Başka dillerde var mı bilmiyorum ama bizim dilimizde var olan " Su içerken yılan bile dokunmaz" deyişi, Suyun canlılar için önemini ve suya gösterilen saygıyı anlatır.
Günlerdir yağmur yağmıyor. Toprak kurumaya başladı, kuşlar, karıncalar, kelebekler, kediler, köpekler su bulmak için çok uzun yol katetmek zorundalar. Ben de aldım elime su bidonunu, bir kaç yoğurt kabını, kendi sokağıma boydan boya yerleştirmek için yola çıktım. Ve ....
Apartmanın birinden bir adam seslendi " - Yenge bizim apartmanın önüne koyma, köpekler geliyor" dedi.
"-Köpekler buradan geçiyorlar, suyun başında durmuyorlar"
dedim ama o yine de anlamadı.
Oysa sudan yararlanacak olanlar sadece köpekler olmadığı gibi, hangi köpek, gün boyu herhangi bir su birikintisinin başında beklerken görülmüştür. Cahil insan, öğrenmeye niyet etmediği gibi, başkalarına da zarar veriyor.
Kapının önüne su koymayınca, kızana gelmiş dişinin peşine takılan o köpek sürüsü, sokaktan geçmeyecek mi? Gel de anlat, anlatabilirsen. Kızan dönemine giren dişi bir köpek için sahipli sahipsiz erkek köpekler en az 9 km.öteden gelirler. Özellikle, geceleri toplanabilecekleri alan ararlar. Bu alanları su kaplarına göre değil, rahat yerleşebilmelerine göre seçerler. Her taraf bina dolduğu için, bulabildikleri inşaat sahası, küçük bir fındık bahçesi onlar için hazine değerindedir. Aralarında kavgalar da çıkar ve gecenin sessizliğini köpek havlamaları böler. Yapılacak en iyi şey; kızana gelen dişinin o bölgeden aldırılarak barınağa götürülmesidir.
"BURADA SUSUYORLAR, HESAP GÜNÜ KONUŞACAKLAR!"
MERHAMETLİ İNSANLAR, VİCDANSIZLARIN ENGELLEMELERİNE RAĞMEN, KAPINIZIN ÖNÜNE BİR KAP SU KOYMAYI UNUTMAYINIZ.
Gece havlamalarının 2 nedeni vardır; 1. si kızana gelen dişinin peşine takılanlar 2. si yiyecek bulma umuduyla saklandıkları yerlerden çıkan köpeklere mahallenin köpeklerinin saldırmasıdır.
Dişinin alınması ile birinci sorun, köpeklerin saklandıkları yerlerde beslenmeleri sağlanarak da ikinci sorun çözülebilir. Yeter ki insanlık olsun.
BİLGİ SAHİBİ OLURSANIZ, GEREKSİZ YERE ŞİKAYET EDEREK, HAYVANLARA ZARAR VERMEMİŞ OLURSUNUZ.
KÖPEKLER 6 AYDA BİR OCAK-NİSAN VE AĞUSTOS ATLARINDA KIZANA GİRERLER. KIZAN DÖNEMİ 12 GÜN SÜRER VE BU DÖNEM BOYUNCA 9 KM. UZAKLIĞA KADAR KOKUYU ALAN ERKEK KÖPEKLER DİŞİNİN ETRAFINDA TOPLANIRLAR. ERKEK KÖPEKLER DİŞİYİ KISKANDIKLARI İÇİN KİMSEYİ YANLARINA YAKLAŞTIRMAK İSTEMEZLER. BU YÜZDEN AGRESİF DAVRANIRLAR. BU DÖNEMDE UZAĞINDAN GEÇMEK GEREKİR. AMA YAPILACAK EN ÖNEMLİ ŞEY DİŞİNİN BİR AN ÖNCE BARINAĞA ALINMASIDIR. KISIRLAŞTIRILAN KÖPEKLERDE AGRESİF ÖZELLİKLER DE KALMAZ.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder