29 Kasım 2013 Cuma

BARINAKTA KİMSE OLMAYINCA KAPI DUVAR OLUYOR!


ONLAR BİZE, BİZ ONLARA ÜMİTSİZCE BAKTIK :(
ASLI ÖĞRETMENİN YAVRU KÖPEKLER İÇİN ALDIĞI  MAMAYI BARINAĞA GÖTÜRDÜK AMA KİMSEYİ BULAMADIK!
BARINAĞIN HAFTANIN YEDİ GÜNÜ ÇALIŞAN TEK ELEMANI DA ÖĞLEN YEMEĞİNE ÇIKMIŞTI. SAAT 13:30... KİME ŞİKAYET EDECEKSİN. 24 SAAT GÖREVLİ BULUNDURMAK ZORUNDA OLAN BELEDİYE... TEK ADAM NEYE, NEKADAR YETEBİLİR? HELE HALA VETERİNER ALINMADIĞI DÜŞÜNÜLÜRSE...HAYTAP TEMSİLCİCİ NEŞE KULAK'IN VALİLİĞİ AŞINDIRARAK ELDE ETTİĞİ MALİ YARDIMLA SAATLİK VETERİNER TUTULABİLİRSE, BELEDİYE BİRAZ DAHA RAHATLAYACAK.
ZATEN GÖNÜLLÜLLERİN İŞİ NE ! BELEDİYENİN ARKASINI TOPLAMAK, EKSİKLERİNİ KAPATMAK !

BU ARADA VİCDANSIZIN BİRİ, BARINAKTA KİMSE YOKKEN EVİNDE BAKTIĞI YAVRU KÖPEĞİ TASMASIYLA BİRLİKTE KAFESE KAPATIP KAÇMIŞ. SANKİ BARINAK KÖPEK CENNETİ... AKLINCA SOKAĞA ATMADI YA VİCDANI RAHAT! KAFES ISLAKMIŞ, ZAVALLI KÖPEK NEYE UĞRADIĞINDAN ŞAŞKIN ŞOKA GİRMİŞ, ONA NE !

KAFESDEKİLER BETON ZEMİNDE HAPİS OLMAKTAN MUTSUZ, TELLERE TIRMANIP, DURUYORLAR... BİZİ GÖRÜNCE HAVLAMIYORLAR ARTIK, AĞLIYORLAR...
OYSA ARA SIRA ORTA ALANA ÇIKARILIP, RAHATLAMALARI SAĞLANACAKTI ... AMA TEK BAŞINA UFUK BEY NE YAPSIN, NASIL BAŞA ÇIKSIN? ÜSTELİK O ARTIK İLK GÜNLERDEKİ UFUK DEĞİL... BIKMIŞ, BEZGİN... TAŞERON İŞÇİ OLMANIN BEDELİ BU... SOKAKLARDA ÇÖP TOPLASA DAHA MI MUTLU OLURDU, BİLEMİYORUM. AMA ÇUHALLININ ÇÖPÜNÜ SABAHTAN AKŞAM KARANLIĞINA KADAR, ŞİKAYET ETMEDEN TOPLAYAN BİR ADAM TANIYORUM, ADI ERCAN...
BİZİM İNSANLARIMIZ İŞE GİRENE KADAR HERŞEYİ YAPMAYA HAZIRLAR, GİRDİKTEN SONRA, KENDİNİ VAZGEÇİLMEZ SANIP HUY DEĞİŞTİRİYORLAR.
ÇALIŞMA KOŞULLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ İÇİN MÜCADELE ETMEK YERİNE, YAPTIKLARI İŞİ KÖTÜ YAPARAK İNTİKAM ALMAYI TERCİH EDİYORLAR.
SENDİKAL HAKLAR YOK, DAYANIŞMA YOK...
O YÜZDEN SOKAK HAYVANLARINA ATANACAK GÖREVLİLERİN HAYVANLARI SEVMESİ VE BİRAZ DA GÖNÜLLÜ OLMASI ŞART.


UYUZ OLMUŞ YAVRU KÖPEK, ÜŞÜYORDU, ONU DIŞARDAKİ KULUBEYE KOYDUK, MÜKAFAT HANIM ARABASINDAKİ PELUŞU KOYDU ALTINA, TİTREMESİ GEÇTİ BİRAZ.
ONLARI TEDAVİ EDİP, KISIRLAŞTIRIP, BESLENME ODAKLARINAVE ALDIĞIMIZ YERLERE GERİ BIRAKACAKTIK... AMA SIK SIK YAPILAN ZEHİRLEMELER YÜZÜNDEN ONLARI ÖZGÜR BIRAKAMADIK..
YAPILAN HİBEYİ DEĞERLENDİRECEK OLAN NEŞE HANIMDAN, BARINAKTA BÜYÜYEN YAVRULAR İÇİN BARINAĞIN DIŞINA KULÜBELER YAPTIRMASINI VE BARINAK ÖNÜNDE DÜZENLİ BESLENMELERİNİ SAĞLAYACAK DÜZENEKLERİ OLUŞTURMASINI UMUYOR VE BEKLİYORUZ.

15 Kasım 2013 Cuma

5199 SAYILI HAYVAN HAKLARI YASASINI İŞLETELİM!


HAYTAP BAŞKANI NESRİN ÇITIRIK HANIMIN İLETİSİNİ YAYINLIYORUM:
Sevgili Arkadaslar,
Biliyorsunuz, Türkiye’ nin bütün şehirlerinde, köylerinde, beldelerinde, yaylalarında "belediyeler, vatandaş, site, rezidans, büyük kuruluşlar, lüks otel ve tatil koyu yönetimleri" tarafindan ZEHIRLEME yapılmaktadır.  Zehirlemeleri, torbalara konup atılmaları, öldürülmeleri  tam olarak önleyemezseniz bile, en aza indirmek üzere ilgili tüm kurumları harekete geçirmek gereklidir. Çünkü  zehirlemeler her an her yerde olabilir, hiç bir yer hayvanlar için güvenli değil .  Fakat, toplumun DEVLETİN RESMİ KURUMLARININ hayvanların yanında olduğunu bilmesi, sosyal, dini ve yasal açıdan ZEHİRLEMENİN suç ve günah olduğunun anlatılması, zehirlemeyi en aza indirebilir.
LÜTFEN RESMİ KURUMLARA GÖREVLERİNİ

YAPTIRALIM.

Aşağıdaki örnek yazıyı bir ZEHİRLEME durumunda

veya ZEHİRLEMEYE önlem olarak uyarlayıp Valilik

makamına yollayınız.

Zehirleme olan yerlerde MUTLAKA soruşturma


açılarak sorumluların bulunması için istihbarat

çalışması yapılması talebinin yanında, TOPLUMA

yönelik GENEL önlem alınması, toplumun hayvan

varlığını kabul etmesi için başta Diyanet İşleri, 

 Emniyet teşkilatı olmak üzere tüm kurumların

harekete geçirilmesini, uygulamalar ve çalışmalar

yapılmasını talep edin.

Selam ve sevgilerimle...

Nesrin Çıtırık  haytap Başkanı / HAYTAP/ DOHAYKO


Konu: ZEHİRLEMEYE karşı "hayvanların yaşam hakkı konusunda vatandaşa, site yonetimlerine, Kaymakamlıklar ve Belediyelere kanuni ve mevzuata iliskin bilgiler verilmesi", kurumların tedbir almalarının sağlanması. Valilik Yüksek Makamına,
Ilinizde yakın bir zaman öncesine kadar doğal alan olan yerlere hayvanların yaşam alanlarını işgal eden "siteler, apartmanlar, oteller, büyük AVM ler, Organize Sanayi Bölgeleri ve büyük binalar" yapılmıştır.
Kentsel dönüşüm adı altında ise, hayvanların yaşam alanları tamamen yok edilmiştir.
Doğanın dengesinin bozulmasının yanında, vatandaş, kurum yöneticileri ve belediyeler çevrelerindeki yesil alanlarda bulunan kedileri ve köpekleri "zehirleyerek" öldürmektedir. Hayvanları besleyen ve bakan gönüllülere de zorluklar cikartmaktadırlar.
Oysa, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, hayvanların bulunduklari yerde yasamalarini guvence altina almistir. Bu bağlamda, Hayvanları Koruma Kanunun genel lafzı ve 1. Maddesi ile 4. Maddesi gereğince, aşağıda belirttiğimiz taleplerimiz çerçevesinde, yasa hükümleri ve mevzuatın "belediyeler, kaymakamlıklara, müftülüklere, emniyet ve jandarmaya, site, otel vs yönetimlerine" yazılı olarak bildirilmesini ve bu kurumların yasa uygulaması husunda uyarılmasını, tedbir alınmasını, zehirleme durumunda istihbari çalışma ve yasal işlem yapılmasını talep ediyoruz. l. Denetim Elemanları: İlçelerde Kaymakamlıkların 5199 sayılı yasaya göre oluşturulması gereken denetim elemanlarının görevlendirmelerini ve bu elemanlarca "gerek zehirleme yapan vatandaş ve gerekse çeşitli yollarla öldürüp yok eden belediyeler" için önlemler ve caydırıcı tedbirler alınmasının sağlanmasını talep ediyoruz. Olay vuku bulması halinde emniyet birimleri ile birlikte adli ve idari soruşturma açılmasını, aynı işlemlerin ve uygulamaların illerde Orman Su İşleri Müdürlüklerince de yapılmasının sağlanmasını talep ediyoruz.
2. Site ve apartman yönetimlerine Hayvanları Beslemenin Yasal olduğu bilgisinin yazılı olarak verilmesi:Sahipsiz hayvanların bulundukları yerde yaşatılmalarının ve gonulluler tarafindan bakim ve beslenmelerinin yapilmasinin 5199 sayili yasada hukme baglandigi, bu hükmün gereği hayvanları besleyen gönüllülere müdahale etmenin cezai isleme tabi olduğunun site ve apartman yönetimlerine, Kaymakamlıklar ve belediyeler tarafından yazılı ve sözlü olarak iletilmesini talep ediyoruz.
3. Emniyet birimlerinin jandarma ve polis olarak zehirlemeye karşı yapılacak tüm çalışmalara katılımlarının ve gönüllülerin bu şikayetle kendilerine baş vurmaları halinde yasal işlem yapmalarının sağlanmasını talep ediyoruz.
4. Müftülüğün düzenli ve sık olarak ZEHİRLEMEYE karış ve genel hayvan haklarına ilişkin merhamet ve sevgi mesajlarını camilerdeki vaaz ve hutbelerde yer almasının sağlanmasını talep ediyoruz.
5. Beslenme Odaklari Kurulmasi: 5199 sayili yasa belediyelerin sahipsiz hayvanlar icin “beslenme odaklari” kurulmasini hukme baglamistir. Belediyelerinin gonullulerle birlikte beslenme odaklari olusturmalarini, beslenme odaklari olusturuluncaya kadar sahipsiz hayvanlari besleyen gonullulere mama yardiminda bulunmalarinin saglanmasinin belediyelere amir hukum olarak bildirilmesini talep ediyoruz. Çünkü bu çalışmalar hem karnı doyan hayvanların insan kapısına gitmesini önleyecek, hem de topluma HAYVAN VARLIĞININ kabul ettirilmesini sağlayacaktır.
6. Ev Hayvanlarinin Terk Edilmemesi: Ozellikle sahil kentlerinde sahipsiz hayvan nufusunun ana kaynagi yaz basinda alinip yaz sonunda terk edilen ev hayvanlaridir. Hem site yonetimlerine hem de topluma hayvanlarin terk edilmemesi icin yazilar yazilmali, anonslar, TV ler, yazili ve gorsel basin ile ile hayvan sahiplerine ve topluma bu konuda uyari mesajlari gonderilmelidir.
7. Afis ve Brosurlerle hayvan haklarinin anlatimi: Ayrica valiliğinize bağlı tüm şehirlerde, ZEHİRLEMEYE karşı ve hayvan haklarina iliskin mesajlar iceren afis ve bilboardlar yapilmasini, bu mesajlarin ayrica anons sistemi ile topluma duyurulmasini, zehirlemenin hayvanları nasıl acı içinde kıvrandırarak öldürdüğünün anlatılmasını talep ediyoruz.

Yukardaki taleplerimize iliskin 4982 ve 3071 sayili yasalar geregi cevap ve bilgi verilmesini emir ve musaadelerinize saygilarimizla arz ederiz.

Isim, TC no, iletisim..

Dagitim… BIMER, Il Hayvan Koruma Kurulu Baskanligi, Belediye Baskanligi, Ilce Kaymakamliklari, Ilce Belediye Baskanliklari, Orman Su Bolge Mudurlugu, Orman Su Sube Mudurlugu, Muhtarliklar, Basin Kuruluslari
Ek .....YASAL DAYANAK: 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu maddeleri:
MADDE 1. - Bu Kanunun amacı; hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır.
MADDE 4. - Hayvanların korunmasına ve rahat yaşamalarına ilişkin temel ilkeler şunlardır:

a) Bütün hayvanlar eşit doğar ve bu Kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir.

b) Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da, sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir.
c) Hayvanların korunması, gözetilmesi, bakımı ve kötü muamelelerden uzak tutulması için gerekli önlemler alınmalıdır.Devamını Gör
 

12 Kasım 2013 Salı

HACI SAADDETTİN KARADUMAN NE İSTEDİN BU YETİM YAVRULARDAN!

BU NASIL VAHŞETTİR HACI !
 YAVRULARI ÖLESİYE DÖVERKEN ALLAH'TAN UTANMADIN MI?
12 Kasım 2013 Salı Akşamı saat 21:00'de kapımı çalan Sonay Hanım haber verdi vahşeti. Hacı Saadettin yavruları duvara sıkıştırmış öldüresiye döverken, yavruların çığlıklarını duyan komşular koşup kurtarmışlar yavruları ama yavrular çok fena hırpalanmışlar. Birinin kafası diğerinin ayağı yaralı, dokununca ciyak ciyak ağlıyorlar. Haytap Temsilcisi Neşe Perihan Kulak'a ulaştık. O da veterinere ulaştı ama çok uzakta olduğu için iç kanamayı durdurucu iğne yapılmasını önerdi. Hemen Miner arkadaşımızı aldırdık evinden, Çuhallı Eczanesi ilaç desteği ile geldi. 

Mükafat Hanımın arabasıyla yavruları hizmet binasına bıraktık.

Şimdi sıra bu vahşeti yapan adamı kanun karşısına çıkarmakta. Allah'a hesap vermeden önce burada bir hesap vermeli.
Böylesi bir vahşet karşısında,kış günü evinden çıkıp yavruların kurtarılması için destek veren Neşe Kulak, Mükafat Ata, Gonca Sazak, Miner Savcın hanımlara ve Çuhallı Eczanesinden genç arkadaşımıza( ismini hatırlayamadım sonra yazacağım) ve en önemlisi hayvanların çığlıklarını duyup, onları çöpe atılmaktan kurtaran Cem Abanoz'a, olay sonrasında yavruların durumunu görüp, "banane" demeden vicdanı elvermediği için bana haber veren Sonay Çolak hanıma çok teşekkür ederim.
BÖYLE BİR OLAYI HABER ALDIĞIMIZDA İLK ARAYACAĞIMIZ YERİN 155 POLİS HATTI OLDUĞUNU UNUTUYORUZ!
14 Kasım Çarşamba günü Akçakoca Nöbetçi Savcılık Makamına başvurduğumuzda bize
"OLAY ANINDA POLİSİ ARAMAMIZ GEREKTİĞİNİ, OLAY İNCELEME EKİBİNİN YAPACAĞI ÇALIŞMANIN ÖNEMLİ OLDUĞUNU" HATIRLATTI. Bizi Emniyete yolladı ve orada suç duyurumuzu yaptık. Yavru köpeklere işkence eden şahsın 5199 sayılı yasanın kabahatler kanunu kapsamında
cezalandırılmasını talep ettik.
 
Nermin Alpay
 Akçakoca kent Konseyi
Sokak Hayvanları Çalışma Gurubu Üyesi
 
 

10 Kasım 2013 Pazar

KEŞKE SAHİPLENİLSELER...

 
İNSANLAR ONLARI İSTEMEDİĞİ İÇİN BARINAK DENİLEN MEZBAALAR VAR. EN İYİSİ BİLE ASLINDA BİR HAPİSHANE...
 

 HAYTAP BAŞKAN YARDIMCISI NESRİN ÇITIRIK HANIM'IN AÇIKLAMASINI YAYINLIYORUM:
Sevgili Arkadaşlar,
Bakımevlerine giden gönüllüler eksikleri söylediklerinde derhal YASAK gündeme getirilmekte. Bunun bir sebebi de BELEDIYE VETERINER HEKIMLERI…Kesinlikle bakımevindeki hayvanlara bakmayı,  onları tedavi etmeyi bir ANGARYA ve ZUL olarak görmeleridir. Bakımevine giden gönüllüler ise onları OTURDUKLARI KOLTUKLARINDAN KALKIP ÇALIŞMAYA zorlamış oluyorlar. Ayni şekilde personel  için de bu geçerli, onlar da hayvanlar aç ve susuzken sigara çay içerler, hayvanlar donarken soba yakar sıcak odada otururlar. Bu bir kaç istisna hariç böyledir, hemen hemen her yerde. Yasanın aşağıdaki maddeleri sarih bir şekilde belediyelerin gönüllülerle çalışmasını, İll Orman Su Müdürlüklerinin de bu çalışmayı "sağlamalarını" hükme bağlamıştır. Sorun yaşadığınız belediyelere aşağıdaki gibi ekinde Kanunlar olan bir yazılı müracaat yapın lütfen. Bizi de haberdar ederseniz birlikte takip ederiz.
Bunun uygulanmaması  yasanın ihlal edilmesi demektir. Tabii ki engel yine belediye veteriner hekimleri  olacaktır, daha doğrusu olmaya çalışacaktır. Ama olumlu gelişme olmazsa, Valiliğe yazarak bu belediye için yasayı ihlalden dolayı soruşturma açılmasını talep edeceksiniz. Selam ve sevgilerimle.... nesrin/ HAYTAP/ DOHAYKO http://www.dohayko.org/hayvanlar-hakkinda-acil-ornek-yazismalar/3009-belediyeler-gonullulere-barinaklarda-yasak-koyamaz-ornek-yazi-ve-kanun-maddeleri.
BİZ AKÇAKOCA BARINAĞINDA BU SORUNLARI HEP YAŞADIK.
Sonra karşılıklı olarak birbirimizi tam anlamayı öğrenmiştik ki Veterinerimiz Yüksel Bey emekli oldu. Emekliliğine gerekçe olarak da "hayvanseverleri" gösterdiği söylendi ama kulağımla duymadığım için emin olamadım.
ŞİMDİ AKÇAKOCA GEÇİCİ BARINAĞININ ÇOK DAHA ÖNEMLİ SORUNU VAR:
VETERİNER YOK, ELEMAN DA TEK BAŞINA ÇALIŞMAKTAN YIPRANDIĞI İÇİN SAĞLIK SORUNLARI YAŞIYOR.
Türkiye'nin hemen heryerinde benzer sorunlar yaşanıyor. Belediyeler bu sorunu çözmek için yeterince kaynak ayıramıyor, ödenek peşinde koşmuyor. Bu yüzden ne doğru düzgün eleman bulanabiliyor, ne de veteriner. Belediyelerin çoğu sorunu el altından zehirlemeler yaparak ( yasayı ihlal ederek) kestirme çözümler peşinde koşuyor. Bu yüzden hayvan hakları savunucuları ile belediyelerin arasındaki ilişki bıçak sırtı gibi...
Seçimler yaklaşırken, oy vereceğimiz belediye başkanlarının vicdan sahibi olmalarını çok önemsiyorum.
AYRICA YASALARDAKİ BOŞLUKLAR TAMAMEN GİDERİLMELİ VE GÖREVİNİ YAPMAYANLAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMAKTAN KAÇINILMAMALIDIR. MAALESEF BAZEN,BİR MUSİBET, BİN NASİHATTEN İYİ OLABİLİYOR" 
YURT DIŞINDAN YAPILAN HAYVAN İTHALATI ENGELLENMEDİKÇE, DÜZENLİ KISIRLAŞTIRMA YAPILMADIKÇA ONLAR HEP MAĞDUR OLACAKLAR...
 
BU YÜZDEN SATIN ALMAYIN BARINAKLARDAN SAHİPLENİN, BİR CAN KURTARIN!
NERMİN ALPAY

4 Kasım 2013 Pazartesi

HİZMET BİNASI VETERİNER BEKLİYOR!

HAYTAP DÜZCE TEMSİLCİSİ NEŞE PERİHAN KULAK'IN ÇABALARIYLA YAPILAN HİZMET BİNASININ AÇILIŞI YAPILDI...
 AKÇAKOCA GEÇİCİ HAYVAN BARINAĞININ YANINA YAPILAN HİZMET BİNASI'NDA YAVRU BAKIM ÜNİTELERİ, AMELİYATHANE VE VETERİNER ODASI BULUNMAKTADIR.

Düzce Valiliği tarafından hibe edilen konteynır sökülerek barınağın yanındaki alana bırakıldı.

Konteynır çok yıprandığı için ara kalaslarla güçlendirildi.

Yavru Bakım ünitesini Neşe Hanım elleriyle hazırladı.


Hizmet binasının bitmiş hali


Neşe Perihan Kulak'ın açılış günü yaptığı konuşma

Neşe Hanım Düzce Afad Müdürü Ali Kartal'a teşekkür belgesi verirken


Neşe Hanım Diapolis Otel sahibi Bora Vural'ın katkıları nedeniyle yaptığı yağlı boya tablosunu otel müdürüne teslim ederken...


Bu işte bir terslik var ama....