22 Mart 2013 Cuma

İLÇEMİZDEKİ SOKAK KÖPEKLERİNİN AŞILANMASI İÇİN KURUMLARI GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ!

AKÇAKOCA İLÇEMİZDE YASALARDA BELİRTİLDİĞİ ŞEKİLDE DÜZENLİ AŞILAMALARIN YAPILMASINI İSTİYORUZ.
DIŞARIDAN GELECEK KISIRLAŞTIRMA EKİPLERİNİ BEKLEMEK, DEVAMLI OLARAK YAPILMASI GEREKEN AŞILAMA SORUNUNU ÇÖZMEZ.
BELEDİYE VETERİNERİ, SOKAK HAYVANLARINI KAYIT ALTINA ALMAK, AŞILARINI YAPMAK, AŞILANAN HAYVANLARA İŞARET KOYMAK ZORUNDADIR. 
BU SEVECEN VE İNSANA YAKIN OLAN KÖPEKLERİ AŞILAYARAK, HEM ONLARI, HEM TOPLUM SAĞLIĞINI KORUMAK KURUMLARIN GÖREVİDİR.
BÖLGEMİZDE UZUN YILLARDIR KUDUZ VAKASI GÖRÜLMEMİŞTİR. FAKAT BU GEREKLİ ÖNLEMLERİN ALINMAMASINI HAKLI GÖSTERMEZ. 
DÜZENLİ AŞILAMA VE KAMPANYA SON ZAMANLARDA YAPILAN ZEHİRLEMELERİN DE ÖNÜNE GEÇECEKTİR.  

YONETMELIK
Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligindan:
KUDUZ HASTALIGINDAN KORUNMA VE KUDUZ HASTALIGI
ILE MUCADELE YONETMELIGI



   MADDE 8-(2) Belediyeler sorumluluk alanindaki sahipsiz kopek ve kedilerin sayisi ile bunlara ait bilgileri belediye kayitlari ve Bakanlik veri tabaninda guncel bir halde tutmak zorundadir. Sahipsiz kopek ve kediler belediyelerce uygun bir yontem ile bireysel veya suru bazinda isaretlenir, belediye veteriner hekimleri tarafindan belediye sahipsiz hayvan kayit defterine islenir, sayilari ve asilamalari hakkinda bilgiler belediye veteriner hekimleri tarafindan Bakanlik veri tabanina islenir,gerektiginde guncellenir. 


           
  Asilama

             MADDE 9 – (1) Sahipli ya da sahipsiz tum kedi ve kopeklerin yilda bir defa hastaliga karsi asilanmasi ile asi kayitlarinin tutulmasi zorunludur. 

   Madde 9  b) Belediye sorumluluk alanindaki veya muhtarlarin yazili talebi uzerine koylerdeki uc aydan buyuk sahipsiz kopek ve kedilerin belediye veteriner hekimleri tarafindan yilda bir defa asilanmasi, asilananlarin isaretlemesi (mikrocip uygulamasi, kupeleme ve benzeri) ve kayit altina alinmasi zorunludur. 

Belediye veteriner hekimleri sahipsiz kopek ve kedilere yapilan asilamalari kayit altina almak ve Bakanlik veri tabanina islemekle yukumludur.
             
     Madde 10. (2) Belediyeler ve muhtarliklar hastalikla mucadele amaciyla Bakanlik ile il ve ilce mudurlukleri tarafindan yazili olarak bildirilen talimatlari yerine getirmekle, supheli hayvanlari musahede altina almak amaci ile kullanilacak musahede yerlerini onceden hazirlamakla yukumludur. 
Ayrica asagida belirtilen onlemleri alirlar:

             a) Belediyeler gonullu kuruluslar ve muhtarliklar ile isbirligi icerisinde bakimevleri kurmak, sahipsiz hayvanlari hastaliga karsi korumak ve sahipsiz hayvan sayisini kontrol altina almakla yukumludur.

             b) Belediyeler, gonullu kuruluslar ya da sahislar tarafindan kurulmus olan bakimevlerini hastaliga karsi alinacak onlemler konusunda desteklemekle yukumludur. Bakimevlerindeki hayvan sagligi uygulamalarini denetlemek ve gerekli uyarilari yapmak Bakanligin yetkisinde olup bakimevi yetkilileri Bakanligin yazili uyarilari dogrultusunda gereken uygulamalari yapmakla yukumludur.

             c) Bakimevlerine getirilen hayvanlarin alindigi yerlerin kayit altina alinmasi, digerleri ile temas etmeden once tedavi ve kisirlastirmalarinin yapilip bireysel olarak ayrilmis bir alanda on dort gun boyunca karantina ve gozlem altinda tutulmasi zorunludur.

             c) Karantina suresini tamamlayan hayvanlarin tam olarak iyilestikten sonra hastaliga karsi asilanmasi zorunludur. Ilk asi uygulamasindan sonra yapilacak rapel asisi uretici firma aksini belirtmemis ise yirmi bir gun sonra yapilir.

             d) Kisirlastirilmayan ve hastaliga karsi asilanmayan hayvanlar bakimevlerinden salinamaz, alindiklari ortama geri birakilamaz.

       
----------------------------------------------------------------------------------------

BULASICI HASTALIKLARLA MUCADELE KOMİSYONU
-------------------------------------------------------------------------------
DORDUNCU BOLUM
Hastaliklarla Mucadele ve Denetim

Mahalli idarelerin yukumlulugu
MADDE 27 – (1) Il ozel idareleri ve belediyeler hayvan hastaliklari ile mucadele icin mali imkanlarini ve hayvan varligini goz onune alarak her yil butcelerine yeterli miktarda odenek koymak ve mucadeleye katilmak zorundadir.

(2) Bakanlik il veya ilce mudurlugu yil icinde uygulayacagi mucadele programlari veya cikan salgin ve bulasici hayvan hastaliginin sondurulmesinde gerekli asi, ilac, alet, dezenfektan, malzeme ve tasima masraflari ile gecici olarak calistirilmasi gerekli olan personel giderlerinin ve akaryakit bedelinin butce imkanlarina gore ozel idare ve belediye butcelerinden temin edilmesi icin mulki idare amirine ihtiyac bildirir. Mulki idare amirleri, ozel idare ve belediyelerin mali imkanlari olcusunde hayvan hastaliklari ile mucadeleye katilmalarini saglamaklayukumludur.
(3) Hayvan hastaliklari ile yapilacak mucadeleye ozel idare ve belediyelerin katilma sekilleri hayvan saglik zabitasi komisyonunca tespit edilir. Il ozel idareleri ve belediyeler kuduz vakalarinda mali imkan, vasita ve personeli ile hastaligin sondurulmesi calismalarina istirak etmek zorundadir.
Hayvan sagligi danisma komisyonu
MADDE 28 – (1) Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakaninin veya Mustesarinin baskanliginda Bakanlikca secilecek uyelerden meydana gelen Hayvan Sagligi Danisma Komisyonu kurulabilir. Komisyonda incelenecek konulara gore universite, kamu ve ozel sektor mensuplari ile mesleki kurulus temsilcileri de komisyonda uye olarak gorevlendirilebilir. Gida ve Kontrol Genel Muduru kurulun sekreteryasini yurutur.
Hayvan saglik zabitasi komisyonlari
MADDE 29 – (1) Hayvan sagligini korumak, bulasici hayvan hastaliklari ile mucadele etmek, ulke icindeki hayvan hareketleri ile hayvan ve maddelerinin sevkine dair tedbirleri tespit etmek ve uygulamaya konulmasini saglamak uzere hayvan saglik zabitasi komisyonlari asagida belirlenmis uyelerin katilimi ile kurulur.
a) Il hayvan saglik zabitasi komisyonu; vali veya gorevlendirecegi vali yardimcisi baskanliginda, belediye baskani, il emniyet muduru, il jandarma komutani, ticaret ve ziraat odalari baskanlari, il saglik muduru, bakanlik il muduru, hayvan sagligi, yetistiriciligi ve su urunleri sube muduru, bir il daimi encumen uyesi ve ticaret borsasi bulunan illerde ticaret borsasi baskani ve bir resmi veteriner hekimi,
b) Ilce hayvan saglik zabitasi komisyonu; kaymakam baskanliginda belediye baskani, ilce emniyet muduru, ilce jandarma komutani, ilce saglik grup baskani, ilce muduru, resmi veteriner hekim ve ziraat odasi baskani,
c) Belde hayvan saglik zabitasi komisyonu; resmi veteriner hekim baskanliginda, belde belediye baskani ve mahalle muhtarlari,
c) Koy hayvan saglik zabitasi komisyonu; resmi veteriner hekim baskanliginda, koy muhtari, ihtiyar heyeti ve koyun bekci veya korucusu.
(2) Hayvan saglik zabitasi komisyonlarinin toplanma ve karar alma usulleri ile gorevleri sunlardir.
a) Hayvan saglik zabitasi komisyonlari ihbari zorunlu hastaliklardan birinin cikisinda resmi veteriner hekimin duzenledigi hastalik cikis raporu uzerine veya il/ilce mudurunun teklifini gorusmek icin baskan tarafindan derhal toplantiya cagrilir.
---------------------------------------------------
EK.1

5199 sayili kanun madde 7 belediye gorevlerini gosteren kanun maddeleri ilisIkte yer almaktadir.

Madde 7 - (1) Belediyeler;
a) Sahipsiz veya gucten dusmus hayvanlarin toplatilmasi, kisirlastirilmasi, asilanmasi, gerekli tibbi bakimlarinin yapilmasi ve isaretlenmesi, alindigi ortama geri birakilmasi, sahiplendirilenlerinin kayit altina alinmasiyla,
b) Gecici bakimevine gelen hayvanlari oncelikle Ek-2 deki Sahipsiz Hayvan Kayit Defterine kaydederek musahede altina almakla, gerekli tedavilerin yapilmasini, kisirlastirip asilanmasini ve isaretlenmesini muteakip alindigi ortama birakmakla, gecici bakimevlerine gelen hayvanlarin sahiplenilmesi icin yerel hayvan koruma gorevlileri ve gonullu kuruluslar ile isbirligi yapmakla,
c) Gecici bakimevinde bulunan tum hayvanlarin sahiplendirilmesi icin belediye ilan panolari ile belediyenin internet ortami ve diger tum yayin organlarinda duyuru yapilmasiyla,
c) Bolge ve mahallerindeki, ozellikle kopekler ve kediler olmak uzere, sahipsiz hayvanlarin bakimlari, asilarinin yapilmasi, isaretlenmesi ve kayitlarinin tutulmasinin saglanmasi, kisirlastirilmasi, alindigi ortama geri birakilmasi ve sahiplendirilmelerinin yapilmasi icin hayvan gecici bakimevlerine gonderilmesi gibi yapilan tum faaliyetlerde yerel hayvan koruma gorevlileri ve gonullu kuruluslar ile belediye veteriner hekimlerinin koordinasyonunun saglanmasiyla,
d) Sahipsiz hayvanlarin beslenmesi amaciyla, bolgesinde bulunan lokanta, isyeri ve fabrikalarin sahiplerinin uygun gormesi halinde isletmelerinde ve mutfaklarinda olusan hayvan beslemeye elverisli besin maddelerinin toplanmasiyla,
----------------------------------------------------------------------


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder