9 Kasım 2017 Perşembe

SOKAK HAYVANLARININ SORUNUNU NASIL ÇÖZERİZ 2



Sokak Hayvanlarının Sorununu Nasıl Çözeriz? (2)
Önceki yazımızda 2004 yılında çıkarılan “5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu” ile Belediyelere sokak hayvanlarına sahip çıkma görevi” verildiğinden bahsetmiştik. Bu yazımızda kendilerine görev verilen kurumların sorumluluklarını açmaya çalışalım:
5199 sayılı Kanun T.B.M.M’sinde kabul edildikten sonra, aynı yıl (2004) Kanunun nasıl uygulanacağına dair Çevre ve Orman Bakanlığı “Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği”çıkararak, bu konuda çalışma yapacakların görevlerini, sorumluluk alanlarını ve nasıl yapacakları belirlemiştir. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Belediyeler, İl Hayvan Koruma Kurulu, Geçici Özel Bakımevleri, Sorumlu Veteriner Hekim, Hayvan Sahipleri ile Yerel Hayvan Koruma Görevlilerinin Yetki ve Sorumluluklarını maddeler halinde açıklamıştır. (12.05.2006 tarih ve 26166 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Ayrıntılarını bu adresten okuyabilirsiniz. http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2006/05/20060512-7.htm)
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Uygulanmasına dair yayınlanan yönetmelikte; sahipli veya sahipsiz hayvanların hangi şartlarda, nasıl bakılacağına dair ayrıntılı bilgileri bulabilirsiniz.
NEYİ EKSİK BIRAKTIK?


Uygulama Yönetmeliğinin görev tanımında; İl Çevre ve Orman Müdürlüğü      
ğ) Bu Yönetmeliğin uygulanmasını sağlamak için gerekli denetimleri yapmakla ve denetim sonucunda bu Yönetmelik hükümlerine aykırı davrananlara 5199 sayılı Kanunun ilgili maddesinde geçen hükümleri uygulamakla, yükümlüdür. Diye belirtilmesine rağmen, İl Müdürlükleri kanunda ve uygulama yönetmeliğinde geçen sorumluluklarını yerine getirmeyen kişi ve kurumlardan kaçına ceza kesebilmiştir? Görevini yapamadıysa, eksik bıraktıysa bunun nedeni nedir?
Yönetmelikte İl Hayvan Koruma Kurulu’nda kimlerin hangi sıfatlarla yer alacağı belirtilmiş olmasına rağmen; kurul toplantıları, Belediye Başkanlarınca ne kadar ciddiye alınmıştır?!
          “MADDE 35 – (1) İl hayvan koruma kurulu, her ilde valinin başkanlığında;
         a) Büyükşehir belediyesi olan illerde, büyükşehir belediye başkanları,
         b) Büyükşehire bağlı ilçe belediye başkanları,
         c) Büyükşehir olmayan illerde belediye başkanları,
         ç) İl çevre ve orman müdürü, d) İl tarım müdürü, e) İl sağlık müdürü,
         f) İl milli eğitim müdürü, g) İl müftüsü,
         ğ) Büyükşehir belediyesi olan illerde büyükşehir belediyesi veteriner işleri müdürü,
         h) Büyükşehir olmayan illerde ise il belediye veteriner işleri müdürü,
         ı) Veteriner fakülteleri olan yerlerde, fakülte temsilcisi,
         i) Münhasıran hayvanları koruma ile ilgili faaliyet gösteren gönüllü kuruluşlardan valilik takdiri ile seçilecek en çok iki temsilci,
         j) İl veya bölge veteriner hekimler odasından bir temsilciden” oluşur ve çağı üzerine yılda en az 4 defa toplanır.”
DÜZCE’DE BU NASIL İŞLİYOR?
81 İlin İl Hayvan Koruma Kurulları’nın çalışmaları, toplantıları bir yana, biz somut olarak şahit olduğumuz Düzce ilimizde;  3 yıldır katıldığımız toplantılarda, merkez başta olmak üzere  9 ilçe Belediye’sinden sadece bir kez  iki ilçe belediyesinden Başkan Yardımcılarının katılımına şahit olduk. ( Biri Akçakoca Belediyesi Başkan Yardımcısı Suat Madenci idi.)  Sokak Hayvanları ile ilgili çalışma yapmayan ama şikayetler söz konusu olunca yasadışı yollara başvuran belediyeler için, sokak hayvanlarının sorununun çözümü önem taşımıyor mu? Belediyeler, sokak hayvanlarının sorunlarıyla vatandaştan şikayet gelince mi ilgilenmelidir? 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Yasası ve uygulama yönetmeliğinde Belediyelerin ve diğer kurumların ihmallerinin karşılığı yok mudur?!!!
NEDEN? EKSİK OLAN NEDİR?!!!




Not: Çözüm önerilerimize sonra ki yazımızda devam edeceğim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder