu sorunu nasıl ve hangi kurumlarla çözebiliriz?

1-   Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde DKMP gibi SHKM ( sokak hayvanlarını koruma müdürlüğü) birimi oluşturulmalıdır.

Böyle bir birimin oluşturulması ile belediyelerin ulaşmadığı köyler ne olacak? 5 yılda bir değişen belediye başkanlarının tutumuna göre sürdürülebilirlik nasıl sağlanacak? Bütçe sorunu nasıl çözülecek? V.b. sorunların tek bir merkezden çözümüne yönelik ciddi adımlar atılabilecektir. SHKM birimine Doğa ve Milli Parklar Müdürlüğü gibi tüm ülke genelinde kısırlaştırma merkezleri oluşturarak, illerde hayvan hastaneleri kurarak, Veterinerlik fakülteleri ile işbirliği yaparak daha güçlü ve sürdürülebilir bir hizmet verme imkanı sağlanabilir. Kayıt altına alma, nüfus kontrolü, üretimin denetlenmesi, kısırlaştırma, tedavi ve rehabilitasyon ve sahiplendirme kısmı SHKM’nin sorumluluğunda olmalıdır.

2-   Sokak hayvanları orman hayvanları olmadığı için SHKM birimi tarafından gerekli işlemler yapılan ve sahiplendirilemeyen hayvanlar için işbirliği yapacağı kurumlar ve sivil toplum gönüllüleri olmalıdır.

Bu kurumlar;

a)   Belediyeler: Kendi bölgelerinde sokakta yaşamak zorunda kalan hayvanların yaşam alanlarının 5199 sayılı kanunun 6. Maddesine uygun olarak gönüllülerle birlikte beslenmesi, barınması

b)   Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sokak hayvanlarının şehrin bir sakini olduğundan hareket ederek, farkındalık çalışmaları yürütmesi ve her siteye bir kulübe gibi kamuyu dahil edecek çalışmalar yapması,

c)   Milli Eğitim Bakanlığı’nın okul eğitimlerine hayvan davranışları üzerine, hayvanlara nasıl yaklaşılması gerektiğini anlatan, hayvan fobisine karşı psikolojik destekleri de olan eğitimlere yer vermesi

d)   Gönüllülerle İşbirliği: Tüm bu çalışmaların hayvan hakları için yıllardır mücadele eden gönüllülerle birlikte sürdürülmesi hayvan istismarını önleyeceğinden önemlidir.

Bu önerilerimizin tümünü detaylandırmaya hazırız.

Not: Önerimizi birkaç gün içinde Cimer üzerinden yapmadan önce tartışmak istiyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder