29 Ocak 2013 Salı

BUZUL ÇAĞINDAN GÜNÜMÜZE KADAR GELEN BİR AĞAÇ :YALANKOZ

Yalankoz Ağacı; bilimsel adı :Pytherocarpa
NEDEN BU MERAK ?
Yalankoz Ağacı'nın Buzullardan günümüze kadar hayatta kalabilen nadir bir ağaç olduğunu ilk kez Akçakoca kent Konseyi Genel Sekreteri Fatma Eker'den duydum.
Düzce Üniversitesi'nin Yalankoz ağacını koruma altına alarak, üretimini üstlendiğini öğrenince, bu ağaçla ilgili bilgi edinmek için internette arama yaptım.
Araştırırken, " O balıklar ki derya içindedirler, deryayı bilmezler" sözünün aslında görüpte bakmasını bilmeyen biz insanlar için söylendiğini, balıkları bu körlüğümüze ortak etmenin haksızlık olduğunu bir kez daha anladım.


Ağacı bir türlü gözümün önüne getiremediğim için internette bulduğum bu fotoğrafları bloguma taşıdım.
Bu konudaki cehaletimi bir parça da olsa yenerken, öğrendiklerimi özet olarak da olsa paylaşma ihtiyacı hissettim. 
BUZULLARDAN BUGÜNE ???? MÜTHİŞ BİR BİLGİ...
Bu bilgi ile Yalakoz ağacına tekrar baktığınızda hissettiğiniz duygular çok daha farklılaşıyor.
 
Öğrendiğim bilgiler şöyle;
1.       Yalankoz, Dişbudak Yapraklı Kanatlı Ceviz. Kışın yaprağını döken, 20-25 m'ye kadar boylanabilen geniş tepeli ağaçtır. Karadeniz ve Hazar Denizi kıyılarında yetişen bir ağaç türü olan Yalankoz,Buzul çağından günümüze kadar gelebilmesine rağmen, soyunun tükenme tehlikesi altında olması nedeniyle Düzce Üniversitesi tarafından koruma altına alınarak, yeniden üretilme çalışmaları yapılmaktadır.

 Bu ağaçların kesilmesinin uğursuz olduğuna dair inanç günümüze kadar onları korumakla birlikte, geleneksel değerlerin aşınmasıyla bu ağaçlar da yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.
Derakhtchaman kentinde“Rahmani”Pytherocarpa fraxinifolia ağacının yerel adı "Rahmani" dir. Arapça "Tanrı'nın hediyesi" anlamına gelmektedir. Güzel bir ağaçtır;geniş taç yaprakları ve sarkık meyveleri ile bahçe peysajı için çok uygundur. Düzce Üniversitesi'nin bu ağaçlardan bir an önce üreterek;Akçakoca Kent Konseyi'nin de talepleri doğrultusunda,Akçakoca'nın peysajı için kullanılmasını heyecan içinde bekliyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder