22 Kasım 2017 Çarşamba

SOKAK HAYVANLARININ SORUNLARINI NASIL ÇÖZERİZ (5)

Hayvan Sahipleri, Üreticiler, İthalatçılar, Petshoplar ve Satıcılar denetleniyor mu?

Hep söylüyoruz; Sokaklar çocuk doğurmaz, sokaklar hayvan doğurmaz. Onları terk eden sorumsuz sahipleri vardır. 


Türkiye’ye yıllardır kontrollü veya kontrolsüz olarak yurt dışından evcil hayvan sokulmaktadır. Bir dönem Golden köpekler moda oldu, dünyanın parasını verip, Golden cinsi köpek aldılar, bir süre sonra da  sıkılıp sokağa attılar. Sonra Sibirya Kurdu cinsi köpekler moda oldu, ortalık terk edilmiş Sibirya Kurdu köpeklerle doldu. Ülkemizde yeterince köpek yokmuş gibi dışarıdan modaya göre kedi, köpek getiren, üretim çiftlikleri kuran kişiler ne doğru dürüst denetlendi ne yasaklandı. Onlar ürettiler, sattılar, birileri aldılar, sıkıldılar attılar…



Foto: Bodrum’da yavru iken alınıp sonra terk edilen Golden köpekler

Bir süre sonra çok kıymetli cins diye bildiğimiz evcil hayvanları sokaklarımızda görmeye başladık. Güzelim parlaklıkları gitmiş, sokağımızın aç, uyuz, bakıma muhtaç canlıları olmaya başlamışlardı. Maalesef bu durum, Onlara acıyıp, bakmaya çalışanlar ile, onların varlığından rahatsız olanlar arasında gizli bir savaşı da başlatmış oldu.
Aslında bu savaş; kedi ve köpeklerden korkanlarla onlara acıyanlar arasındaymış gibi görünse de öyle değildi. Asıl rahatsız olanlar, kendi hükümranlık alanları sandıkları mekanlarda; kendilerine benzemeyen insan dahil, hiçbir canlıya tahammülü olmayanlardı. Kimbilir, belki de sokağa terk edilen bu canlılar, İnsansoyunun varlığının devamı konusunda karar verecek olan Yüce Yaradan’ın bize sunduğu imtihanlarından birisidir.
Bu konuyu bir sonra ki yazımızda daha detaylı anlatmaya çalışacağım.
Bu yazıda anlatmak istediğim; Evcil Hayvan üretimine izin vereceksiniz, ithalatı önlemeyeceksiniz, evcil hayvan sahipleri keyiflerine göre hayvanlarını doğurtacaklar, sahiplendiremeyince sokağa atacaklar, sonra da bizler insan olarak sokak köpeklerinden şikayet edeceğiz öyle mi?
Burada suçlu kim?
Yaşadıkları coğrafyadan koparılıp, getirilen, üretilen, terk edilen, sokağa atılan hayvanlar mı suçlu? 


Evcil hayvan ithalatına son verilmedikçe, Üretim çiftlikleri denetlenmedikçe bu kısır döngü devam edecek! Birileri üretecek, birileri de sokağa atacak ! Sonra yine birileri şikayet edecek, belediyeler sokaklardan toplayacak, yasadışı olarak ormana atacak ya da itlaf edecek. Sokak hayvanlarının sorunlarının bu şekilde çözülmesi mümkün olmadığı gibi, Bu kısır üretim döngüsü, vicdanlarımızı kanatan, insanlığımıza yakışmayan bir sorun olarak büyümeye devam edecek!
Bu nedenle; KAYIT DIŞI ÜRETİM DERHAL YASAKLANMALIDIR! Her doğum kayıt altına alınmalı, takip cipleri ile işaretlenmelidir. Her hayvanın sahiplendirme kaydı tutulmalıdır.
Sokak hayvanlarının sorununu çözmenin birinci yolu; ÜRETİMİ KONTROL ALTINA ALMAKTIR!


Foto: Ülkemize kaçak sokulan yeni mağdurlarımız Çin aslanlarını görüyorsunuz.
Not: Çözüm önerilerimize sonra ki yazımızda devam edeceğim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder