12 Ekim 2015 Pazartesi

AKÇAKOCA GEÇİCİ HAYVAN BARINAĞI ACİL OLARAK KIŞ ŞARTLARINA HAZIRLANMALIDIR.

BAKIMEVİ HİZMETİ DEVAMLILIK İSTER 

Akçakoca Hayvan Barınağı yapılırken Akçakoca Kent Konseyi, Eski Haytap Başkanı Nesrin Çıtırık, Haytap Temsilcisi Neşe Kulak, Diapolis Oteli, önemli katkılar sunmuştur. Kendilerine teşekkür ederiz. Kısıtlı olanaklarla yapılan barınağın daha iyi koşullarda hizmet vermesi için Belediye Başkanı Sayın Cüneyt Yemenici'nin de katkılarını bekliyoruz. Barınağın en önemli eksiklerinden biri olan Veteriner sorununu çözdüğü için kendisine teşekkür ederiz. Mevcut barınakta gözlemlediğimiz ve çok önemli bulduğumuz sorunların çözümü için; Akçakoca'mıza yakışan barınak için girişimlerini bekliyoruz.
BAKIMEVİ HİZMETİNE YÖNELİK DURUM TESPİTİ:
MEVCUT DURUM: Bakımevinde hayvanları güneşten koruyacak, kışın da soğuktan koruyacak gölgelikler, olmadığından, Yazın hayvanlar güneşte yanıyor kışın da soğuktan donuyor. Ayrıca beton üstündeler. Kulübe ve palet sayısı yetersizdir. Kapalı bölümlerin çatısı alüminyum olup, yazın güneşi, kışın da soğuğu betona yansıtmaktadır. Ayrıca kış aylarında bölümler yıkanırken hayvanlar da ıslanmaktadır. Logarlar kışın çok daha sık tıkandığından bölümlerde su durmaktadır.


LOGARLARIN TIKANMASI BARINAKTA HEM HAYVANLAR HEM ÇALIŞANLAR HEM DE ZİYARETÇİLER AÇISINDAN TEHDİT OLUŞTURMAKTADIR.






YAPILMASI GEREKEN: Önümüz kış olduğundan, bölmelerin üzeri koruyucu malzemelerle kapatılmalıdır.  Barınağın dış kısmına ve iç alana konulmak üzere 50 şer adet kulübe, zemin için 50 adet palet, büyük alanlara ( biri içeride, biri de dışarıda) çoklu sığınma için, güneş ve yağmurdan korunaklı gölgelik yapılmalıdır. Logarlar daha nerede ve nezaman yapılacağı belli olmayan yeni barınağı beklemek yerine tıkanmayacak şekilde açılmalıdır.



MEVCUT DURUM : ORTA ALANA GEÇEN YIL ÇAKIL DÖKÜLMESİNE RAĞMEN, SU DURMASINI ENGELLEYECEK TEDBİRLER ALINMADIĞINDAN BAHÇE SULAR ALTINDA KALMAKTADIR.




KARANTİNA BÖLÜMÜ VE YAVRU ÜNİTESİ SORUNU
MEVCUT DURUM : YAVRU ÜNİTESİ yeterli olmadığından, yavrular açık alanda dolaşmakta, içeri kontrolsüz giren araçların altında kalarak ezilmekteler. Yavruların hepsi eşit beslenemediğinden bazı yavrular yemek yiyemedikleri için çok zayıf ve bakımsız kalmakta, hastalığa çabuk yakalanarak, ölmektedirler. Hasta ve sağlıklı olanlar bir arada oldukları için enfeksiyon ve hastalık hepsine bulaşmakta ve toplu ölümler yaşanmaktadır.

KARANTİNA bölümü olmadığından uyuz vb. hastalıklar birbirine bulaşmaktadır. Hayvanlar çok sık uyuz olmaktadırlar.

Anne ve yavrular için ayrı bir bölüm olmalı

YAPILMASI GEREKEN: Barınak taşınana kadar barınağın girişine tel çekilerek, araçların girmesi engellenmelidir. Bahçedeki kulübe sayısı arttırılarak, yavruların sığınmasına olanak verilmelidir. Zayıf yavruların özel olarak beslenmesi sağlanmalı, vitamin takviyesi ihmal edilmemelidir.
Hasta ve yaralılar için ayrı korunaklı karantina bölümü olmalıdır. Uyuz ve hastalar sağlıklı olanlardan ayrılarak tedavi edilmelidir.



Bu yavruları kaybettik...

BESLENME DURUMLARI :
MEVCUT DURUM: Yazın, Restoran ve Otellerden alınan yemekler bol olmakla birlikte, sıcakta bırakıldığı için çabuk bozulmakta, köpekler tarafından tüketilmemektedir. Kışın ise yemek yeterli olmadığından kuru mama takviyesi yapılmaktadır. Yavrular için ise süt tozu ve gönüllerin desteği ile süt takviyesi yapılmaktadır.

Köpeklerin yemek kapları 3 aydan fazla dayanmamaktadır. Düzenli yıkanmadığından oldukça pistir. Beslenme esnasında birbirleri ile kavgalarda yaralanmalar olmaktadır. Kaplar daima çok kirli, bu da enfeksiyonlara sebep olmaktadır.
YAPILMASI GEREKEN: Yazın alınan yemekler serin bir yerde bekletilmelidir. Yemek dağıtımı yapılırken güneşin altına bırakılmamalıdır. Yavrular için süt tozu ve süt takviyesine devam edilmeli, kuru mama stoku bulundurulmalıdır.
Ayrıca her bölmeye köpek sayısı kadar, 
derin alüminyum yemek tepsileri  alınmalı. Sular gölgelikli alana konmalı. Yemek kapları her yemek sonrası yıkanmalı ve su kapları da günde en az 4-5 kez yeni su ile değiştirilmelidir. 



BARINAK GÖREVLİLERİ 
MEVCUT DURUM : ELEMAN EKSİKLİĞİ; Barınakta bir eleman çalışmaktadır. Yavruların ve hastaların bakımı ve tedavisi için teknik eleman ( hemşire) eksiktir. Veterinerimiz aynı zamanda mezbaha da çalıştığı için kısırlaştırmalar haftada 5-6 köpeği geçmemektedir. Köpek yakalama ekibi olmadığından, sokakta kısırlaştırılmayı bekleyen köpekler yakalanamamaktadır. İlaçlı yakalama çabaları ise çoğu kez sonuçsuz kalmakta, bayıltılan hayvanlar bulunamamaktadır. Bakımevi görevlilerinin ve toplama ekibinin çalışma koşullarının İş Sağlığı ve İş Güvenliği yasasına uygun olmadığı gibi, bakımevinde ve toplamada kanun gereği olan İş Güvenliği ve Sağlığı Risk Analizi yapılmamıştır. Elemanların ekipman ve kıyafetleri, gerek hayvanlar ve gerekse görevliler için uygun değildir.
YAPILMASI GEREKEN: Barınakta devamlı olarak çalışacak 2 eleman olmalıdır. Elemanlardan biri hayvan sağlığı konusunda eğitilmeli, hasta hayvanları ayırt ederek, ilk müdahaleyi yapabilmelidir. Eğitim almış Yakalama ekibi olmalıdır. Çalışanların sağlığı da göz önünde bulundurulmalı, özel kıyafet, maske, çizme ve eldiven kullanımı zorunlu olmalıdır. Kıyafet en az 3 yedek olarak teslim edilmelidir. Barınakta enfeksiyon olmaması için düzenli ilaçlamaların yapılması gerekmektedir. Veteriner barınak dışındaki görevi nedeniyle barınakta tam gün bulunamamaktadır. Onun bulunamadığı zamanlarda en azından Veteriner teknikeri görevlendirilmeli, dışarıdan VETERİNER HİZMETİ alınmalıdır. Bakımevi görevlilerinin ve toplama ekibinin çalışma İş Güvenliği ve Sağlığı dikkate alınmalıdır.
MEVCUT DURUM: Veteriner hizmetleri için ayrılan bina yıpranmaya başlamıştır. Gerektiğinde sıcak su ihtiyacını karşılamak için alınan Şohben kaybolmuştur. Yavru ünitesi bu haliyle kışa hazır değildir.
YAPILMASI GEREKEN: Kış gelmeden binanın onarımı yapılmalı, Şohben takılmalı ve yavru ünitesinde su durması önlenecek, yavruların rahatlıkla kalabileceği küçük kulübe ve aralıksız paletler ( aralıklı olunca sıkışıp ölüyorlar) yerleştirilmelidir. Battaniye ve çuval takviyesi yapılmalıdır.




27 Temmuz 2015 Pazartesi

" NE İSTEDİYSENİZ YAPTIK" DEDİ BAŞKAN

DEMEK Kİ BİZ İSTEMESİNİ BİLMEMİŞİZ.

Barınak eksikleri bitmiyor... Başlangıçta " aman olsun, bir an önce olsun" diye başlanınca yarım yamalak yapılan barınaktaki alt yapı sorunları, üst yapı sorunları katlanarak çoğalıyor. 

Güneşlik, gölgelik ve yalıtımlı çatı kaplamaları yapılması şart.
ORTA ALANDA GÖLGELİK ŞART. ŞEMSİYELER 2 GÜNDE DAĞILDI. HAYVANLARIN SICAKLARDA SIĞINACAK YERİ OLMALI



ÜSTTE ALÜMİNYUM SAÇ KAPLAMA, ALTTA BETON. ALÜMİNYUM SICAĞI BETONA VERİYOR. SICAKLIK 40 DERECELERE ÇIKIYOR İÇERİDE. BİR DE SULARI DEĞİŞTİRİLMEZSE, HELE SU KONULMAZSA... YAZIKTIR, GÜNAHTIR. 

BELEDİYE BAŞKANI CÜNEYT YEMENİCİ'YE BUGÜN BU DURUMU TEKRAR ANLATTIK. ÇARESİNE BAKACAĞINI SÖYLEDİ. İNŞALLAH BU HAFTA İÇİNDE YAPILIR. 

Aşağıda acil olarak yapılması gereken diğer eksikler: 

  • Yavrular araçlar içeri girince eziliyor; Güvenli yavru bölümü şart.
ACİL OLARAK ARITMA İLE GİRİŞ ARASINA TEL ÇEKİLEREK ARAÇ GİRMESİ ENGELLENEBİLİR.

  • Doğum yapmak üzere olanlar için Hamile bölümü şart.
  •  Hasta, tedavi ve karantina bölümleri şart. 
  • Giderlerin tıkanması mutlaka önlenmeli.
  • Gölgelikler yapılmalı ve çatı izole edilmeli.

  • Barınak Taşınacaksa bir an önce uygun yer seçilerek, Akçakoca'ya yakışır, insanların rahatlıkla ziyaret edebileceği, sahiplendirmelerin yapılabileceği rehabilitasyon merkezi bir an önce yapılmalıdır.
GELELİM 27 TEMMUZ BARINAK MACERAMIZA





SAAT 11:00 'DE MİNER SAVCIN İLE ÇIKTIK YOLA. TEPEMİZDE GÜNEŞ... HERKES ÇOK MEŞGUL, MECBUREN TABANVAY YAPTIK.


BUGÜN PAZARTESİ NÖBETÇİ ELEMAN GELECEKTİ. KAPI DUVAR OLMUŞ. NE GELEN VAR, NE DE GİDEN...

Yemekler bolca gelmiş, güneşin altına torba ile bırakılmış. Torbayı açtık, yemek ateşten inmiş gibi :(
açık kalan yerden vermeye çalıştık ama olmadı :(


Belediye Başkan Yardımcısını aradık. Başkanı aradık. Bir saat bekledik. Gelen giden olmayınca Belediyeye çıktık. Başkanı çıkarken yakaladık ve sorunu anlattık. " Ne istediniz de yapmadık" dedi. 
Bugün barınakta kimse olmadığı için hayvanların mağdur olduğunu söyleyince " bir gün için mi? " dedi. Zaten sorun burada. Hizmet de devamlılık esastır. Orada yavrular var, hastalar var, biz uğramasak su bile verilmeyeceğini düşünmek vicdanlarımızı yaralıyor. " Bu sıcaklarda durun bakalım susuz. Üstelik 2 kat sıcağın altında. Hayvanların terleme bezleri yok. O yüzden susuzluğa uzun süre dayanamazlar. Bunu anlamak çok mu zor? 




Sonra barınağa tekrar gittik. Serkan Bey görevlendirilmiş. Hemen içeri girdik. Özellikle kapalı bölümlerde suları yeniledik. Sonuç resimde görülüyor. Kana kana su içti hayvancıklar. 
Barınağın taşınması gündemde ama taşınıncaya kadar acil olanlar çözülmelidir. 
"Ne istediysek yaptık" dedi Başkanımız. İsteklerimiz anlaşılmadı ise buradan tekrarlıyoruz. Barınak için 2 eleman ve Veteriner istemiştik. Bir eleman var. O izin kullandığı gün sorun yaşıyoruz. Orta alanda su duruyordu, taş döküldü ama döküldüğü gibi kaldı, düzeltilmedi bile. Giderlerin tıkanma sorunu ise çözülmemiştir.  
Umarız ki bugün zorunlu olarak (paldır küldür) görüştüğümüz Başkanımızın eksiklerin tamamlanması için verdiği talimatlar yerine getirilir. 
Ve bir an önce Barınak için uygun bir yer tespit edilerek, İlçemize yakışır bir Barınak değil, rehabilitasyon merkezi yapılır. 


BAKIMEVİ NASIL OLMALIDIR?
1.Bakımevi Doğal Koşullarda olmalıdır:

Bakımevi  mümkün olduğunca doğal koşullarda olmalıdır. Toprak, taş, bitki, ağaç ve geniş gezinti alanları  olmazsa olmaz unsurlardır.

Genellikle toprak pis ve zor temizlenir olarak beton ise daha kolay temizlenir olarak bilinir ve kabul edilir. Halbuki toprak daha sağlıklı ve temizdir. Eğer toprak kirlenseydi on binlerce yıldır insan dışkısı, idrarı ve diğer kimyasal atıklarla toprağın bu gün çürümesi gerekirdi. Halbuki toprak kendini yenileme özelliğine sahiptir. Kendi yapısal özelliği içinde kendini yeniler.



Toprak zemin özellikle yaz ayları  için çok  sağlıklıdır. Hayvanlar eşeleyip içinde serinlerler. Kışın yağmurda çamur olma durumunda ise, çamurun zararlı olmadığını düşünüyoruz. Bizim barınakta hayvanları kapalı alanları, sundurmaları ve kulübeleri sağlanmıştır. Yağmur yağdığında isteyen hayvan kulübesine girer, isteyen gölgelik altında kalır, isteyen yağmur altında gezer. Alternatif korunaklar olduktan sonra yağmur altında kendi iradeleri ile dolaşıp çamura girmeleri kendi seçimleri. Tabii bu arada çamur derken bu batak şeklinde bir çamur değil. Islanmış toprağın bulaşması şeklinde.                  
 Betonun ise yazın çok sıcak olması ve kışın da çok soğuk olması nedeniyle tercih edilmemesi gerekir mümkün olduğunca. Veya yarısı beton ise gezinti alanlarının diğer yarısı toprak olması. Toprak zeminin altı küçük çakıl taşları ile sertleştirilebilir.
Beton toprak gibi değildir. Kendini temizleyip yenileyemez. Su ile yıkandığında pislik üstünden gider ama mikroplu ortam kalır. Güçlü dezenfektanlar veya çamaşır suyu kullanılması gerekir. Bu da ne kadar iyi durulanırsa durulansın, hayvanlara kimyasal madde bulaşması demektir.

Tamamen görünürdeki temizlik için beton tercih ediliyor. Çok yanlış. Adana bakımevin'de birer metrekarelik tahta paletleri kış boyunca hayvanların çoğunlukla istirahat ettikleri ve bulundukları  toprak alanlara koyuyoruz. Bahar geldiğinde ise kaldırıyoruz. Çamur olayını büyük ölçüde önlediği gibi bahçede kalmak isteyen hayvanlara bir tahta alternatif sunulmuş oluyor.

2. Kulübeler tahta veya beton olabilir.

Kulübelerde en önemli özellik, tabanı mutlaka eğimli olmalıdır. İçi yakındığında kesinlikle su kendi akıntısı ile akmalıdır. Hiçbir işçi bu kulübelerin içini çok iyi kurulamaz. Su birikintileri kalırsa özellikle kışın hayvanlar için çok zararlı oluyor.

Kulübeler tahta veya beton olsun, fark etmiyor, mutlaka içinde penceresi olmalı. Bu pencereler yerden çok yüksek olmamalı. Bunlar yazın açılmalı. Kışın da bir başka karton veya halı parçaları ile takviye ederek içerden kapatılmalı.

Kulübeler çevresinde ikişer metre gibi bir beton terası kalacak şekilde bir beton zemine oturtulmalı. Kalan alan toprak olmalı. Kulübenin önünde büyük bir gölgelik olmalı. Kışın yağmurdan yazın da güneşten korunmaları için.

Yavruların, hastaların ve yavrulu annelerin kaldıkları bölmelerde, kışın hayvanların çamura inmelerini önlemek için, kulübenin etrafındaki teras bölümü de ayrıca çevrelenip kapı konabilir. Bizim barınakta böyle bölmeler var. Yağmurlu havalarda sadece terasa çıkarlar. İyi havalarda bahçeye çıkacak kapıları da açılır.


Bakımevi  içindeki üniteler ve bölmelerin özellikleri:

Bakımevi girişinde öncelikle bir kulübe olmalı. Güvenlikçi burada durmalı.
ÖRNEK : Adana Dohayko Hayvan Barınağı

a.Karantina:Esas olarak yan yana dizilmiş kapalı alanlar, bunların teras ve bahçeleri şeklinde oluşturulmuş bölmeler ilk gelen köpeklerin konduğu karantina bölümü olmalı. Hayvanlar kısırlaştırılıncaya kadar bu karantina bölmesinde kalacak. Bu süre uzun olabilir. Onun için bu bölmeler de en az ikişer metre kare olmalı, yine önünde küçük teras ve bahçe sistemi olmalıdır. Köpekler burada geçici olarak kalacakları için alanların çok büyük olmasına gerek yok.

b.Yavrulu anne bölmeleri: Daha sonra yavrulu annelerin kaldıkları bölmeler olmalı. Burada kulübeler en az üçer metre kare olmalı. Teras ve bahçe orta büyüklükte olmalı. Mutlaka toprak alanlar olmalı. Buranın kışın yavruların karlı ıslak bahçeye kaçmaması için kulübenin kapanabilir kapısı olmalı.
Bu kulübelerde mutlaka tavandan ısıtıcılar olmalı. Ama iyi havalarda bahçeye açılan kapılar açılmalı ve yavrular ve anne toprak alana çıkabilmeli.
c. Terrier evleri: Daha sonra evinden atılmış küçük hayvanlar için büyük kapalı alanı olan TERRİER EVLERİ dediğimiz bölmeler olmalı. Buralarda ana özellik kapalı alanların içi oda gibi olmalı ve koltuk ve kanepeler sığmalıdır. Mutlaka elektrik ısıtıcı olmalıdır.  Terrier evi de kış aylarında toprak bahçeye kapanan kapıları olmalıdır. Ama esas olarak hem kapalı alanın yani kulübenin hem terasın hem de bahçenin çok geniş olması gereklidir. Bu ev insanları kolay görecek ve gelenler tarafından da kolay görülecek gibi olmalıdır.
Terrier evi üç – dört ayrı bölmeli olmalıdır. Büyük terrierler, orta boylar ve küçükler olmak üzere üçe ayırırız. Bir de evinden yeni ayrılmış ve çok ürkek olanlar vardır. Yani dört bölmeli ev köpekleri için yer yeterlidir. Bunun dışında hasta ve uyuz olan terierlerin konacakları bir ayrı bölme de olmalıdır. Tek tek hasta olan terrierlerin konacağı birer metrekarelik bölmelerin bulunduğu bir ayrı yer de olmalıdır.
d.Sokaktan toplanan köpekler için bölümler: Burada  çok büyük gezinti alanı olan, gezinti alanında gölgelikleri olan, kulübeleri büyük olan 4 ayrı bahçeli bölme olmalıdır. Yavruluktan yeni çıkanlar, küçükler, orta boylar, büyükler, agresifler, çok uysallar  için ayrı ayrı bölmeler olmalıdır.
 e.Uyuzlar için ayrı iki bölme olmalıdır. Orta boy ve büyük olanlar için.
f.Ameliyat sonrası hayvanların konduğu bölmeler: bir buçuk metreden küçük olmamak kaydı ile kafesli bölmeler de olmalıdır. Bunlar kliniğe en yakın yerlerde olmalıdır. Mutlaka ısıtılmış odalarda olmalıdır.
4. Klinik, idari bölümler: Bakımevi alanının ortasında bina olmalı, bütün bölmeler merkeze doğru gelen ve binaya kavuşan biçimde yerleştirilmelidir. Mümkün olduğunca tek merkezden bakıldığında tüm alanlar görülmelidir.

Ortadaki binanın üst katı bekçi lojmanı olmalı, bekçi ailesi ile burada kalmalıdır. Alt kat ise ameliyathane, odalar ve tedavi odası olmalıdır. Bina tüm bölmelere yakın olmalıdır. Ortada olmalıdır. Binanın  yanında ikinci bir bina olmalıdır. Burası mutfak, yemek deposu, personel yemek odası, soyunma odası ve her gün duş alacakları bir yerin bulunduğu bir bina olmalıdır. Arka tarafta yüklük olarak kullanılacak bir depo olmalıdır. Binaların üstü bir boşluk bırakılmalı ekmekler burada kurutulmalıdır.
5.Diğer fiziksel özellikler ve öneriler:

Bahçelerde de mutlaka akıntı ve drenaj iyi olmalıdır. Klübelerin teras bölmelerinin önünde su arkları olmalıdır. Klübeler yıkandığında suları bahçeye değil bu oluklardan gitmelidir. Tüm klübelerin için mutlaka yıkandığında su dışarı akacak şekilde eğimli olmalıdır.
Elemanlar her gün akşama kadar düzenli olarak toprağın üzerindeki pislikleri alırsa, toprakta sorun olmaz.
Doğada tam sterilizasyon yani tam hijyenik koşullar yoktur. Bir yeri tam temiz veya tam mikropsuz yapmak mümkün değildir. Gerekli de değildir. Sokak hayvanları büyük ölçüde mikroplu ortamlarda yaşadıkları için, bağışıklık sistemi gelişmiştir. Temizlik kaygısı ile betona çok yer verilmemesi gereklidir.

Beton kulübe ve teraslar mutlaka karo döşenmelidir. Esas olan AKINTININ iyi verilmesidir.
Ayrıca büyük gezinti alanları olmalıdır. Gölgelikler çok olmalıdır. Akıntısı iyi verilmiş kulübeler olmalıdır.
Yemek saatleri çok önemlidir. Toplu alanlarda aynı anda fazla sayıda yemek kabında yemek verilmelidir. Yemekler birbirinden uzak konmalı ki hayvanlar birbirleri ile kavga etmeden  rahat yesin.

Her bakımevin'de,  tıpkı sokaklarda olduğu gibi yaralamayla neticelenen kavgalar mutlaka olur. Bu hayvanların doğasında vardır ve tamamen önlemek mümkün değildir. Fakat geniş gezinti alanları olması ve hayvanlara doyuncaya kadar yemek verilmesi bu kavga ve yaralanmaları EN AZA İNDİRMEKTEDİR. (Bu kavgaları en aza indirme konusunda diğer bir etken de, toplu alanlarda ki ayırıma yani küçük, orta  ve büyük boy ayırımının yanında, çok mazlum ve korkak olan hayvanların da ayrı bölmelere konmasıdır.)

Dikkat edilmesi gereken çok önemli bir diğer husus ise, bütün köpekler yemeğini yiyip çekildikten sonra  TEPSİLERİN DİBİNDE YEMEK kalmalıdır . Eğer tepsilerin dibinde yemek yoksa, bu mağdur ve mazlum olan hayvanların aç kaldığını gösterir. Mutlaka yemek kalmalıdır.
Bahçe çitleri kalın çelik hasır tel olmalı, tenis kortlarının etrafındaki gibi, en az iki metre yüksekliğinde olmalıdır.
Kulübelere pencere konmazsa hem havalandırma olmaz hem de yazın fırın gibi olur içleri.

Hasta ve yaralı kediler için de üstü kümes teli ile kapatılmış içi koltuk kanepe sığacak şekilde odalar olmalıdır. Yani bir çeşit ev olmalıdır. Biz normalde kedi almıyoruz ama evinden atılmış olanları almak zorunluluğu oluyor.
En önemli prensip: Bakımevleri HASTA-YAVRULU-YARALI-MAĞDUR ve EVİNDEN ATILMIŞ HAYVANLAR için olmalı, bunun dışındakiler 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve genelgeler gereği ALINDIKLARI YERE BIRAKILMALIDIR.

http://www.dohayko.org/ adresinden örnek barınaklar görülebilir.

29 Haziran 2015 Pazartesi

LÜTFEN, BARINAĞA TEDAVİ İÇİN GETİRDİĞİNİZ KEDİLERİ ORADA BIRAKMAYINIZ.


AKÇAKOCA HAYVAN BARINAĞI'NDA KEDİLER İÇİN AYRI BİR BÖLÜM MEVCUT DEĞİLDİR.


Yaralı olarak bulduğunuz kediyi tedavi için barınağa götürdüğünüzde, tedavi süresince kedinin kalacağı ayrı bir kafes olmadığı gibi, kediye bakacak eleman da bulamayabilirsiniz.


Mevcut durumu, Sizlere bir örnek bir olay ile anlatayım: 29 Haziran Pazartesi günü yaptığımız Barınak kontrolünde yaralı bu yavru ile karşılaştık. Veteriner tedavilerini yaptı ve almaya gelecekler diyerek, karton kutunun içinde bırakıp gitti. Yavru kartondan çıkmaya çalışıyordu. Tabağa süt koyup verdik, açıkmış, yedi. Alacak kişiyi bekledik, meğerse durumu müsait değilmiş, alamayacakmış. Yani biz beklemesek, barınakta kimse kalmadığı için; Veteriner odasında aç-susuz kutunun içinde bekleyecekti. Zaten halsiz ve yaralı... Veterinere ulaşmaya çalıştık, toplantıdaymış, telefonumuzu açamamış. Biz de mecburen alıp, koşullarımız artık hiç uygun olmadığı halde ( Evin her tarafı barınağa dönmüş durumda ve kediler yabancı bir kediyi de kabullenmiyorlar. ) Mecburen bunu da aldık. Üstteki yaralı kedi gibi. ( O yaralı kedi iyileşti, hamileymiş 3 yavrusu oldu. EĞER O GÜN TESADÜFEN BARINAĞA UĞRAMASAYDIK ???
Gerçi uğrayınca, yetkililerin yetersizliklerinin ya da konuyu önemsememelerinin bedelini, kendi yaşama alanımızdan vazgeçerek ödüyoruz. İki ucu b*klu değnek misali...
ÇOK FAZLA YARALI KEDİ GETİRİLMEYE BAŞLANDI, DEMEK Kİ KEDİLERİN TEDAVİ EDİLEBİLECEĞİ BİR BÖLÜM ŞART OLDU!

Ama önce tam zamanlı veteriner ve hasta hayvanlarla ilgilenecek tekniker lazım. ( Ne olur, işini severek yapacak, vicdanlı insanlar olsun)
Barınak eksikleri bitmiyor... Başlangıçta " aman olsun, bir an önce olsun" diye başlanınca yarım yamalak yapılan barınaktaki alt yapı sorunları, üst yapı sorunları katlanarak çoğalıyor. 

-Güneşlik, gölgelik ve yalıtımlı çatı kaplamaları yapılması şart.
-Yavrular araçlar içeri girince eziliyor; Güvenli yavru bölümü şart.
- Doğum yapmak üzere olanlar için Hamile bölümü şart.
- Hasta, tedavi ve karantina bölümleri şart. 
Barınak Taşınacaksa bir an önce uygun yer seçilerek, Akçakoca'ya yakışır, insanların rahatlıkla ziyaret edebileceği, sahiplendirmelerin yapılabileceği rehabilitasyon merkezi bir an önce yapılmalıdır. 

VEEEEE NE OLUR, BARINAĞA KEDİ BIRAKMAYIN ! 




13 Haziran 2015 Cumartesi

ZEHİRLEMEK, ÇÖZÜM DEĞİLDİR. SORUNU VAHŞİCE ERTELEMEKTİR !


SEVME AMA ZARAR VERME…

Sen, o zalimlerin işlediklerinden, sakın Rabbinin habersiz olduğunu zannetme! O, sadece onları, dehşetinden gözlerinin donup kalacağı bir güne ertelemektedir.” (İbrahim, 14/42)

Yaz gelince tatil yerlerinde sokak hayvanları ile ilgili sorunlar da artıyor.  Belediyeler ya da vicdansız kişiler sokak hayvanları ile ilgili olarak sorunu yasadışı yoldan, zehirleme yaparak çözmeye çalışıyorlar. Ama sorun çözülmediği gibi daha da büyüyor.

KÖPEKLER SÜREKLİ ZEHİRLENDİKLERİ YA DA TOPLANIP BAŞKA BİR YERE ATILDIKLARI HALDE NASIL OLUYOR DA ÇOĞALMAYA DEVAM EDİYORLAR?
 ZEHİRLEMELERDEN KEDİLER VE SAHİPLİ KÖPEKLERDE ZARAR GÖRÜYOR.

1-  Sokağınızda yaşayan köpeği zehirlediğinizde veya aldırdığınızda;  bir bakıyorsunuz onun yerine iki köpek daha gelmiş. Bu nasıl oluyor? Çünkü sokağınızda istemediğiniz köpek, sokağınızı sahiplendiği için yabancı olan köpekleri sokağınıza sokmuyor. Özellikle dışarıdan aç kaldıkları için yiyecek bulma amacıyla şehre dolaşmaya gelen köpekler, daha önce yerleşmiş olan köpekler tarafından püskürtülüyor. Sokaklarda kıyasıya yaşama mücadelesi sürerken bizler sadece havlamaları duyuyor ve bundan rahatsız oluyoruz.  Sokağınızın, şehrinizin bir ölüm sessizliğine bürünmesini istiyorsanız bütün şehri tel örgüler içine almanız gerekir. YA DA; şehrin giriş bölgelerine beslenme odakları kurarak, aç kalan hayvanların şehre girme nedenini ortadan kaldıracaksınız. Onları da zamanla kısırlaştırıp, küpelerseniz, Şehrin girişlerini insanlara dost kalarak, yabancı köpeklere karşı koruma altına alabilirler.  Tabii altın yumurtlayan kaz örmeği, “hergün bir yumurta almaktansa, kazı kesip hepsini alayım” diyerek; beslenme odağı oluşturduğunuz bölgede zehirleme yapmaya kalkarsanız, o bölgeye tekrar yeni köpeklerin akın etmesini durduramazsınız.

2-   Valilik, kaymakamlık kısırlaştırma konusunda belediyeler ile işbirliği yapmalı, köylerden şehre köpek bırakılmasının önüne geçilmelidir. Ayrıca, yasadışı olarak başka belediye sınırlarından ilçemize köpek bırakılması yasal takibe alınmalı, Jandarma işbirliği ile suçlular yakalanmalıdır.

3-   Ümran Çöplüğünün kapanması ile o bölgede beslenen köpekler aç kaldıkları için geceleri şehre inmeye başlamışlardır. Yaklaşık bir ay önce bölgede zehirlenme olmasına rağmen sayıda bir azalma olmadığı gibi yeni katılımlar mevcuttur. Yani zehirlenme sorunu kökten çözmediği gibi, hayvanları daha da güvensiz ve vahşi yapmaktadır. Yapılacak tek şey; O bölge için özel bir beslenme odağı kurulması, hayvanların rehabilite edilerek, acilen kısırlaştırmaların yapılmasıdır. Bu kısırlaştırma operasyonu artık üremeyecek köpeklerin, yerlerinde kalmalarının sağlanması kaydıyla o bölgede en az 5 yıl güvenli bir ortam yaratması sağlanabilir.
ÜMRAN BORU FABRİKASINDAN DESTEK İSTİYORUZ.
Gebze Organize Sanayi Bölgesinde sokak hayvanlarının rehabilitasyonu için yapılan çalışmanın bir örneğini, Ümran Boru Fabrika Yönetimi, Belediyemiz, Sivil toplum kuruluşları ( Dohaycan) ile birlikte gerçekleştirebilir. O bölgedeki köpeklerin vahşi saldırılarından şikayet etmektense birlikte çözüm bulmak çok daha iyi sonuç verecektir. Çünkü biliyoruz ki o bölgede çok sık olarak zehirlemeler yapılmasına rağmen köpekler çoğalmaya devam etmiştir. Çözüm de bellidir. Fabrikanın Akçakoca'ya örnek olmasını diliyoruz.

AKÇAKOCA KENT KONSEYİ'NİN "KISIRLAŞTIR, AŞILAT, YERİNDE YAŞAT" PROJESİ HAYATA GEÇİRİLMELİDİR.

Defalarca yazdık, yazmaya da devam ediyoruz. Zehirlemekle, başka yere atmakla sorun çözülseydi, şimdi hiç köpek kalmamış olurdu. Oysa üremelerini engellediğinizde, sürülerin oluşması da, çoğalması da engellenmiş oluyor.

Mahallenizde, sokağınızda sürekli değişen, tanımadığınız köpekler görmek istemiyorsanız, sokağınızın köpeğine sahip çıkın, aşılatın, kısırlaştırın. Zamanla o sizi tanır, sizler de onu… Çocuklarınız da, evleriniz de güvende olur. Sevmeseniz de Birlikte yaşamayı öğrenmeniz bir insanlık borcudur.

Köpek korkusu fobisi olanlara internet üzerinden korkuyu nasıl yenebileceğinizi anlatan videoları izlemelerini öneririm. En basit önlem, korktuğunuz hayvanın uzağından yavaşça (koşmadan) geçmektir. Sahipleri tarafından saldırgan yetiştirilmemiş köpeklerden; hele ki küpeli sokak köpeklerimizden korkmayınız.

ZEHİRLEME YAPANLARIN İSE HER İKİ CİHANDA DA YATACAK YERİ YOK. Ben demiyorum. Allah C.C. “ Bana kul hakkı ile gelme” diyor. “Onun dışında her şeyi affedebilirim.” NOKTA.

AKÇAKOCA BELEDİYESİ BİR AN ÖNCE ÜMRAN ÇEVRESİNE, OSMANİYE MEZARLIK BÖLGESİNE, MAHALLE DEPOSUNUN İLERİSİNE BESLENME ODAKLARI KURMALI,  RESTORANLARDAN VE İŞYERLERİNDEN BARINAK İÇİN YEMEK TOPLAYAN EKİP O BÖLGEYE DE YEMEK BIRAKMALIDIR. KÖPEKLERİN ŞEHRE GİRMESİ ANCAK BÖYLE ENGELLENEBİLİR. O KÖPEKLER BÖLGEDE KALACAK, BÖLGEYİ KORUYACAK, DAHA FAZLA KÖPEK GELMESİNİ ÖNLEYECEKTİR. ZEHİRLEDİĞİNİZDE O KÖPEKLER GİDER, YERİNE GELEMEYEN DİĞERLERİ GELİR.
TAŞERON YA DA BAŞKA BİR YÖNTEMLE ZEHİRLENMELERİNİ VE ORMANDA AÇLIKTAN ÖLĞME MAHKUM EDİLMELERİNİ İSTEMİYORUZ!

9 Haziran 2015 Salı

HER YIL BU AYLARDA SİSTEMATİK OLARAK HAYVANLARI ZEHİRLEYEN CANAVARLARI BULUN ARTIK…


HAYVANSEVERLERİN ORTAK BASIN AÇIKLAMASI



HER YIL BU AYLARDA SİSTEMATİK OLARAK HAYVANLARI ZEHİRLEYEN CANAVARLARI LANETLİYOR, ONLARIN VE SUÇ ORTAKLARININ BULUNMASI İÇİN YETKİLİLERİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ!
fotoğraf:T.Türkgülü
Akçakoca Belediye Başkanlığı başta olmak üzere, Akçakoca Kaymakamlığı’mıza, Emniyet Müdürlüğü’müze, Jandarma İlçe Komutanlığı’mıza, İlçe Müftümüze ve vicdanı olan Akçakoca halkına sesleniyoruz!
Geçen yıl Ramazan ayında; biri kedi olmak üzere, baktığımız  hayvanlarımız zehirlenmiş, Mübarek ayda yapılan bu canavarlığa isyan etmiştik…

Ramazan ayı yaklaşırken yine olan oldu!
fotoğraf: Neşe Kulak
Zehirleme yapanların taktiği, önceki yıllarda zehirleme yapanların taktiğine çok benziyor. O yüzden yıllardır bulunamayan bu katiller tespit edilmedikçe, herkes zan altındadır. Yasalarda suç olduğu için, gizlice zehirleme yapanlar bulunarak, adalete teslim edilmelidir.

Belediye Başkanımızın “ hayvanları zehirlemedikleri konusunda” söylediklerinde samimi olduğuna inansak da, katiller bulunmadıkça maalesef yeterli olmuyor.

Zehirlenen köpeklerin arasında belediyemizin kısırlaştırdığı köpekler de bulunmaktadır. Kulaklarında küpe olan köpekler; o küpenin sahibine, yani belediyemize aittir. 
KATİL KİM ?
Belediye Başkanımızdan, Geçmiş zamanlardan oluşan algının temizlenmesi ve suçluların bulunması için, ilçemizin köpeğine zarar verenleri adalete teslim etmesini istiyoruz.

YÖNTEM AYNI VE MUHTEMELEN DE SUÇLULAR DA AYNI !!!



“En’am Süresinin 38. Ayetinde; “Yeryüzünde yürüyen hayvanlar ve (gökyüzünde) iki kanadıyla uçan kuşlardan ne varsa hepsi ancak sizin gibi ümmettir. Biz o kitapta hiç bir şeyi eksik bırakmadık. Nihayet (hepsi) toplanıp Rablerinin huzuruna getirilecekler” buyrulmaktadır.

Tüm bunlara rağmen; Katiller boş durmuyor. Bu yüzden vicdanlı insanlardan uyanık olmalarını, şüpheli durumları tespit etmeleri halinde ( fotoğraf, telefonla kameraya almak ve 155 polis ihbar hattını aramak gibi) ve ilgili yerlere haber vermelerini rica ediyoruz.
Temizlik İşleri Müdürü Sinan Bey " Hayvanseverler Bizi suçlarsa dava açarız" demiş.
Elimizde delil olmadan, Gözümüzle de görmedik ki suçlayalım. Suçluları bulmak idarenin işi... Biz sadece makul şüphelileri sayabiliriz. 
Ama Allah C.C. kimin yaptığını biliyor. Avukatlarınıza sorun bakalım; Öteki dünyada da savunmanızı yapabilecek miymiş ?... 



Değerli Kaymakamımız, Değerli Belediye Başkanımız, Şehrimizde yaşayan hayvanlar da Şehr-i Emin’e emanettir. Allah Rızası için; Size emanet edilen bu canlara zarar verenleri, acı çekerek öldürenleri bulun lütfen...
Ayrıca, Belediyemiz de dahil olmak üzere; hayvanların yasadışı şekilde, bulundukları yerlerden alınarak ormanlara, taş ocaklarına atılması ve açlıktan ölüme mahkum edilmesi, insanlık dışı uygulamalardır. Bunun yerine; sorunu çözmek için; Belediyeler arası işbirliğinin yapılması, Orman Su işleri ve Valilikle birlikte ortak çözüm bulunması zorunludur.


ZEHİRLEMEK, ORMANA ATIP AÇLIKTAN ÖLÜME MAHKUM ETMEK ÇÖZÜM DEĞİLDİR.

ALLAH’TAN VİCDANSIZ KATİLLERİ VE ONLARI KORUYUP, KOLLAYANLARI İSLAH ETMESİNİ DİLİYOR, SUÇA ORTAK OLANLARI VE GÖZ YUMANLARI KINIYORUZ!

AKÇAKOCA HAYVAN HAKLARI PLATFORMU

Dohaycan Derneği,

Akçakocalı hayvanseverler Platformu,

Akçakoca Barınağı Destek Gurubu


BU DA ZEHİRLENME HABERİNİ ALDIĞIMIZ DOKUZ KÖPEKTEN BİRİ.



İŞTE, BU CANA BAKAN ARKADAŞIMIZIN İSYANI...

"Dün gece Akçakoca'da hayvan katliamı yapıldı

bunlardan biride fotoğraftaki sevgi dolu

kırma olan Karameldi canımdan can kopardılar

ki yavru sayılacak kedilere bile acımadılar.

Bunu yapan zalimler bilmezler mi ki herkes

yaptığının sevabını da cezasını da bu dünyada

yaşar ahirete kalmadan.... İlahi adalet bir

şekilde tecelli edecek bundan hiç şüphem

yok....

Bu katli yapanların bulunup cezalandırılmaları için tüm

sorumluları göreve davet ediyorum"