27 Aralık 2013 Cuma

YEREL SEÇİMLER YAKLAŞIRKEN...

 
 
AKÇAKOCA VE BİRÇOK İL VE İLÇELERDE HAYVANSEVERLER, HAYVAN HAKLARI SAVUNUCULARI, KAMPANYALARA BAŞLADILAR...
 
HAYVANLARIN HAKLARINI SAVUNMAYAN, ONLARA ZARAR VEREN BELEDİYELER HANGİ PARTİDEN OLDUĞUNA BAKILMAKSIZIN KARA LİSTEYE ALINDI. 

AKÇAKOCA'DA İSE BARINAK YAPILMASI İLE BAŞLAYAN AMA BİR TÜRLÜ TAMAMLANAMAYAN, HAYVANSEVERLERİ İSYANLARA SÜRÜKLEYEN SÜREÇLER YAŞANDI. FAİLLERİ YAKALANAMAYAN ZEHİRLEMELERİN ARDI ARKASI KESİLMEDİ.
 
Tüm bu gelişmelerin ardından Akçakoca'da aktif olan veya olamayan hayvanseverlerin seçimlerdeki tercihleri merak ediliyor. Barınağı ödenek yokluğunu bahana ederek tamamlamayan CHP'nin adayı Fikret Albayrak'ı mı destekleyecekler, " hayvanların beton zeminde hapis tutulmasına karşıyım, onlar için daha kalıcı, sağlıklı barınaklar yapacağım" diyen MHP'nin adayı Okan Yanmaz'ı mı destekleyecekler? Ak Parti adayı henüz belli olmadığı için bu konudaki görüşleri tam olarak bilinmiyor.


 
Bilinen bir şey varsa, hayvanseverelerin kendileriyle sözleşme yapmaya açık, sözde değil özde doğa ve hayvan dostu olan aday arayışları sürüyor.
 
 

10 Aralık 2013 Salı

BELEDİYE BAŞKANI FİKRET ALBAYRAK'A AÇIK MEKTUP...

KIŞ ORTASINDA BARINAK GÖREVLİSİ İŞİ BIRAKINCA, DAHA ÖNCE GÖNDERMİŞ OLDUĞUM DİLEKÇELERİN DİKKATE ALINMADIĞINA KANAAT GETİRDİĞİM İÇİN  KAMUOYUNA AÇIK MEKTUP YAZMAYI TERCİH ETTİM.
BELEDİYE BAŞKANININ, ÇALIŞANLAR TARAFINDAN KENDİSİNE DOĞRU BİLGİ VERİLMEYİNCE, HERŞEYİN DÜZGÜN GİTTİĞİNİ SANMASI DOĞALDIR. YOLUNDA GİTMEYEN BİR KONUDA UYARIDA BULUNDUĞUM İÇİN BANA TEŞEKKÜR EDECEĞİNİ UMUYORUM.
BU MEKTUBU YAZMADAN ÖNCE ÇOK DİLEKÇE YAZDIM. BARINAKTA İŞLERİN YOLUNDA GİTMEDİĞİNİ DEFALARCA HATIRLATTIM. EN SON BİR AY KADAR ÖNCE
KAMUOYUNA AÇIK OLMAYAN DİLEKÇEMİ PAYLAŞIYORUM:
 
6 KASIM 2013 TARİHLİ DİLEKÇEM
Sayın Turgay Çakmak,
Akçakoca Belediyesi
Başkan Yardımcısı
 
3 yıldır faaliyette olan barınağınızda yasal zorunluluk olmasına rağmen veteriner ve 24 saat çalışan bir görevli bulundurmadığınız kamuoyunun bilgisi dahilindedir.
Belediyeniz tarafından zaman zaman bütçe yetersizliğine dayandırılan bu eksikliği, gönüllü hayvanseverler anlayışla karşılamaya çalışarak, destek olmak için ellerinden geleni yapıyorlar.
 
Mesela bakımsızlık nedeniyle uyuz salgını başlayan barınağa tarım ilçe veterinerlerinin geldiğini ama 3-4 hayvandan başkasına zaman ayırmadıklarını, kalan hayvanların gönüllülerce aşılanarak salgının önlendiğini biliyor musunuz?
Barınağa farklı zamanlarda gittiğimde orada kimseyi göremeden dönüyorum. En azından çalışma saatlerini düzenleyerek ve barınağın görürünür yerine astırarak, ziyaretçilerin "kontrolsüz ve başıboş barınak" algısını en aza indirmeniz mümkün müdür?
1 Ocak 2013 tarihinde göreve başlayan elemanınız daha önce çalışan elemanınız Serkan Bey'in kişilik özelliklerine sahip olmamasına rağmen, denetlenmesi ihmal edilmemelidir.
1-Ekte saatleri amirlerince hazırlanabilecek bir örnek çizelgenin geliştirilerek ziyaretçilerin bilgilendirilmesini,
2- Barınağın veteriner ihtiyacını, veteriner alımı olana kadar düzenli olarak nasıl sağlayacağınız
husunda kamuoyunu aydınlatmanızı,
Saygılarımla arz ederim.
 




AKÇAKOCA GEÇİCİ BARINAĞI  ÇALIŞMA SAATLERİ
 8:30 -11:30 TEMİZLİK                                                                                    3 SAAT
13:00- 15  YEMEK ALMA VE KÖPEKLERIN BESLENMESİ                   2 SAAT
YAPTIĞI İŞİN TOPLAM ÇALIŞMA SAATİ BU SÜREDEN FAZLA ETMEZ.  ARADA YARALANMA VEYA HAYVAN ALMA İŞLERİ ÇIKIYOR. BUNLAR KAYIT ALTINA ALINSA TOPLAM ÇALIŞMA SAATİ ÇIKAR.
VETERİNER OLMADIĞI İÇİN HAYVANLARIN SAĞLIK KONTROLLERİ YAPILAMIYOR. ANNESİZ
YAVRULARIN     EL İLE BESLENMESİ LAZIM AMA ZAMANINI KONTROLSÜZ KULLANDIĞI İÇİN VAKTİ KALMIYORMUŞ…
ÖZETLE  İŞ AHLAKI BİZİM TOPLUMDA GELİŞMİŞ OLMADIĞI İÇİN BAŞINDA DENETLEYEN OLMAYINCA EN İYİ İNSAN BİLE KOYVERİYOR.
RESMİN BÜTÜNÜNE BAKINCA, OLUMSUZLUKLAR, YAPILMAYANLAR YÖNETİCİLERİN BAŞARI HANESİNE YAZILIYOR.
Eleman hiç izin kullanmadığından yakınıyor ama daha bir yıl olmadı. Hafta sonu çalışsa da toplam çalışma saatleri ona göre düzenlenirse ( kim çalışırsa çalışsın) yakınmalarının önüne geçilebilir.


BU DA KAMUOYUNA AÇIK MEKTUBUM :
AKÇAKOCA BELEDİYE BAŞKANLIĞI'NA
Sayın Başkan,
Taşeron firma kanalıyla yapmış olduğunuz hizmet alımında, Akçakoca Geçici Hayvan Barınağı için tahsis edilen eleman birkaç gündür görevini yapmamaktadır. Belediyeniz gibi, dışarıdan hizmet alımı yapan kurumlarda, hizmetlerde bir aksama veya eksiklik olması halinde, taşeron firma, açığı hemen kapatmak zorundadır....

Oysa 7 Aralık Cumartesi günü, barınaktaki hayvanlar için görevli tahsis edilmemiş olup, sizin karşılamanız gereken hizmet, gönüllüler tarafından karşılanmaya çalışılmıştır. Pazar günü ise barınak için görevlendirilen şahıs ( muhtemelen acıyarak işe aldığınız) bu işi yapma konusunda sıfır kabiliyette bir eleman olup, sabah saatlerinde barınak hizmeti yine gönüllülerin desteğiyle yapılmıştır.
Barınağa işe yaramayan bir adamı tahsis etmek yerine, taşeron firmadan eksik bıraktığı eleman için ek bir talepte neden bulunmadığınızı,
İşini iyi yapmayan elemandan taşeron firma sorumlu olup, beğenmediğiniz elemanı istememe hakkını neden kullanmadığınızı, merak etmekteyim.

Açıldığı günden bu yana, çok basit yöntemlerle çözülebilecek sorunları çözmeme konusundaki "ustalığınızı" dikkate alarak, 30 hayvanın bakımını yapamayacaksanız, barınağın kapılarının bir an önce açılmasını ve hayvanların serbest bırakılmasını arz ederim.
Saygılarımla,
 
Bebek olarak barınağa gelmişlerdi, Şişli belediyesi ekipleri tarafından kısırlaştırıldılar ve beton zeminde yaşamaya mahkumlar...
Not : Sizlerin bu işi yapabileceğinize inancımı yitirmiş bulunuyorum. Çünkü siz, Taşeron firmadan temizlik işçisi statüsünde sekreter vb. elemanlarla belediyeyi doldurmayı, onlar 8 saat mesai bile yapmazken, sokaktakilerin "geberinceye" kadar çalışmasına neden olmayı tercih ettiniz. Haftada bir gün bile tatil yapma hakkını kullanamayan barınak elemanını tükettiniz. 3 yıl sonra haksız çıkmayı şiddetle isteyen biri olarak, hala beni haksız çıkarmanızı ve yapmanız gerekenleri yaparak utandırmanızı beklemekten sıkıldım artık.
(Görevli, bıraktı, kaçtı ya da kovuldu... Görevlinin barınağa gitmediği anlaşılınca, Neşe Hanım, belediyeden değil, gönüllülerden yardım istemek zorunda kalmıştır.)








 
 


4 Aralık 2013 Çarşamba

AVRUPA STANDARTLARINDA HİZMET BİNASINDA GÖREVLİ VETERİNER OLMADIĞI İÇİN, BAKIMLARI GEREKTİĞİ GİBİ YAPILMAYAN YAVRULAR ÖLDÜLER!

EKİM AYINDA HİZMETE AÇILAN YAVRU BAKIM ÜNİTESİNDE KALAN YAVRULAR BİRER BİRER ÖLÜYORLAR. 
 
ONBEŞE YAKIN YAVRUDAN GERİYE 3 TANE YAVRU KALDI. ONLARDA ÇOKTAN GENÇLİK HASTALIĞINI KAPMIŞ. CUMA GÜNÜ İÇERİ GİREMEDİĞİMİZ AMA CAMDAN OYNADIKLARINI GÖRDÜĞÜMÜZ YAVRULARIN 3 GÜN İÇİNDE ÖLDÜĞÜ HABERİNİ ALINCA BUGÜN ( ÇARŞAMBA) SAAT 14:30 DA BARINAĞA GİTTİK. YİNE KİMSEYİ BULAMADIK. YEDEK ANAHTARI BULARAK İÇERİ GİRDİK VE YAVRULARI AÇ BİLAÇ HASTA YATARKEN BULDUK. HASTA YAVRULAR YANDAKİ KAPTAN YEMEK YİYEBİLECEKLERMİŞ GİBİ, ÖYLESİNE KADERLERİNE TERK EDİLMİŞLERDİ.  


İLÇE TARIMDAN VETERİNER AHMET YILDIRIM'I ARADIK, HEMEN GELDİ. YAVRULARIN KURTULMA ŞANSLARI OLMADIĞINI SÖYLEMESİNE RAĞMEN ANTİBİYOTİK VE VİTAMİN DESTEĞİ YAPILMASINI İSTEDİK. ENJEKTÖRLE BEBE MAMASI İLE BESLEDİK. ISITTIK VE YUVALARINA BIRAKIP, GÖZÜMÜZ ARKADA ORADAN AYRILDIK.
SAAT 16:00 'YA GELİYORDU VE HALA BARINAKTA GÖREVLİ YOKTU!

VETERİNER HEKİM VE DÜZENLİ BAKICI OLMADAN BARINAĞA YAVRU KÖPEK ALINMAMALIDIR. EĞER BU YAVRULARA ZAMANINDA AŞILARI YAPILMIŞ OLSAYDI VE İYİ BAKILSALARDI HAYATTA KALACAKLARDI.

29 Kasım 2013 Cuma

BARINAKTA KİMSE OLMAYINCA KAPI DUVAR OLUYOR!


ONLAR BİZE, BİZ ONLARA ÜMİTSİZCE BAKTIK :(
ASLI ÖĞRETMENİN YAVRU KÖPEKLER İÇİN ALDIĞI  MAMAYI BARINAĞA GÖTÜRDÜK AMA KİMSEYİ BULAMADIK!
BARINAĞIN HAFTANIN YEDİ GÜNÜ ÇALIŞAN TEK ELEMANI DA ÖĞLEN YEMEĞİNE ÇIKMIŞTI. SAAT 13:30... KİME ŞİKAYET EDECEKSİN. 24 SAAT GÖREVLİ BULUNDURMAK ZORUNDA OLAN BELEDİYE... TEK ADAM NEYE, NEKADAR YETEBİLİR? HELE HALA VETERİNER ALINMADIĞI DÜŞÜNÜLÜRSE...HAYTAP TEMSİLCİCİ NEŞE KULAK'IN VALİLİĞİ AŞINDIRARAK ELDE ETTİĞİ MALİ YARDIMLA SAATLİK VETERİNER TUTULABİLİRSE, BELEDİYE BİRAZ DAHA RAHATLAYACAK.
ZATEN GÖNÜLLÜLLERİN İŞİ NE ! BELEDİYENİN ARKASINI TOPLAMAK, EKSİKLERİNİ KAPATMAK !

BU ARADA VİCDANSIZIN BİRİ, BARINAKTA KİMSE YOKKEN EVİNDE BAKTIĞI YAVRU KÖPEĞİ TASMASIYLA BİRLİKTE KAFESE KAPATIP KAÇMIŞ. SANKİ BARINAK KÖPEK CENNETİ... AKLINCA SOKAĞA ATMADI YA VİCDANI RAHAT! KAFES ISLAKMIŞ, ZAVALLI KÖPEK NEYE UĞRADIĞINDAN ŞAŞKIN ŞOKA GİRMİŞ, ONA NE !

KAFESDEKİLER BETON ZEMİNDE HAPİS OLMAKTAN MUTSUZ, TELLERE TIRMANIP, DURUYORLAR... BİZİ GÖRÜNCE HAVLAMIYORLAR ARTIK, AĞLIYORLAR...
OYSA ARA SIRA ORTA ALANA ÇIKARILIP, RAHATLAMALARI SAĞLANACAKTI ... AMA TEK BAŞINA UFUK BEY NE YAPSIN, NASIL BAŞA ÇIKSIN? ÜSTELİK O ARTIK İLK GÜNLERDEKİ UFUK DEĞİL... BIKMIŞ, BEZGİN... TAŞERON İŞÇİ OLMANIN BEDELİ BU... SOKAKLARDA ÇÖP TOPLASA DAHA MI MUTLU OLURDU, BİLEMİYORUM. AMA ÇUHALLININ ÇÖPÜNÜ SABAHTAN AKŞAM KARANLIĞINA KADAR, ŞİKAYET ETMEDEN TOPLAYAN BİR ADAM TANIYORUM, ADI ERCAN...
BİZİM İNSANLARIMIZ İŞE GİRENE KADAR HERŞEYİ YAPMAYA HAZIRLAR, GİRDİKTEN SONRA, KENDİNİ VAZGEÇİLMEZ SANIP HUY DEĞİŞTİRİYORLAR.
ÇALIŞMA KOŞULLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ İÇİN MÜCADELE ETMEK YERİNE, YAPTIKLARI İŞİ KÖTÜ YAPARAK İNTİKAM ALMAYI TERCİH EDİYORLAR.
SENDİKAL HAKLAR YOK, DAYANIŞMA YOK...
O YÜZDEN SOKAK HAYVANLARINA ATANACAK GÖREVLİLERİN HAYVANLARI SEVMESİ VE BİRAZ DA GÖNÜLLÜ OLMASI ŞART.


UYUZ OLMUŞ YAVRU KÖPEK, ÜŞÜYORDU, ONU DIŞARDAKİ KULUBEYE KOYDUK, MÜKAFAT HANIM ARABASINDAKİ PELUŞU KOYDU ALTINA, TİTREMESİ GEÇTİ BİRAZ.
ONLARI TEDAVİ EDİP, KISIRLAŞTIRIP, BESLENME ODAKLARINAVE ALDIĞIMIZ YERLERE GERİ BIRAKACAKTIK... AMA SIK SIK YAPILAN ZEHİRLEMELER YÜZÜNDEN ONLARI ÖZGÜR BIRAKAMADIK..
YAPILAN HİBEYİ DEĞERLENDİRECEK OLAN NEŞE HANIMDAN, BARINAKTA BÜYÜYEN YAVRULAR İÇİN BARINAĞIN DIŞINA KULÜBELER YAPTIRMASINI VE BARINAK ÖNÜNDE DÜZENLİ BESLENMELERİNİ SAĞLAYACAK DÜZENEKLERİ OLUŞTURMASINI UMUYOR VE BEKLİYORUZ.

15 Kasım 2013 Cuma

5199 SAYILI HAYVAN HAKLARI YASASINI İŞLETELİM!


HAYTAP BAŞKANI NESRİN ÇITIRIK HANIMIN İLETİSİNİ YAYINLIYORUM:
Sevgili Arkadaslar,
Biliyorsunuz, Türkiye’ nin bütün şehirlerinde, köylerinde, beldelerinde, yaylalarında "belediyeler, vatandaş, site, rezidans, büyük kuruluşlar, lüks otel ve tatil koyu yönetimleri" tarafindan ZEHIRLEME yapılmaktadır.  Zehirlemeleri, torbalara konup atılmaları, öldürülmeleri  tam olarak önleyemezseniz bile, en aza indirmek üzere ilgili tüm kurumları harekete geçirmek gereklidir. Çünkü  zehirlemeler her an her yerde olabilir, hiç bir yer hayvanlar için güvenli değil .  Fakat, toplumun DEVLETİN RESMİ KURUMLARININ hayvanların yanında olduğunu bilmesi, sosyal, dini ve yasal açıdan ZEHİRLEMENİN suç ve günah olduğunun anlatılması, zehirlemeyi en aza indirebilir.
LÜTFEN RESMİ KURUMLARA GÖREVLERİNİ

YAPTIRALIM.

Aşağıdaki örnek yazıyı bir ZEHİRLEME durumunda

veya ZEHİRLEMEYE önlem olarak uyarlayıp Valilik

makamına yollayınız.

Zehirleme olan yerlerde MUTLAKA soruşturma


açılarak sorumluların bulunması için istihbarat

çalışması yapılması talebinin yanında, TOPLUMA

yönelik GENEL önlem alınması, toplumun hayvan

varlığını kabul etmesi için başta Diyanet İşleri, 

 Emniyet teşkilatı olmak üzere tüm kurumların

harekete geçirilmesini, uygulamalar ve çalışmalar

yapılmasını talep edin.

Selam ve sevgilerimle...

Nesrin Çıtırık  haytap Başkanı / HAYTAP/ DOHAYKO


Konu: ZEHİRLEMEYE karşı "hayvanların yaşam hakkı konusunda vatandaşa, site yonetimlerine, Kaymakamlıklar ve Belediyelere kanuni ve mevzuata iliskin bilgiler verilmesi", kurumların tedbir almalarının sağlanması. Valilik Yüksek Makamına,
Ilinizde yakın bir zaman öncesine kadar doğal alan olan yerlere hayvanların yaşam alanlarını işgal eden "siteler, apartmanlar, oteller, büyük AVM ler, Organize Sanayi Bölgeleri ve büyük binalar" yapılmıştır.
Kentsel dönüşüm adı altında ise, hayvanların yaşam alanları tamamen yok edilmiştir.
Doğanın dengesinin bozulmasının yanında, vatandaş, kurum yöneticileri ve belediyeler çevrelerindeki yesil alanlarda bulunan kedileri ve köpekleri "zehirleyerek" öldürmektedir. Hayvanları besleyen ve bakan gönüllülere de zorluklar cikartmaktadırlar.
Oysa, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, hayvanların bulunduklari yerde yasamalarini guvence altina almistir. Bu bağlamda, Hayvanları Koruma Kanunun genel lafzı ve 1. Maddesi ile 4. Maddesi gereğince, aşağıda belirttiğimiz taleplerimiz çerçevesinde, yasa hükümleri ve mevzuatın "belediyeler, kaymakamlıklara, müftülüklere, emniyet ve jandarmaya, site, otel vs yönetimlerine" yazılı olarak bildirilmesini ve bu kurumların yasa uygulaması husunda uyarılmasını, tedbir alınmasını, zehirleme durumunda istihbari çalışma ve yasal işlem yapılmasını talep ediyoruz. l. Denetim Elemanları: İlçelerde Kaymakamlıkların 5199 sayılı yasaya göre oluşturulması gereken denetim elemanlarının görevlendirmelerini ve bu elemanlarca "gerek zehirleme yapan vatandaş ve gerekse çeşitli yollarla öldürüp yok eden belediyeler" için önlemler ve caydırıcı tedbirler alınmasının sağlanmasını talep ediyoruz. Olay vuku bulması halinde emniyet birimleri ile birlikte adli ve idari soruşturma açılmasını, aynı işlemlerin ve uygulamaların illerde Orman Su İşleri Müdürlüklerince de yapılmasının sağlanmasını talep ediyoruz.
2. Site ve apartman yönetimlerine Hayvanları Beslemenin Yasal olduğu bilgisinin yazılı olarak verilmesi:Sahipsiz hayvanların bulundukları yerde yaşatılmalarının ve gonulluler tarafindan bakim ve beslenmelerinin yapilmasinin 5199 sayili yasada hukme baglandigi, bu hükmün gereği hayvanları besleyen gönüllülere müdahale etmenin cezai isleme tabi olduğunun site ve apartman yönetimlerine, Kaymakamlıklar ve belediyeler tarafından yazılı ve sözlü olarak iletilmesini talep ediyoruz.
3. Emniyet birimlerinin jandarma ve polis olarak zehirlemeye karşı yapılacak tüm çalışmalara katılımlarının ve gönüllülerin bu şikayetle kendilerine baş vurmaları halinde yasal işlem yapmalarının sağlanmasını talep ediyoruz.
4. Müftülüğün düzenli ve sık olarak ZEHİRLEMEYE karış ve genel hayvan haklarına ilişkin merhamet ve sevgi mesajlarını camilerdeki vaaz ve hutbelerde yer almasının sağlanmasını talep ediyoruz.
5. Beslenme Odaklari Kurulmasi: 5199 sayili yasa belediyelerin sahipsiz hayvanlar icin “beslenme odaklari” kurulmasini hukme baglamistir. Belediyelerinin gonullulerle birlikte beslenme odaklari olusturmalarini, beslenme odaklari olusturuluncaya kadar sahipsiz hayvanlari besleyen gonullulere mama yardiminda bulunmalarinin saglanmasinin belediyelere amir hukum olarak bildirilmesini talep ediyoruz. Çünkü bu çalışmalar hem karnı doyan hayvanların insan kapısına gitmesini önleyecek, hem de topluma HAYVAN VARLIĞININ kabul ettirilmesini sağlayacaktır.
6. Ev Hayvanlarinin Terk Edilmemesi: Ozellikle sahil kentlerinde sahipsiz hayvan nufusunun ana kaynagi yaz basinda alinip yaz sonunda terk edilen ev hayvanlaridir. Hem site yonetimlerine hem de topluma hayvanlarin terk edilmemesi icin yazilar yazilmali, anonslar, TV ler, yazili ve gorsel basin ile ile hayvan sahiplerine ve topluma bu konuda uyari mesajlari gonderilmelidir.
7. Afis ve Brosurlerle hayvan haklarinin anlatimi: Ayrica valiliğinize bağlı tüm şehirlerde, ZEHİRLEMEYE karşı ve hayvan haklarina iliskin mesajlar iceren afis ve bilboardlar yapilmasini, bu mesajlarin ayrica anons sistemi ile topluma duyurulmasini, zehirlemenin hayvanları nasıl acı içinde kıvrandırarak öldürdüğünün anlatılmasını talep ediyoruz.

Yukardaki taleplerimize iliskin 4982 ve 3071 sayili yasalar geregi cevap ve bilgi verilmesini emir ve musaadelerinize saygilarimizla arz ederiz.

Isim, TC no, iletisim..

Dagitim… BIMER, Il Hayvan Koruma Kurulu Baskanligi, Belediye Baskanligi, Ilce Kaymakamliklari, Ilce Belediye Baskanliklari, Orman Su Bolge Mudurlugu, Orman Su Sube Mudurlugu, Muhtarliklar, Basin Kuruluslari
Ek .....YASAL DAYANAK: 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu maddeleri:
MADDE 1. - Bu Kanunun amacı; hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır.
MADDE 4. - Hayvanların korunmasına ve rahat yaşamalarına ilişkin temel ilkeler şunlardır:

a) Bütün hayvanlar eşit doğar ve bu Kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir.

b) Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da, sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir.
c) Hayvanların korunması, gözetilmesi, bakımı ve kötü muamelelerden uzak tutulması için gerekli önlemler alınmalıdır.Devamını Gör
 

12 Kasım 2013 Salı

HACI SAADDETTİN KARADUMAN NE İSTEDİN BU YETİM YAVRULARDAN!

BU NASIL VAHŞETTİR HACI !
 YAVRULARI ÖLESİYE DÖVERKEN ALLAH'TAN UTANMADIN MI?
12 Kasım 2013 Salı Akşamı saat 21:00'de kapımı çalan Sonay Hanım haber verdi vahşeti. Hacı Saadettin yavruları duvara sıkıştırmış öldüresiye döverken, yavruların çığlıklarını duyan komşular koşup kurtarmışlar yavruları ama yavrular çok fena hırpalanmışlar. Birinin kafası diğerinin ayağı yaralı, dokununca ciyak ciyak ağlıyorlar. Haytap Temsilcisi Neşe Perihan Kulak'a ulaştık. O da veterinere ulaştı ama çok uzakta olduğu için iç kanamayı durdurucu iğne yapılmasını önerdi. Hemen Miner arkadaşımızı aldırdık evinden, Çuhallı Eczanesi ilaç desteği ile geldi. 

Mükafat Hanımın arabasıyla yavruları hizmet binasına bıraktık.

Şimdi sıra bu vahşeti yapan adamı kanun karşısına çıkarmakta. Allah'a hesap vermeden önce burada bir hesap vermeli.
Böylesi bir vahşet karşısında,kış günü evinden çıkıp yavruların kurtarılması için destek veren Neşe Kulak, Mükafat Ata, Gonca Sazak, Miner Savcın hanımlara ve Çuhallı Eczanesinden genç arkadaşımıza( ismini hatırlayamadım sonra yazacağım) ve en önemlisi hayvanların çığlıklarını duyup, onları çöpe atılmaktan kurtaran Cem Abanoz'a, olay sonrasında yavruların durumunu görüp, "banane" demeden vicdanı elvermediği için bana haber veren Sonay Çolak hanıma çok teşekkür ederim.
BÖYLE BİR OLAYI HABER ALDIĞIMIZDA İLK ARAYACAĞIMIZ YERİN 155 POLİS HATTI OLDUĞUNU UNUTUYORUZ!
14 Kasım Çarşamba günü Akçakoca Nöbetçi Savcılık Makamına başvurduğumuzda bize
"OLAY ANINDA POLİSİ ARAMAMIZ GEREKTİĞİNİ, OLAY İNCELEME EKİBİNİN YAPACAĞI ÇALIŞMANIN ÖNEMLİ OLDUĞUNU" HATIRLATTI. Bizi Emniyete yolladı ve orada suç duyurumuzu yaptık. Yavru köpeklere işkence eden şahsın 5199 sayılı yasanın kabahatler kanunu kapsamında
cezalandırılmasını talep ettik.
 
Nermin Alpay
 Akçakoca kent Konseyi
Sokak Hayvanları Çalışma Gurubu Üyesi
 
 

10 Kasım 2013 Pazar

KEŞKE SAHİPLENİLSELER...

 
İNSANLAR ONLARI İSTEMEDİĞİ İÇİN BARINAK DENİLEN MEZBAALAR VAR. EN İYİSİ BİLE ASLINDA BİR HAPİSHANE...
 

 HAYTAP BAŞKAN YARDIMCISI NESRİN ÇITIRIK HANIM'IN AÇIKLAMASINI YAYINLIYORUM:
Sevgili Arkadaşlar,
Bakımevlerine giden gönüllüler eksikleri söylediklerinde derhal YASAK gündeme getirilmekte. Bunun bir sebebi de BELEDIYE VETERINER HEKIMLERI…Kesinlikle bakımevindeki hayvanlara bakmayı,  onları tedavi etmeyi bir ANGARYA ve ZUL olarak görmeleridir. Bakımevine giden gönüllüler ise onları OTURDUKLARI KOLTUKLARINDAN KALKIP ÇALIŞMAYA zorlamış oluyorlar. Ayni şekilde personel  için de bu geçerli, onlar da hayvanlar aç ve susuzken sigara çay içerler, hayvanlar donarken soba yakar sıcak odada otururlar. Bu bir kaç istisna hariç böyledir, hemen hemen her yerde. Yasanın aşağıdaki maddeleri sarih bir şekilde belediyelerin gönüllülerle çalışmasını, İll Orman Su Müdürlüklerinin de bu çalışmayı "sağlamalarını" hükme bağlamıştır. Sorun yaşadığınız belediyelere aşağıdaki gibi ekinde Kanunlar olan bir yazılı müracaat yapın lütfen. Bizi de haberdar ederseniz birlikte takip ederiz.
Bunun uygulanmaması  yasanın ihlal edilmesi demektir. Tabii ki engel yine belediye veteriner hekimleri  olacaktır, daha doğrusu olmaya çalışacaktır. Ama olumlu gelişme olmazsa, Valiliğe yazarak bu belediye için yasayı ihlalden dolayı soruşturma açılmasını talep edeceksiniz. Selam ve sevgilerimle.... nesrin/ HAYTAP/ DOHAYKO http://www.dohayko.org/hayvanlar-hakkinda-acil-ornek-yazismalar/3009-belediyeler-gonullulere-barinaklarda-yasak-koyamaz-ornek-yazi-ve-kanun-maddeleri.
BİZ AKÇAKOCA BARINAĞINDA BU SORUNLARI HEP YAŞADIK.
Sonra karşılıklı olarak birbirimizi tam anlamayı öğrenmiştik ki Veterinerimiz Yüksel Bey emekli oldu. Emekliliğine gerekçe olarak da "hayvanseverleri" gösterdiği söylendi ama kulağımla duymadığım için emin olamadım.
ŞİMDİ AKÇAKOCA GEÇİCİ BARINAĞININ ÇOK DAHA ÖNEMLİ SORUNU VAR:
VETERİNER YOK, ELEMAN DA TEK BAŞINA ÇALIŞMAKTAN YIPRANDIĞI İÇİN SAĞLIK SORUNLARI YAŞIYOR.
Türkiye'nin hemen heryerinde benzer sorunlar yaşanıyor. Belediyeler bu sorunu çözmek için yeterince kaynak ayıramıyor, ödenek peşinde koşmuyor. Bu yüzden ne doğru düzgün eleman bulanabiliyor, ne de veteriner. Belediyelerin çoğu sorunu el altından zehirlemeler yaparak ( yasayı ihlal ederek) kestirme çözümler peşinde koşuyor. Bu yüzden hayvan hakları savunucuları ile belediyelerin arasındaki ilişki bıçak sırtı gibi...
Seçimler yaklaşırken, oy vereceğimiz belediye başkanlarının vicdan sahibi olmalarını çok önemsiyorum.
AYRICA YASALARDAKİ BOŞLUKLAR TAMAMEN GİDERİLMELİ VE GÖREVİNİ YAPMAYANLAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMAKTAN KAÇINILMAMALIDIR. MAALESEF BAZEN,BİR MUSİBET, BİN NASİHATTEN İYİ OLABİLİYOR" 
YURT DIŞINDAN YAPILAN HAYVAN İTHALATI ENGELLENMEDİKÇE, DÜZENLİ KISIRLAŞTIRMA YAPILMADIKÇA ONLAR HEP MAĞDUR OLACAKLAR...
 
BU YÜZDEN SATIN ALMAYIN BARINAKLARDAN SAHİPLENİN, BİR CAN KURTARIN!
NERMİN ALPAY

4 Kasım 2013 Pazartesi

HİZMET BİNASI VETERİNER BEKLİYOR!

HAYTAP DÜZCE TEMSİLCİSİ NEŞE PERİHAN KULAK'IN ÇABALARIYLA YAPILAN HİZMET BİNASININ AÇILIŞI YAPILDI...
 AKÇAKOCA GEÇİCİ HAYVAN BARINAĞININ YANINA YAPILAN HİZMET BİNASI'NDA YAVRU BAKIM ÜNİTELERİ, AMELİYATHANE VE VETERİNER ODASI BULUNMAKTADIR.

Düzce Valiliği tarafından hibe edilen konteynır sökülerek barınağın yanındaki alana bırakıldı.

Konteynır çok yıprandığı için ara kalaslarla güçlendirildi.

Yavru Bakım ünitesini Neşe Hanım elleriyle hazırladı.


Hizmet binasının bitmiş hali


Neşe Perihan Kulak'ın açılış günü yaptığı konuşma

Neşe Hanım Düzce Afad Müdürü Ali Kartal'a teşekkür belgesi verirken


Neşe Hanım Diapolis Otel sahibi Bora Vural'ın katkıları nedeniyle yaptığı yağlı boya tablosunu otel müdürüne teslim ederken...


Bu işte bir terslik var ama....

21 Ekim 2013 Pazartesi

HAYTAP BAŞKANI NESRİN ÇITIRIK: "BELEDİYE GÖNÜLLÜLERE YASAK KOYAMAZ."

BU SAYFADA GÖNÜLLÜLER İLE BELEDİYELER ARASINDA YAŞANAN SORUNLARLA İLGİLİ OLARAK HAYTAP BAŞKANININ AÇIKLAMASINA YER VERİYORUZ:
Çok önemli, Katılım ricamla:Belediye Gönüllüye YASAK koyamaz, yasaya göre birlikte çalışmak ve bilgi vermek zorunda
21 Ekim 2013, 03:07
Sevgili Arkadaslar, Bu çok önemli yazıyı lüften dikkatle okuyunuz. Belediyelerin bakım evlerine giden gönüllüler orada gördükleri eksikleri söylediklerinde derhal YASAK gündeme getirilmekte. Bu tamamen yasayı ihlal etmektir. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununun Uygulama Yönetmeliği 7. Maddesinde belediyelerin gönüllülerle çalışması açıkça hükme bağlanmıştır. Aynı yönetmeliğin 5. maddesinde Orman Su İşleri Müdürlüğünün de gönüllülerle işbirliği halinde çalışması hükme bağlanmıştır. Bu maddeleri lütfen okuyun ve ezberleyin. Buna rağmen bakım evlerinde ki insanlık dışı koşulların, çalışmayan tembel veteriner hekim ve personelin, barınağa getirilme bahanesi ile alınıp ormanlara atılan yok edilen barınakta öldürülen hayvanların görülmemesi için belediyeler GÖNÜLLÜLERE YASAK veya SINIRLAMA koymaktadırlar.Belediyeler, bakım evlerini görmek, çocuklarına hayvan sevgisi aşılamak ve hayvan sahiplenmek için gelen ZİYARETÇİLER ile, hayvanların bakım ve beslenmelerine bizzat bakım evinde bulunarak destek veren GÖNÜLLÜLERİ ayrı tutmalıdır. Ziyaretçilere uygulanan saat sınırlaması aktif GÖNÜLLÜLERE uygulanamaz.
Sorun yaşadığınız belediyeye aşağıda ki gibi ekinde kanunlar olan yazılı müracaatı yapın. Eğer olumlu cevap gelmez ise, "Müracaatımıza rağmen bu yasal hakkımız tanınmamaktadır, ilgi belediye için soruşuturma açılmasını talep ediyorum" ifadesini içeren bir üst yazı ile eke bu aşağıda ki yazıyı koyarak Valiliğe, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğüne ve belediye başkanının mensup olduğu partinin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı'na yazarak soruşturma açılmasını isteyin.. Yazılarınızı nesrincitirik11@gmail.com adresine yollarsanız biz de devreye girer ve konunun takipçisi oluruz.
Selam ve sevgilerimle....Nesrin Çıtırık/ HAYTAP Başkanı

BELEDIYEYE ORNEK YAZI:Belediye Başkanlığına,

5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu Uygulama yönetmeliğinin:
a) 7. Maddesinde " Geçici bakım evine gelen hayvanları öncelikle Sahipsiz Hayvan Kayıt Defterine kaydederek müşahede altına almakla, gerekli tedavilerin yapılmasını, kısırlaştırıp aşılanmasını ve işaretlenmesini müteakip alındığı ortama bırakmakla, geçici bakım evlerine gelen hayvanların sahiplenilmesi için "yerel hayvan koruma görevlileri ve gönüllü kuruluşlar ile işbirliği yapmakla" görevli ve sorumlu olduğunu hükme bağlamıştır. (Ek 1)b) 5. Maddesinde ise "Sahipsiz hayvanlara ilişkin yapılan tüm faaliyetlerde yerel hayvan koruma görevlileri ve gönüllü kuruluşlar ile belediye veteriner hekimlerinin koordinasyonunun sağlanmasıyla görevli ve sorumludur ve Sahipsiz hayvanlara ilişkin tüm çalışma ve hizmetlerde gönüllülerle işbirliği yapılmasının sağlanması" hükme bağlanmıştır. (Ek 2)
Yasada açıkça belirtilmiş olan bu hükümlere rağmen, belediyenize ait bakım evinde "gönüllü" olarak hayvanlara sevgi ve şefkat göstererek ilgilenmemiz, bakımlarına destek olmamız, "belediyenizce engellenmekte, yasaklar ve sınırlamalar" getirilmektedir.
Bakım evine gelen "ziyaretçiler" için konan saat sınırlamasının, yasada yer alan hükümlerde açıkca tanımlanmış olan "yerel hayvan koruma görevlisi ve gönüllü kuruluşlara" uygulanması yasayı ihlal etmektir. Gönüllüler bakım evlerine ziyaret için değil, yasal hakkımız olan gönüllülük çerçevesinde "hayvanlara sevgi ve şefkat göstermek, mağdur olanlara bakımlarına ve beslenmelerine destek vermek" için sürekli olarak giderler.Oysa ziyaretçiler çocuklarına hayvan sevgisi aşılamak, hayvan sahiplenmek için bakım evine giderler."Ziyaretçi" kavramı ile "Gönüllü" kavramının kesinlikle ayrılması gereklidir.Bu bağlamda:1. Belediyeniz bakım evinde "hizmetin devam ettiği mesai saatleri içinde ve özellikle eleman eksikliği olan hafta sonları ve tatillerde" hayvanlara gönüllü bakım ve besleme desteği vermemizin engellenmemesini, yasak ve sınırlamalar getirilmemesini talep ediyoruz.2. Sahipsiz hayvanların yaşam haklarında gönüllülerin mutlaka var olması gereği kanun yapıcı tarafından da kabul edilerek, gönüllü varlığı yasaya açık bir şekilde konmuştur. Bu gerçek ışığında bakım evi koşul ve uygulamalarına ilişkin görüş ve önerilerimizin belediyenizce değerlendirilmeye alınmasını talep ediyoruz.3. Belediyeniz yetkilileri ile her 3 ayda bir, Orman Su İşleri Müdürlüğü yetkilisinin de katılacağı "Belediyenizin sahipsiz hayvanlara ilişkin toplama, kayıt altına alma, bakım evinde rehabilite edilme, kısırlaştırılma, tedavi ve sahiplendirme konusunda yasada yer alan hizmetler" konusunda "gönüllülere bilgilendirme ve önerileri değerlendirme toplantıları" yapılmasını talep ediyoruz.
Bu yazımız ayrıca Başbakanlık BİMER, TBMM Çevre Komisyonu, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, Orman Su İşleri Bakanlığı, Parti Genel Merkezi Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı, Valilik, Orman Su İşleri Müdürlüğü ve yerel ve ulusal basına, HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu ve STK lara gönderilmiştir. Bu taleplerimizin uygulanmaması durumunda, yasal haklarımızın resmi kurumlar, kamuoyu ve basın önünde takipçisi olacağımız bilinmelidir.Müracaatımıza ilişkin 4982 ve 3071 sayılı yasalar gereği madde madde cevaplamalar olmak kaydı ile bilgi verilmesini emir ve müsaadelerinize saygılarımla arz ederim.
Isim, TC kimlik, Iletisim bilgileriDağıtım: BİMER, TBMM Çevre Komisyonu, Orman Su İşleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, Parti Genel Merkezi, Valilik, Orman Su İşleri Bölge Müdürlüğü, Partilerin Genel Merkezleri ve İl ve İlçe Başkanlıkları, Basın Kuruluşları, HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu, Hayvan Hakları STK ları

3 Ekim 2013 Perşembe

BİR YER DÜŞLEDİM...

Bir yerleşim yeri düşünün... Köy,kasaba,şehir hiç fark etmez sadece bir yerleşim yeri. Eğer orada sokak hayvanları mutluysa o yer mutlu bir yerdir emin olun. Kaldırımda yatan bir kediye kimse “pist” demiyorsa,insanlar sokaklara caddelere bir kap su ve evde artan yemeklerini koyuyoyorlarsa, çarşının orta yerinde bir köpek karnını güneşe doğru dönmüş yatarken insanlar onu rahatsız etmeden geçiyorlarsa ve gülümsüyorlarsa o yer mutlu bir yerdir. Çünkü sokaktaki hayvanlara kayıtsız kalamayan bir toplum ne sokaktaki çocuğa,ne huzur evindeki yaşlılara,ne aç yatan komşusuna kayıtsız kalabilir. Hayvanları seven bir toplum her şeyi seviyordur inanın bana. O yerde insanlar yaratılan her şeyi seviyordur çünkü. En çokta birbirlerini. Dindar yada ateist, alkol içen yada içmeyen,fakir yada zengin, eğitimli yada eğitimsiz gibi ötekileştirme de yoktur mesela orada. Eğer sokak hayvanlarına saygı varsa bir yerde var olan tüm farklılıklara saygı vardır. Ütopik değil bütün bunlar. Uzun uzun deneyimleme ve gözlemleme fırsatım henüz olmasa da, buna yakın bir yer keşfettim bile kısa yaşanmışlığımda. Birde bu açıdan bakabilecekseniz Bartın-Amasra’yı görmenizi tavsiye ederim. Kısacası umudum var benim mutlu bir yer,mutlu insanlar,mutlu hayvanlara dair…. Hayvansever dostlarıma zaten ulaşacaktır bu yazı, tanımadığım bilmediğim içinde bir yerlerde gizil sevgi taşıyanlar tesadüfen okurlarsa eğer, 4 Ekim Hayvanları koruma gününü içlerindeki o sevgiyi dışarı vurmak için bahane edebilirler. Kim bilir belki de o mutlu dünyaya bir adım daha yaklaşmış oluruz yarın.




Aslı BÜYÜKTAŞKIN ÖZTÜRK

23 Eylül 2013 Pazartesi

5199 SAYILI YASANIN BELEDİYELERE YÜKLEDİĞİ YÜKÜMLÜLÜKLER...

2004 YILINDA ÇIKARILAN 5199 SAYILI HAYVANLARI KORUMA YASASININ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNE BELEDİYELER UYMUŞ OLSALARDI, BUGÜN SOKAK HAYVANLARININ SORUNLARI KALMADIĞI GİBİ, İNSANLARIN ŞİKAYETLERİ DE BİTMİŞ OLURDU. YASA, BELEDİYELERE KALICI VE GEÇİCİ BARINAK AÇMASININ KOŞULLARINI, SOKAK HAYVANLARINA NASIL MUAMELE EDİLMESİ GEREKTİĞİNİ DÜZENLİYOR. YASANIN VE UYGULAMA YÖNETMELİĞİNİN TAMAMINA HAYTAP SİTESİNDEN ULAŞABİLİRSİNİZ. BU SAYFADA SADECE HALA GÖREVLERİNİ NASIL YAPACAKLARINI BİLEMEYEN BELEDİYE GÖREVLİLERİNE HATIRLATMA YAPMAK VE HAYVANLARIN HAKLARININ NASIL KORUNMASI GEREKTİĞİNİ BİLMEYENLERİ BİLGİLENDİRMEYİ AMAÇLIYORUZ.
DÜZCE İL MÜDÜRLÜĞÜ AKÇAKOCA BELEDİYESİ'NİN BARINAĞI VETERİNERSİZ ÇALIŞTIRDIĞINI BİLİYOR MU? "Geçici bakımevlerinde sorumlu veteriner hekimi ile yapılan sözleşmenin bir nüshası geçici bakımevi sahibi tarafından il müdürlüğüne gönderilmekle ve geçici bakımevinin sorumlu veteriner hekimsiz kalmaması için gerekli tüm tedbirleri almakla, g) Geçici bakımevleri, kapasitesi yüz hayvanı aşmayacak şekilde ise; veterinerlik hizmetlerini hizmet alımı şeklinde yapmakla görevli ve sorumludur."

 Çevre ve Orman Bakanlığından: HAYVANLARIN KORUNMASINA DAİR UYGULAMA YÖNETMELİĞİ (12.05.2006 tarih ve 26166 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır)
İKİNCİ KISIM
Belediyelerin alacağı tedbirler MADDE 7 – (1) Belediyeler; a) Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların toplatılması, kısırlaştırılması, aşılanması, gerekli tıbbî bakımlarının yapılması ve işaretlenmesi, alındığı ortama geri bırakılması, sahiplendirilenlerinin kayıt altına alınmasıyla,
b) Geçici bakımevine gelen hayvanları öncelikle Ek-2 deki Sahipsiz Hayvan Kayıt Defterine kaydederek müşahede altına almakla, gerekli tedavilerin yapılmasını, kısırlaştırıp aşılanmasını ve işaretlenmesini müteakip alındığı ortama bırakmakla, geçici bakımevlerine gelen hayvanların sahiplenilmesi için yerel hayvan koruma görevlileri ve gönüllü kuruluşlar ile işbirliği yapmakla,
c) Geçici bakımevinde bulunan tüm hayvanların sahiplendirilmesi için belediye ilân panoları ile belediyenin internet ortamı ve diğer tüm yayın organlarında duyuru yapılmasıyla,
ç) Bölge ve mahallerindeki, özellikle köpekler ve kediler olmak üzere, sahipsiz hayvanların bakımları, aşılarının yapılması, işaretlenmesi ve kayıtlarının tutulmasının sağlanması, kısırlaştırılması, alındığı ortama geri bırakılması ve sahiplendirilmelerinin yapılması için hayvan geçici bakımevlerine gönderilmesi gibi yapılan tüm faaliyetlerde yerel hayvan koruma görevlileri ve gönüllü kuruluşlar ile belediye veteriner hekimlerinin koordinasyonunun sağlanmasıyla,
d) Sahipsiz hayvanların beslenmesi amacıyla, bölgesinde bulunan lokanta, işyeri ve fabrikaların sahiplerinin uygun görmesi halinde işletmelerinde ve mutfaklarında oluşan hayvan beslemeye elverişli besin maddelerinin toplanmasıyla,
e) Geçici bakımevlerinde kaldıkları süre içerisinde; kanunî istisnalar ile bulaşıcı, tedavi edilemez veya tedavi sonrası iyileşme ihtimali olmayan bir hastalığa sahip olduğuna, alındığı ortama bırakıldığında insan ve çevre sağlığını önlenemez derecede tehdit edeceğine geçici bakımevi veteriner hekimince karar verilerek rapor tutulan hayvanların en az acı veren ve en hızlı şekilde ölümünü sağlayan yöntemlerle öldürülmesiyle,
f) Geçici bakımevlerinden kedi ve köpek almak isteyen kişi, kurum ve kuruluşlar için Ek-4 deki Sahipsiz Hayvan Edinme Formunu doldurmak, geçici bakımevi sorumlusu ya da sorumlu veteriner hekimin de onayı ile sorumlu veteriner hekimce düzenlenen sağlık karnesini vererek sahiplendirme yapılmasıyla,
g) Geçici bakımevlerinde oluşan atık ve artıkların çevre ve toplum sağlığına zarar vermesinin önlenmesiyle,
ğ) Geçici bakımevlerinde ticarî amaçla hayvan üretiminin engellenmesiyle,
h) Ev ve süs hayvanı ile kontrollü hayvan ve geçici bakımevlerinde ölen hayvanların, belirlenecek yerlerdeki derin çukurlara gömülerek üzeri sıkıştırılmış toprak ile kapatılması veya yakma ünitesinde yakılmasıyla ve 16/5/1986 tarihli ve 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanununa göre enfeksiyon geçirmiş ve zoonoz hastalıktan ölen hayvanların ise bünyesinde bulunan yakma fırınında yakılması veya usulüne uygun olarak kireç ile gömülmesiyle,
 ı) Ev ve süs hayvanları ve kontrollü hayvanların, Ek-1 deki Sahipli Hayvan Kayıt Defterine kayıtlarının yapılmasıyla,
i) Ev ve süs hayvanını bulunduran hayvan sahiplerinin, ölümü ya da hayvanına bakamayacak şekilde hastalanması durumunda; hayvan sahiplerinin yakınları tarafından gerekçelerinin belediyeye bildirilmesi halinde, belediye görevlilerince hayvanları geçici bakımevlerine göndermek ya da sahiplendirmekle,
j) Hayvan geçici bakımevinden ev ve süs hayvanı almak isteyen kişilere, Ek-4 deki Sahipsiz Hayvan Edinme Formu doldurtularak; hayvana ait bilgileri Ek-1 deki Sahipli Hayvan Kayıt Defterine kaydetmekle,
 k) Ev ve süs hayvanı satan işletme sahiplerine verilecek eğitimi organize etmekle,
 l) Yerel hayvan koruma görevlilerine verilecek eğitimi organize etmekle,
 m) Bu Yönetmeliğin 50 nci maddesi gereğince el konulan hayvanların sahiplendirmesini ya da kontrol altına alınmasını sağlamakla ilgili hususlarda gerekli tedbirleri alır.

Geçici özel bakımevlerinin görev ve sorumlulukları MADDE 8 – (1) Geçici Özel bakımevleri; a) Geçici bakımevlerinin çalışması ile ilgili usul ve esaslara uymakla, b) Geçici bakımevlerinden kedi ve köpek almak isteyen kişi, kurum ve kuruluşlar için Ek-4 deki Sahipsiz Hayvan Edinme Formunu doldurarak geçici bakımevi sorumlusu ya da sorumlu veteriner hekimin de onayı ile veteriner hekimce düzenlenen sağlık karnesi vererek sahiplendirme yapmakla, c) Geçici bakımevinde oluşan atık ve artıkların çevre ve toplum sağlığına zarar vermesini önleyecek tedbirlerin alınmasını sağlamakla, ç) Geçici bakımevinde ticarî amaçla hayvan üretimini engellemekle, d) Bu Yönetmelikteki şartlara uymakla birlikte herhangi bir sebeple hayvan bakımevlerinin kapatılmak istenilmesi halinde, bir ay önceden il müdürlüğüne haber vermekle, e) Geçici bakımevinde hayvanların ölmesi durumunda ilgili belediye ile irtibata geçmekle, f) Geçici bakımevlerinde sorumlu veteriner hekimi ile yapılan sözleşmenin bir nüshası geçici bakımevi sahibi tarafından il müdürlüğüne gönderilmekle ve geçici bakımevinin sorumlu veteriner hekimsiz kalmaması için gerekli tüm tedbirleri almakla, g) Geçici bakımevleri, kapasitesi yüz hayvanı aşmayacak şekilde ise; veterinerlik hizmetlerini hizmet alımı şeklinde yapmakla görevli ve sorumludur. Sorumlu veteriner hekimin görev ve sorumlulukları MADDE 9 – (1) Sorumlu veteriner hekimler; a) Bağlı bulunduğu kurum, kuruluş ve tüzel kişilerle birlikte çalıştığı yerin mevcut mevzuata uygun bir şekilde faaliyet göstermesinden ve bu yerlere hayvanların kabul edilip uygun şartlarda bakılmasından, kayıtların tutulmasından, hayvanlara aşılama, ilaçlama, kısırlaştırma ve işaretlemenin yapılmasından, alet ve malzemelerin temizlik ve dezenfeksiyonundan, atık ve artıkların çevre ve toplum sağlığına zarar vermesini önleyecek tedbirlerin alınmasından, b) Görev yaptığı geçici bakımevinde, 3285 sayılı Kanuna tâbi ihbarı mecburî hastalık çıktığında durumu resmî makamlara haber vermekle ve ilgililerce alınacak yasal tedbirleri uygulamakla, c) Bağlı bulunduğu bölgenin veteriner hekimleri odası tarafından hazırlanarak onaylanmış ve çalışmasına izin verildiğine dair belge ile çalışma saatlerini gösterir belgeyi geçici bakımevinde görülebilir bir yere asmakla görevli ve sorumludur.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN :
http://www.haytap.org/index.php/pdf/20070910404/mevzuat/5199-sayili-yasanin-uygulama-yonetmeligi.pdf

YAŞAMA HAKKININ KUTSALLIĞI ÜZERİNE...

DÜNYAYA GELEN HER CANLI HAYATTA KALMAK İÇİN MÜCADELE EDER. İNSAN HAYATTA KALMA MÜCADELESİNİ VERİRKEN ZEVK İÇİN BAŞKA CANLILARI ÖLDÜREN TEK CANLI TÜRÜDÜR. AMA İNSANLIK KAVRAMI GELİŞTİKÇE, YAYGINLAŞTIKÇA; ÖNCELİKLE KENDİ TÜRÜNE, ( HASTA, YAŞLI, ÇOCUK, FAKİR VB) SONRA DOĞANIN DENGESİNİN BİR PARÇASI OLDUĞUNU FARKETTİĞİ DİĞER CANLILARA ( ASLAN, KÖPEK, AĞAÇ, KUŞ....) YARDIM ELİNİ UZATMAYA BAŞLAMIŞTIR. İnsanın, kendini dünyanın tek hakimi olarak gördüğü ve dünyayı talan etme hakkına sahip olduğunu düşündüğü zamanlar gerilerde kaldı. İnsan geliştikçe, dünyayı talan ederek yok etmesinin sonuçlarının,kendi yaşamı için de tehdit olduğunun farkına vardı ve bu FARKINDALIK ile, bugüne kadar yok olan, yok oluşuna katkıda bulunduğu türleri koruma altına almak için harekete geçti. Ama ne yazık ki FARKINDALIK her coğrafyada her insanda aynı zamanda oluşmadığı için; önce farkına varan insanları, bilinçsizce karşı koyan insanlarla karşı karşıya getiriyor. İNSANDAN BAŞKA CANLILARIN KORUNMASINA KARŞI ÇIKAN İNSANLARIN KENDİLERİNCE HAKLI KORKULARI VAR; Ormana giden AYI ile karşılaşmaktan, Okula giden, tanımadığı bilmediği yabancı bir köpeğin saldırısına uğramaktan korkuyor. KORKU DUYGUSU, aklın da önüne geçtiğinden ilk aklına gelen düşünce ÖLDÜRMEK oluyor. OYSA, AYI ile karşılaştığında nasıl önlem alması gerektiğini veya ayının yaşam alanına girmeden, ormadan nasıl dolaşacağını öğrenmek veya okula giderken karşılaşacağı köpekle nasıl başa çıkacağı konusunda bilgilenmek zahmetine katlansa, kendisi zarar görmeyeceği gibi, karşı tarafa da zarar vermeyecek. AMA DİĞER CANLILAR İLE - HATTA KENDİ TÜRÜMÜZ İLE BİLE-BARIŞ İÇİNDE YAŞAMAYI ÖĞRENMEK İÇİN UZUN VE ZORLU BİR ZAMAN YOLCUĞUNA İHTİYACIMIZ VAR. Facebook'da Hayvanseverlerin Çığlığa dönüşmüş çaresiz bir mesajını paylaşmak istiyorum: ONLARIN NE KADAR ZOR BİR SÜREÇ YAŞADIKLARINI ANLAMAMIZA KATKISI OLUR BELKİ... "TÜRKİYE'DE HAYVANSEVER OLMAK ; • BİR HAYVANA YEMEK VERİRKEN GELEN GEÇENLERİN UZAYLI GÖRMÜŞ GİBİ SANA BAKMASI DEMEK ... • BİR AVUÇ MAMA VERİRKEN BURADA VERME ALIŞIR , KİRLENİR CÜMLELERİNİ EZBERLEMEK , HER YERDEN KOVULMAK DEMEK ... • SU VERDİĞİN KAPLARI NEREYE SAKLAYACAĞINI BİLEMEMEK AMA HER DEFASINDA YAKALANMAK DEMEK ... ... • MAMA VERDİĞİN HAYVANIN DEĞERSİZ GÖRÜLMESİ DOLAYISIYLA SENİN DE DEĞERSİZ GÖRÜLMEN DEMEK ... • SUÇ İŞLER GİBİ GİZLİ GİZLİ MAMA VERMENİN TÜM MAHARETLİ YOLLARINI ÖĞRENMEK DEMEK ... • MAMA YEDİRİRKEN BİRİSİ GELİP ORTALIK MALIYMIŞSIN GİBİ LAF SOKACAK , BOŞ MUHABBET EDECEK DİYE BİR AN ÖNCE HAYVANIN MAMASINI BİTİRMESİNİ DİLEMEK DEMEK , AMA TEKMELENMESİN DİYE DE AYRILAMAMAK DEMEK ... • MAMA YEDİRİRKEN KLASIK OLARAK EVLİ MİSİN, ÇOCUĞUN VAR MI SORULARIYLA KARŞILAŞIP ÖYLE OLMASA BİLE EVLİYİM, ÇOCUĞUM VAR BEN DE NORMAL BİR İNSANIM, DİYEREK HAYVAN BESLEMENİN BUNALIMLI, DELİ KADIN İŞİ GİBİ ALGILANMAYIP , HADİ SİZ DE BESLEYİN MESAJINI ÇAKTIRMADAN VERMEYE ÇALIŞMAK DEMEK ... • HAYVANLARDAN BAHSEDERKEN İNSANLARIN TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜNÜ FARKEDİP , ÇABUCAK TÜM MESAJLARI VERMEYE ÇALIŞMAK DEMEK • HAYVANSEVERLERİN PİS OLMADIĞINI İSPATLAMAYA ÇALIŞMAK DEMEK • GECE UYURKEN ACABA ŞU AN HANGİ HAYVAN AÇ,HANGİSİ TUTSAK,HANGİSİNİN DERİSİ YÜZÜLÜYOR,İŞKENCE YAPILIYOR DİYE DÜŞÜNÜP YÜREĞİNİN SIKIŞMASI VE TEKRAR UYUYUMAMAK DEMEK ... • DOĞA ÜSTÜ GÜÇLERE SAHİP OLMAYI HAYVANLAR İÇİN HEP UMUTSUZCA HAYAL ETMEK DEMEK ... • BİR KAŞIK SUDA BOĞACAĞIN İNSANLARA HAYVANLARIN HATIRINA KATLANMAK DEMEK ... • SOKAKTA YEMEK VERİRKEN EN İYİ İHTİMALLE YANINA BİRİNİN YAKLAŞIP AY ÇOK SEVABA GİRİYORSUN DEYİP AMA BİR TÜRLÜ KENDİSİNİN SEVABA GİRDİĞİNİ GÖREMEMEK DEMEK...DOĞA ÜSTÜ GÜÇLERE SAHİP OLMAYI HAYVANLAR İÇİN HEP UMUTSUZCA HAYAL ETMEK DEMEK ... • KUAFÖRE SAÇ BİLE KESTİRMEYİP BUNUNLA 2 KİLO MAMA ALIRIM DİYEREK UFAK HESAPLARLA YAŞAMAK DEMEK ... • UMUTSUZLUĞU VE UMUDU HEP BİR ARADA YAŞAMAK DEMEK ... • MAHALLEDE,İŞ YERİNDE MİMLENMEK DEMEK ... • KENDİNİN BİLE YANMASI PAHASINA İNŞALLAH CEHENNEM VARDIR DEMEK ... • BİR HAYVANSEVER GÖRÜNCE 1960 LARDA ALMANYADA HEMŞERİNİ GÖRMÜŞ GİBİ SEVİNMEK DEMEK ... • KENDİN İÇİN HİÇ BİRŞEY İSTEMEYİP , HEP ONLARI DÜŞÜNMEK , LOTO HAYALLERİ KURMAK DEMEK ... • KISACA TÜRKİYE'DE HAYVANSEVER OLMAK , İP ÜZERİNDE YÜRÜMEKTİR ...! BÜYÜK HARF BELKİ İŞE YARAR DA , TÜM GRUP ARKADAŞLARIM OKUR UMARIM ... VE RİCA EDİYORUM , LÜTFEN BİR DİLİM EKMEĞİNİZİ , BİR KAP SUYUNUZU ESİRGEMEYİNİZ ...! BİR DENEYİN ...! ÇOK HUZUR VERİCİ ... DOĞANIN DÖNGÜSÜNDE , HEPİMİZ BİRBİRİMİZE MUHTACIZ ... DİLSİZ VE MUHTAÇLARA ELİNİZİ UZATIN LÜTFEN...

8 Eylül 2013 Pazar

TEKER, TEKER ZEHİRLENİYORLAR!


AKÇAKOCA BELEDİYESİ'NE VETERİNER ALMASI İÇİN HATIRLATMA YAPTIK!
7 EYLÜL 2013 CUMARTESİ GÜNÜ LİMANDAN ZEHİRLENMİŞ BİR KURT KÖPEĞİ DAHA ÇÖPE ATILDI. O SEN MİYDİN YAŞLI KIZ? BİR GÖRÜNÜP, BİR KAYBOLAN, ALINIP, ATILAN VE SONU ÇÖPLÜK OLAN SEN MİYDİN?

AKÇAKOCA MERKEZİNDE HAYATTA KALAN KÖPEK SAYISI 20 BİLE DEĞİL. İNSANLARA RAHATSIZLIK VERMEDEN SESSİZCE DURUYORLAR.
AMA BAZI İNSAN MÜSVETTELERİ, İŞGÜZARLAR VAR Kİ, KENDİLERİNİ ÖLÜMSÜZ VE DECAL OLARAK GÖRDÜKLERİ İÇİN BU MASUM CANLARI TEKER TEKER ORTADAN KALDIRMAYI, ZEHİRLEMEYİ VAZİFE EDİNMİŞLER.
GEÇEN SENE, TOPLU ZEHİRLEMELERDE BELEDİYE SUÇLANINCA, BU YIL NİSAN 2013'DEN BERİ NEDENSE AZAR AZAR ORTADAN KALDIRILDILAR.
VE ZEHİRLEMELER DEVAM EDİYOR!
BU VAHŞETİ YAPANLARI ALLAH'A HAVALE EDİYORUZ!
BU VAHŞETİ YAPANLAR VE BUNU DEVAM ETTİRENLER, EN SEVDİKLERİNİN KAYBIYLA ÖDESİNLER! İÇLERİNE KOR ATEŞLER DÜŞSÜN!

15 Ağustos 2013 Perşembe

SOKAK HAYVANLARINA DA ZABITALAR MÜDAHELE EDEMEZ !

Belediyelerin zabıta birimlerinin 5199 sayılı yasayı bilmemeleri nedeniyle, şikayet üzerine sahipli hayvanlara müdahale ettikleri görülmektedir. Oysa sahipli hayvanlar TCK hükümlerine göre mal kapsamına girmektedir ve sahipli hayvana müdahale mahkemelerin yetkisi dahilindedir.
SOKAK HAYVANLARINA DA ZABITALAR MÜDAHELE EDEMEZ ! Yönetmeliğe göre Sahipsiz hayvanların kayıt altına alınması ile ilgili faaliyetleri, belediyelerle ve gönüllü kuruluşlarla eşgüdüm sağlayarak yaptırmakla Orman Su Bakanlığı ve Yerel Müdürlükleri sorumludur. Belediyeler tarafından, hayvan toplama ekiplerinin kurulması, bu kişilerin ehil kişilerden oluşması ve dönemsel olarak sorumlu veteriner hekimce eğitime tutulmaları sağlanır. Sahipsiz hayvanlar öncelikle kafes ve ağ ile yakalanır. Bu metotlarla yakalamanın mümkün olmadığı durumlarda yakalama sopasıyla da yakalama yapılabilir. Uyuşturucu tüfek uygulamaları ile yakalama ancak veteriner hekim kontrolü altında yapılır. 5199 sayılı yasanın uygulama yönetmeliği "HAYVANLARIN KORUNMASINA DAİR UYGULAMA YÖNETMELİĞİ" Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların toplatılması Madde 20 – (1) Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlar aşağıdaki esaslara göre toplatılır a) Belediyelerde sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların toplatılması için ihtiyacı karşılayacak bir toplama ekibi kurulur. b) Belediyeler tarafından, hayvan toplama ekiplerinin kurulması, bu kişilerin ehil kişilerden oluşması ve dönemsel olarak sorumlu veteriner hekimce eğitime tutulmaları sağlanır c) Eziyet edilmeden toplanılacak veya toplattırılacak sahipsiz hayvanlar, nakliye araçlarında kafesler içerisinde geçici bakımevlerine kısırlaştırılıp ve aşılattırıldıktan sonra tekrar geri bırakılmaları için nakledilir. Toplanan hayvanların nakil esnasında herhangi bir zarar görmemesi için tüm önlemler alınır ç) Gönüllü kuruluşlar, belediye ile işbirliği yaparak bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak sahipsiz hayvanları toplayabilir d) Sahipsiz hayvanlar öncelikle kafes ve ağ ile yakalanır. Bu metotlarla yakalamanın mümkün olmadığı durumlarda yakalama sopasıyla da yakalama yapılabilir. Uyuşturucu tüfek uygulamaları ile yakalama ancak veteriner hekim kontrolü altında yapılır.
SAHİPSİZ HAYVANLARIN BAKIMI
b) Geçici bakımevlerine getirilen hayvanların yaşı, cinsiyeti, ırkı, davranış şekli Ek-2 deki Sahipsiz Hayvan Kayıt Defterine yazılır ve sağlık, gebelik durumu ve parazit açısından bir ön muayeneden geçirilir, gebelikleri tespit edilen hayvanlar kısırlaştırılmadan kaydedilerek ayrı bölümlere alınır. Hayvan sağlığına zarar vermeyecek ve cenin oluşumunu tamamlamamış şekildeki gebelikler sonlandırılır. Doğan yavruların sütten ayrılıncaya kadar geçici bakımevinde gerekli bakımı yapılır. Geçici bakımevinde bulunan tüm hayvanların sahiplendirilmesi için belediye tarafından belediye ilân panoları ile belediyenin internet ortamında ve diğer tüm yayın organlarında duyuru yapılır ve sahiplendirilme teşvik edilir. ç) Sahipsiz hayvanlar kısırlaştırıldıktan ve gerekli tıbbî müdahaleler yapıldıktan sonra sahiplenme talebinde bulunan ve 5199 sayılı Kanun ve bu Yönetmelikte öngörülen şartları taşıyan kişilere teslim edilir ve belediyece kayıt altına alınır. Belediyeler sağladıkları bu hizmetten dolayı belli bir ücret talep etmez. d) Geçici bakımevlerinde on gün süre ile gerekli duyurular yapıldığı halde sahiplendirilemeyen hayvanlar kontrolleri, aşıları ve tıbbî müdahaleler ile kısırlaştırılmaları yapıldıktan ve operasyon yaraları kapandıktan en az yedi gün sonra kayıt altına alınıp, müdahale görmüş olduklarını gösteren işaretleri üzerlerinde olacak şekilde veteriner hekimin onayıyla alındıkları ortama geri bırakılır. Bu ortamlarda belediyeler, gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde besleme odakları kurar ve hayvanların beslenmesine yardımcı olur. Hayvanlar, hiçbir suretle ilgili belediye sınırları dışındaki bir ortama, ormanlık alana veya diğer yaban hayatı yaşam alanlarına bırakılmaz g) Sahipli veya sahipsiz hiçbir hayvan belediye, gönüllü kuruluş veya diğer üçüncü şahıslarca belediye sınırları dışında yaban hayatı yaşam alanlarına bırakılmaz. TÜRK CEZA KANUNU Kanun Numarasi: 5237 Kabul Tarihi: 26/09/2004 Yayimladigi Resmi Gazete Tarih: 12/10/2004 Yayimladigi Resmi Gazete Sayisi: 25611 1. Sahipli hayvana karsi yapilan  eylemler Turk Ceza Kanunun MALA ZARAR VERME basligi altinda 151 Nolu Maddenin 2. fikrasinda duzenlenmistir Mala Zarar Verme MADDE 151 (1) Baskasinin tasinir veya tasinmaz malini kismen veya tamamen yikan, tahrip eden, yok eden, bozan, kullanilamaz hale getiren veya kirleten kisi, magdurun sIkayeti uzerine, dort aydan uc yila kadar hapis veya adl卯 para cezasi ile cezalandirilir 2) Hakli bir neden olmaksizin, sahipli hayvani olduren, ise yaramayacak hale getiren veya degerinin azalmasina neden olan kisi hakkinda yukaridaki fikra hukmu uygulanir Soz konusu maddeyi dikkat ile okudugunuzda eylem ancak SAHIPLI HAYVANA karsi islendiginde Turk Ceza Kanunu kapsaminda  suc olusur ve savciliklar tarafindan sorusturulup haklarinda dava açılabilir 5199 Sayılı Kanun Uygulama Yönetmeliği Tam Metin Alltaki Linkte
5199 Sayılı Kanun Tam Metin Alttaki Linkte

1 Ağustos 2013 Perşembe

AÇGÖZLÜLÜK NEREYE KADAR!


Facebook Akçakoca Sevenler Platformu üyeleri, Haytap ve çeşitli kurumlar Basın toplantısı düzenleyerek; Yetkilileri göreve çağırdılar ve denizlerimizde yapılan yavru balık katliamını durdurmalarını istediler.
AKÇAKOCA SEVENLER PLATFORMU YAVRU BALIK KATLİAMINA DUR DENİLMESİ İÇİN YETKİLİ KURUMLARI GÖREVE ÇAĞIRDI.

AVLANMA YASAĞINA RAĞMEN "AMATÖR" BALIKÇILARIN KARADENİZDE "ÇİNGENE PALAMUTU" OLARAK BİLİNEN TÜRÜ DAHA BÜYÜMEDEN AVLAYARAK TÜKETTİĞİNE DİKKAT ÇEKEN PROTESTOCULAR, EĞER BİR AN ÖNCE ENGELLENMEZSE GELECEK KUŞAKLARIN BU BALIKLARDAN MAHRUM KALACAĞINI KAMUOYUNA DUYURDU. 15 Ağustos'a kadar olta balıkçılığı da dahil avlanma yasağı sürmesine rağmen, hergün tonlarca balık usulsüzce yakalanıyor ve büyümesine, çoğalmasına fırsat verilmiyor. Balıkçılar Kooperatifi de dahil, tüm kurumların göz yumması ya da sorunu yeterince ciddiye almaması nedeniyle durum giderek vahim boyutlara ulaşmıştır. Bu talan ve açgözlülük devam ettikçe gelecek kuşaklar "Çingene palamudu" başta olmak üzere bir çok balık türüne hasret kalacaklar. 15 Ağustos tarihinden itibaren olta balıkçılığı, 1 Eylül tarihinden itibaren de ağ ile avlanmak serbeset olacak. Ama maalesef bu zaman dilimi çok önemli olmasına rağmen yasaklara riayet edilmiyor.