3 Ocak 2013 Perşembe

REHABİLİTASYON MERKEZİ (RM) VEYA GEÇİCİ BARINAK

Bakıma muhtaç olan sokak hayvanlarının bakımlarının yapıldığı, tedavi edildiği yerlere GEÇİCİ BAKIMEVİ denmektedir. Bakırköy Bakımevi, bu amaçla çalışan, olanakları oldukça iyi olan bir RM olarak;  sokak hayvanlarının kısırlaştırılması, uyuzların, yaralıların tedavi edilmesi, yavruların koruma altına alınması gibi hizmetleri titizlikle sürdürmektedir.

Kısırlaştırılan köpeklerin ameliyat sonrası kaldıkları bölüm: 
 Kulübe yerine kapalı bölüm ve açık alan balkon şeklinde tasarlanmış.

YAVRU KÖPEKLERİN KALDIĞI BÖLÜM


Uyuz köpekler bu küvette yıkanarak tedavi ediliyor.
SAĞLAM TEL KAFESLERLE BÖLÜMLER AYRILMIŞ.
GÖNÜLLÜLER, SEÇTİKLERİ KÖPEĞİ DIŞARI ÇIKARIP DOLAŞTIRABİLİYORLAR.
Yaklaşık 500 Köpeğin kaldığı Bakırköy Rehabilitasyon merkezinde 30 barınak görevlisi, 2 Veteriner ve saldırgan ve uyumsuz köpekleri eğiten 1 Eğitimci çalışmaktadır.

Rehabilatsyon merkezinde bakımları yapılan köpeklerin en önemli sorunları tedavileri bittikten sonra başlıyor.
Yasada belirtilen "alındıkları yerlere geri bırakılması" şartları çoğu kez yerine getirilemiyor. Sahiplendirme çalışmaları ise halkımızın evde köpek bakımına karşı alışkanlıkları henüz tam oluşmadığından çok ağır ilerliyor. 
Bu nedenle bir çok RM ( en iyileri de dahil) tedavileri bittikten sonra ellerindeki köpeklerden yasadışı olarak kurtulmaya çalışıyor. ( Ormana, yaşam alanları dışına atmak, alındığı yere bırakmamak gibi)
Sorunun insani bir şekilde çözülmesi üç türlü mümkün;
1- Sahiplendirme,
2- RM' lerden daha gelişmiş yaşam alanlarının oluşturularak
köpeklerin bakımının kamusal olarak üstlenilmesi. ( Bu alanların insanlardan uzakta olmaması, insana bağımlı yaşamaya alışmış köpekler için önemli)
3-Bu iki seçeneğin yanında bizim ülkemize özel bir çözüm de mümkün. Saldırgan ve agresif olmayan köpeklerin sokaklarda insanlarla içiçe yaşaması, onlar için beslenme ve barınma alanlarının oluşturulması, bakımlarının yapılması, aşılanmaları. İnsanların okullardan başlayarak eğitilmesi.( agresif köpeklerle, barışçıl ve dost canlısı köpekler arasındaki ayırımın öğretilmesi)  
En nihayetinde; Kısırlaştırmalara düzgün bir şekilde devam edilmesi halinde 15 yıl sonra Türkiye'de sokak köpeği sorunu kalmayacaktır. ( tabii soylarının tüketilmemesi dikkate alınmalıdır.)
------------------------------------------------------------------------
Not : Bakırköy RM 'e giderek, oradaki çalışmalar hakkında bilgi alan ve yerinde görünteleyen Güldal Torun Berker'e teşekkür ederiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder